reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Creative Sound BlasterX Vanguard K08: RGB a Omron

1.5.2017, Jan Vítek, recenze
Creative Sound BlasterX Vanguard K08: RGB a Omron
Společnost Creative se rozhodla využít značku Sound Blaster zcela novým způsobem a vytvořila řadu Sound BlasterX, která však nemá se zvukem nic společného. Patří do ní také herní myš Siege M04, kterou si dnes vyzkoušíme.
Kapitoly článku:
  1. Creative Vanguard K08
  2. Software a nastavení klávesnice
  3. Zkušenosti z provozu a závěr
Software pro Creative Vanguard si můžete stáhnout ze stránek výrobce a připravte se na aplikaci s instalací zabírající více než 100 MB. Nyní už je k dispozici její finální verze, čili ne beta, takže si již můžeme tvořit makra. V každém případě je třeba klávesnici, pokud byste si ji koupili se starým firmwarem, aktualizovat. V době psaní těchto řádků bylo pro využití aplikace Sound Blaster Connect 1.03.04 zapotřebí instalovat do klávesnice nejnovější firmware, který si aplikace sama stáhne a nainstaluje. To je ostatně nutné, neboť klávesnice s ní bez nejnovějšího firmwaru nebude fungovat.

Jde o stejnou aplikaci, která je určena i pro myš Creative Sound BlasterX Siege M04, a tak funguje v podstatě stejně. Klávesnice nám ale oproti myši nabízí daleko více možností pro nastavení i podsvícení, a tak jsem byl zvědavý, zda to aplikace Sound Blaster Connect bude reflektovat.



- klikněte pro zvětšení -

Hned první na ráně je tak podsvícení, které můžeme prostě celé vypnout. Pak tu jsou ale připraveny přednastavené efekty, které využívají výhradně ty možnosti a nastavení, jež můžeme sami využít pro své vlastní efekty. V okénku s klávesnicí je pak volba Key Zone mezi All a Custom. První možnost bude aplikovat spodní volby podsvícení na celou klávesnici a pokud zapneme Custom, můžeme nastavit každou klávesu zvlášť, ale volby se tím značně ztenčí.

Znamená to ale, že veškeré klávesy, na jejichž nastavení nesáhneme, budou mít stejný styl podsvícení jako před tím. Vidět je to na screenshotu, kde má většina kláves původní podsvícení, čili duhovou vlnu a pouze sloupec kláves M zcela vlevo svítí bíle. Pak máme krom výběru libovolné barvy už jen 3 možnosti - nechat klávesu stále svítit (Solo), pulzovat (Pulse) a když zvolíme None, podsvícení se nevypne, ale vrátí do původního nastavení. V tomto případě se tak zařadí mezi duhově svítící klávesy. Když kliknete na kteroukoliv klávesu na ukázané klávesnici, režim se automaticky přepne na Custom.



Pokud budete ovládat podsvícení klávesnice jako celek, ukáže se řada dalších možností. Klávesy mohou jako celek svítit stále a neměnně, pak tu máme vlnu různých barev, projíždění celého spektra u všech kláves naráz (Cycle) a pak efekt pulzování, přičemž při každém pulzu se ukáže jedna z barev, které si zvolíme. Co se týče směrů (Direction), ty platí pouze pro vlnu barev. Dále tu máme neúplný kruh s výběrem 7 odstínů, s nimiž bude klávesnice pracovat a nakonec tu je rychlost vlny, pulzů a cyklů.

To je bohužel vše, takže je zřejmé, že podsvícení zde slouží především jako vizuální efekt. Nemáme možnost využít profily podsvícení spojené s nastavením kláves, nemůžeme si podsvícení klávesnice spojit s funkcí aplikací (třeba aby klávesnice svitem upozornila na přišlou poštu) a podobně.



- klikněte pro zvětšení -

Záložka Performance nabídne pouze 3 obvyklé volby, a sice prodlevu, po níž se začne znak stisknuté klávesy opakovat, s čímž je spojena rychlost tohoto opakování. Samostatné je pak nastavení dotazovací frekvence, které je stejně jako u herních myší až 1 ms (resp. 1000 Hz).



- klikněte pro zvětšení -

Nakonec tu máme nastavení kláves v záložce Macros, které můžeme také celé prostě deaktivovat. Využít můžeme v případě každé zobrazené klávesy 4 možnosti - None (ponechat výchozí), Recordings (makra), Keyboard (klávesové zkratky) a Mouse (základní funkce myši).



- klikněte pro zvětšení -

Pro tvorbu maker tu slouží další okno s klasickou funkcí jejich záznamu. Nejdříve si vytvoříte v levém sloupci nové makro, pak si zvolíte, zda se bude zaznamenávat pouze funkce klávesnice, myši, nebo obojího a zda mezi akcemi má být pevná prodleva, nebo ta odpovídající reálnému záznamu. Pak už stačí stisknout REC a psát či klikat. Makro lze také zpětně modifikovat, což platí jak pro jednotlivé akce, tak pro prodlevy. Případně můžeme celý záznam vyčistit a začít znovu.

Aplikace je v této podobě bez problémů funkční, i když by bylo lepší, kdyby změny v nastavení podsvícení probíhaly rychleji, nebo aby se neprováděly vždy automaticky poté, co něco změníme. To je otravné především když měníme podsvícení jednotlivých kláves, což pak jde pomalu a těžkopádně. V takovém případě by bylo lepší, kdyby se daly v Connect nejdříve provést změny a ty pak všechny naráz aplikovat. Stejně tak musím připomenout absenci profilů, což je dnes už zásadní nedostatek. Ale to možná Creative ještě vyřeší, však jde o jeho první periferii tohoto typu.

reklama