reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Creative Sound BlasterX Vanguard K08: RGB a Omron

1.5.2017, Jan Vítek, recenze
Creative Sound BlasterX Vanguard K08: RGB a Omron
Společnost Creative se rozhodla využít značku Sound Blaster zcela novým způsobem a vytvořila řadu Sound BlasterX, která však nemá se zvukem nic společného. Patří do ní také herní myš Siege M04, kterou si dnes vyzkoušíme.
Kapitoly článku:

Zkušenosti z provozu


Máme tu první testovanou klávesnici s tlačítky Omron, jejichž značka by měla být záruka kvality a výdrže. Už v první kapitole jsme se podívali na detaily o jejich stisku, který rozhodně není lineární. Ve skutečnosti jejich stisk připomíná z nabídky Cherry nejvíce tlačítka MX Brown. Jejich hmatová odezva totiž rozhodně není tak výrazná jako u "psacích" Cherry MX Blue, které navíc jsou i hlučnější. Při psaní se projeví především pokles odporu po překonání úvodního odporu. Díky tomu se na této klávesnice píše jinak a dle mého názoru příjemněji než na jiných mechanických modelech s lineárním stiskem kláves (Cherry MX Red či Black).



Použitá tlačítka se povedla také z toho hlediska, že nemají jako Cherry MX středový trn, který brání v podsvícení celé klávesy. Moderní Cherry MX jej mají sice průsvitný, ale i tak to není ono. V tomto případě klávesy drží v tlačítcích ne díky jednomu středovému trnu ve tvaru křížku, ale díky 4 malým, které nechávají prostor uprostřed volný. Právě díky tomu mohou být i popisky kláves uprostřed, kde jsou také podsvíceny pěkně rovnoměrně.



Dále tu máme slíbených 26KRO (-Key RollOver), čili schopnost zaznamenat až 26 najednou stisknutých kláves, což je daleko více, než potřebuje běžný humanoid. Zde skutečně tato klávesnice zaznamenává větší počet najednou stisknutých kláves, než budeme potřebovat, takže v tomto ohledu není co řešit. Pak tu máme druhý USB konektor, který je ale pouze průchozí, takže jde o takový zabudovaný prodlužovací kabel, na čemž není co pokazit a ani vylepšit. I když na druhou stranu, ono je co pokazit, jak ukazuje klávesnice HyperX Alloy FPS, která má také dva konektory a na sobě nabízí jeden USB port, který však může posloužit pouze pro dobíjení, neboť nemá datové linky.


Co se týče přídavných tlačítek pro multimédia, zvuk, podsvícení a podobně, zde bych vyzdvihl ovladač hlasitosti díky jeho provedení v podobě velkého kovového válečku. Na druhou stranu mi není jasné, proč by mělo tlačítko Mute pro ztišení zvuku po svém zapnutí červeně blikat, což je případ i herního režimu (deaktivuje klávesu Windows). I když v takové světelné diskotéce, jakou tato klávesnice předvádí, se něco takového snadno ztratí.
 
 

Závěrečné hodnocení


Creative Sound BlasterX Vanguard K08 je další z řady barevně podsvícených mechanických klávesnic, jichž se na trh dostává stále více, ačkoliv nejde zrovna o levné periferie. Ani tato není s cenou kolem 3800 Kč s DPH výjimkou, a tak se můžeme ptát, proč by si někdo chtěl za takovou cenu kupovat mechanický model s podsvícením? Co se týče mechanických tlačítek, tady je to jasné. Na nich se píše daleko lépe než na hybridní membránové klávesnici, všechna mají stejný průběh stisku a slibují dlouhou životnost. Ta je ale vzhledem k vysoké ceně v podstatě nutností, neboť nejde o hardware za pár stovek.


- klikněte pro zvětšení -

Stejně tak můžeme v každém případě kladně hodnotit multimediální výbavu v podobě tlačítek pro přehrávání nebo ovládání zvuku a vedle toho i další funkce jako zapnutí herního režimu nebo nastavení intenzity podsvícení. Hodit se bude také další USB port na průchozím kabelu, díky němuž bude zapojení třeba flash disku rychlé a pohodlné. Klávesnice je to také celkově dostatečně pevná a stabilní a zde se mi nelíbilo snad jen to, že dodávaná podložka drží pohromadě s klávesnicí jen velice volně, a tu tak stačí jen přizvednout a podložka odpadne.

A pak tu máme ono RGB podsvícení, které je samo o sobě kvalitní, ale v tomto případě slouží bohužel spíše jen pro efekt. Můžeme si tvořit na oko hezké efekty jako světelné vlny, ale styl podsvícení zde nelze ani přiřadit profilům, a to jednoduše proto, že žádné tvořit nemůžeme. Takže na to, aby nám podsvícení kláves ohlásilo třeba došlý e-mail, dokončené stahování nebo novou zprávu v Centru akcí systému Windows 10, můžeme zapomenout. Osobně to beru u každé takové klávesnice jako promarněný potenciál a bylo by vhodné, aby v Creative alespoň přišli s novou verzí aplikace Connect s možností tvořit profily s přiřaditelným stylem podsvícení.


Plusy


+ Pevná a dobře provedená klávesnice
+ Mechanická tlačítka Omron jsou příjemná při psaní
+ Dodatečná výbava jako průchozí USB a multimediální tlačítka
+ Kvalitní RGB podsvícení středu kláves


Minusy


- Podložka pod zápěstí velmi snadno odpadne
- Software se postupně lepší, ale postrádá profily
- RGB podsvícení spíše jen pro efekt
 
 
Za zapůjčení klávesnice Sound BlasterX Vanguard K08 děkujeme Creative.
 

Cena v době testování: cca 3.800 Kč s DPH



Vývoj ceny testovaného produktu:




reklama