reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Creative Recon3D Omega a Tactic3D Wrath v testu

15.3.2012, Petr Štefek, recenze
Creative Recon3D Omega a Tactic3D Wrath v testu
V dnešním testu se podíváme na dvojici bezdrátových headsetů od společnosti Creative, které jsou určené hráčům. Nejedná se věru o levné kousky, a tak budeme podrobně zkoumat především kvalitu obou produktů.
Jak už naznačil název kapitoly, Creative pro své produkty vymýšlí často tak dlouhé názvy, že je téměř nemožné si je zapamatovat na poprvé. Pro pořádek tedy uvádím celý název tohoto produktu, který zní Creative Sound Blaster Tactic3D Wrath Wireless.

V této kapitole se seznámíme s levnějším modelem headsetu, který je vybaven pouze USB zvukovou kartou ve formě běžného flash disku, což nahrává využití všude tam, kde není zvuková karta nebo je integrovaná a není valné kvality.





Provedení sluchátek je vcelku solidní a vše působí bytelně. Výhrady mám k poněkud malý náušníkům, které jsou po delším užívání poněkud nepohodlné ve srovnání s běžnými sluchátky této kategorie, ale na druhou stranu velmi dobře izolují od okolního zvuku. Mikrofon headsetu je demontovatelný a připojuje se 3.5mm jackem.

Na sluchátkách najdete tlačítka po snižování a zvyšování hlasitosti a také důležité tlačítko pro vypnutí mikrofonu. Pokud jsou sluchátka aktivní, tak svítí červenou barvou okolo nápisu Sound Blaster, ale ani v úplné tmě není tento jev nikterak rušivý. Podle Creative jsou použité měniče o průměru 50 mm, což je pro tyto účely více než dostatečné a spíše bude záviset na jejich kvalitě.





V případě levnějšího modelu nečekejte žádnou pokročilou USB zvukovou kartu, máme zde k dispozici jen malý jednoduchý modul, který nám zprostředkuje stereo poslech a obslouží mikrofon. Společnost se honosí tím, že headset má certifikaci THX TruStudio Pro, což je ale dnes spíše marketingová vábnička než reálný přínos.

Podstatné je v tomto případě zmínit, že sluchátka jako taková se nabíjejí přes dodaný USB kabel skrze USB výstup počítače a jejich plné nabití trvá podle všeho něco okolo 2-3 hodin. Samotná sluchátka vydrží v provozu zhruba 8.5 hodiny čistého času, což bude většině herních maniaků stačit. Pro maratonce ve World of Warcraft ovšem doporučuji pořádně dlouhý kabel pro napájení z USB (sluchátka lze nabíjet i za chodu) nebo raději volit drátový headset.


Technické specifikac

e

Sluchátka
    • Měniče: 50mm neodymový magnet
    • Kmitočtová odezva: 20 Hz – 20 kHz
    • Impedance: 40 ohmů
    • Citlivost: 102 dB/mW

Mikrofon
    • Typ mikrofonu: kondenzátorový s eliminací okolního hluku
    • Kmitočtová odezva: 100 Hz – 7 kHz
    • Impedance: < 2 200 ohmů
    • Citlivost: -40 dBV/Pa

    Rozhraní
    • Bezdrátová technologie přenosu zvuku bez komprimace na frekvenci 2,4 GHz




Hmotnost sluchátek výrobce neudává, a proto jsem se jal zvážit oba headsety na malé příruční kuchyňské váze s relativně slušnou přesností. Výsledná hmotnost 340 g není žádnou tragédií, ale označil bych ji za limitní. Pokud podobný headset používáte delší dobu, může být jeho hmotnost po několika hodinách značně otravná. Konkurenční headsety dokáží být o 50 g lehčí, což je opravdu znát.


Ovládání a software


Hned na počátku si musím postěžovat, že headset v balení postrádá CD s ovládacím panelem, potažmo s ovladači, takže musíte přistoupit k jejich stahování z webu. To by nebylo až takové mínus, jako spíše pomalá rychlost serverů Creative, kdy jsem skoro 90MB archiv stahoval asi 2 hodiny. Dražší verze Omega tímto neduhem netrpí.





Ovládací panel je rozdělen do několika samostatných panelů, kde v tom prvním si můžete nastavovat úroveň hlasitosti mikrofonu a sluchátek. Dále je zde možnost importovat nebo exportovat profily, ale jejich funkci příliš nechápu, neboť samotných nastavení není tolik, abyste je za pár sekund neuvedli do požadovaných mezí.





Další možností, jak pracovat se zvukem, je záložka, kde lze korigovat "prostorovost" zvuku nebo využít firemní technologie Crystalizer, která posunuje frekvence podobně jako ekvalizér uměle nahoru. Dialog Plus zvýrazňuje frekvenční pásmo řeči, která je pak opravdu mírně srozumitelnější. Pozor ovšem na fakt, že tento model přes přítomnost pseudo prostorového zvuku nepodporuje dekódování Dolby Digital či DTS.





Ekvalizér obsahuje možnosti klasicky měnit zvýraznění předem definovaných pásem, nebo si vybrat z přednastavených možností. Nejsem přítelem ekvalizérů a ani tentokráte jsem nenalezl v jeho využití nějakou praktickou výhodu, ale mnohým jistě přijde vhod.





Asi nejzajímavější hračkou je možnost změnit svůj hlas pomocí přednastavených presetů. Můžete si tak vytvořit hlas syntetický podobný robotovi a mnoho dalších možností. Pokud bych se vrátil do dětství a měl čas hrát online hry, tak právě tato funkce by byla asi největším lákadlem ke koupi tohoto headsetu. Podobným řešením samozřejmě také disponují samostatné zvukové karty Creative.





Aby toho nebylo málo, tak samozřejmě i zde je možnost měnit skiny kontrolního panelu, avšak přednastavený vzhled je více než dostačující. Na rozdíl od dražšího modelu Wrath nepodporuje EAX HD a ani OpenAL. V praxi ale není třeba kvůli absenci této podpory horovat, protože je jen málo her, které jej využijí.


reklama