reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Creative Sound BlasterX Siege M04: herní myš

23.3.2017, Jan Vítek, recenze
Creative Sound BlasterX Siege M04: herní myš
Společnost Creative se rozhodla využít značku Sound Blaster zcela novým způsobem a vytvořila řadu Sound BlasterX, která však nemá se zvukem nic společného. Patří do ní také herní myš Siege M04, kterou si dnes vyzkoušíme.
Kapitoly článku:
  1. Creative Siege M04
  2. Software a nastavení myši
  3. Zkušenosti z provozu a závěr

Zkušenosti z provozu


Tvar této myši je uzpůsoben tak, aby padla do celé dlaně, takže jde o velkou myš, s níž si nelze snadno pohrávat mezi prsty. Podobá se tak velkým kancelářským myším od Microsoftu. Pro leváky je kvůli svému tvaru i rozmístění tlačítek naprosto nevhodná. V pravé ruce se však drží dobře i díky bočním gumovým gripům.

Hlavní tlačítka této myši mají velice dobré zpracování, však také mají pod sebou spínače Omron. Při stisku nemají ani příliš tuhý či lehký odpor a pohotově se vrací do výchozí polohy, takže k nim nemám výhrady. Kolečko s jemným, ale přesným krokováním pracuje také dobře a na prstu drží díky svému gumovému povrchu s vroubky. Především má ale velice dobrý stisk s odporem, který odpovídá hlavním tlačítkům. Přepínač DPI před kolečkem je také velice dobře provedený, neboť je velký a vystouplý, takže nemusíme krčit prst, abychom jej mohli použít. Je možné ho snadno a pohotově stisknout i narovnaným prstem, takže znovu říkám, že pro pouhé přepínání DPI je tohoto tlačítka rozhodně škoda. V softwaru Connect si ale můžeme nastavit libovolnou jinou funkci, která je v nabídce.

S bočními tlačítky je to už těžší. Ta dvě obvyklá, která slouží především pro pohyb zpět a vpřed mezi stránkami, jsou sice dobře nahmatatelná a rozlišitelná, ale osobně se mi nelíbila jejich ostrá hrana, která tlačí do palce. Poslední tlačítko je zase posunuto až moc dopředu a nehodí se tak pro funkci Sniper, která dočasně sníží hodnotu DPI pro snadnější zaměření. To už se pro ni daleko více hodí vrchní tlačítko - přepínač DPI.

Senzor s deaktivovatelnou funkcí Angle Snapping, která má znatelný dopad na přesnost pohybu ukazatele, pracuje velice dobře. Neztratí se na stole, čistě bílém papíře a slušně se chytá i na skleněném, lesklém až zrcadlovém povrchu, ale to už není ideální. Pro herní myš je ale třeba si samozřejmě připravit kvalitní podložku, na které bude snadno klouzat bez zadrhávání. A právě to mají zajistit její teflonové nožky. Ty nám Creative vybral 4, a to velké a slušně tlusté, takže se snad brzy nesjedou. Díky své velké ploše se ale nebudou propadat do těla měkčích látkových podložek, které tak jsou pro Siege M04 také vhodné.


Co se týče podsvícení, to lépe než cokoliv jiného představí video, které ukazuje několik jeho profilů.



A nakonec tu máme jako obvykle dotazovací frekvenci, která se pohybuje kolem kýžených 1000 Hz.


Závěrečné hodnocení


Creative Sound BlasterX Siege M04 je hardwarově dobře zpracovaná myš, která patří mezi větší modely, jež padnou do celé dlaně. Její hlavní tlačítka a kolečko jsou velice dobře zpracované, pak je tu velice dobře použitelné tlačítko s výchozí funkcí přepínání mezi přednastavenými hodnotami DPI, a tak mám výhrady jen k bočním tlačítkům. Ta vrchní by nemusela mít tak ostrá a to spodní zase tak moc vzdálené palci.


- klikněte pro zvětšení -

Stěžovat si nemůžeme na použitý senzor, který se dobře orientuje i na lesklém povrchu a lze u něj vypnout Angle Snapping, čili vyrovnávání pohybu ukazatele. Dotazovací frekvence 1000 Hz je také reálná a co se týče teflonů, ty jsou velké a tlusté, takže budou dobře klouzat a neměly by se rychle opotřebovat. K tomu ale bude vhodné mít kvalitní podložku, přičemž díky velké ploše teflonů může být i měkčí látková.

Podsvícení této myši je na efekt velice pěkné, ovšem rozpohybovaná vlna barevných světel působí u počítače spíše rušivě. Je také škoda, že nelze individuálně ovládat podsvícení loga X na hřbetě myši a kolečka, přičemž v těchto případech také nemáme na výběr mezi barvami. A asi jako největší problém vidím to, že podsvícení je zde pouze na efekt a nemá praktický význam. Tím nemyslím to, že nám třeba LED při stisku tlačítka nezablikají a podobně, ale že nám neodliší různé profily, což je problém i toho, že v Creativu na profily zcela zapomněli. Podsvícení by se přitom mohlo využít i jinak, a to třeba pro upozornění na došlý e-mail a podobně, jak nabízí třeba klávesnice Das Keyboard 5Q.

Co se týče doprovodného softwaru, ten pracuje tak, jak má a v nejnovější verzi podporuje také makra. Ovšem profily zde nenajdeme, což je škoda.


Plusy


+ Dobré zpracování, pevné tělo
+ Kvalitní hlavní tlačítka i kolečko, dobře zpracované vrchní tlačítko
+ Dobře pracující senzor
+ Velké a tlusté teflony
+ RGB podsvícení


Minusy


- Ostrá boční tlačítka, tlačítko "sniper" je až moc vzdáleno od pozice palce
- Podsvícení je tu pouze na efekt, nelze ovládat LED pod logem a kolečkem
- Software nepodporuje profily
 
 
Za zapůjčení myši Sound BlasterX Siege M04 děkujeme Creative.

 
Orientační cena v době testování: cca 1 600 Kč s DPH



Vývoj ceny testovaného produktu:




Jak hodnotíte myš Creative Sound BlasterX Siege M04?
V anketě šlo hlasovat od 23.3.2017 do 23.2.2018. Počet hlasujících: 2
Výborná0 %
Průměrná100 %
Špatná0 %
reklama