reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Čtveřice monitorovacích panelů do 5.25" pozice

22.8.2005, Tomáš Svoboda, recenze
Čtveřice monitorovacích panelů do 5.25" pozice
S rostoucím výkonem počítačů rostou i nároky na chlazení a úměrně s ním i hluk, který ho provází. Takhle bych mohl pokračovat do konce odstavce, mám ale za to, že jste již podobných úvodů četli spoustu. To však nemění nic na tom, že z regulace otáček větráků se stává úplně běžná věc. A právě v tomto směru toho monitorovací panely umí opravdu hodně, je však ospravedlnitelná jejich mnohdy velice vysoká cena?
Druhým ze čtveřice testovaných panelů je CoolerMaster Aerogate 3. CooleMaster tradičně, co se týče designu podobných výrobku, drží laťku hodně vysoko a to je i tento případ. Aerogate 3 dokáže regulovat čtyři větráky, sledovat teploty z celkem čtyř čidel a je dostupný ve dvou klasických barevných variantách – černé a stříbrné.




Parametry:
Instalace: 5,25" pozice
Regulátor otáček: PWM okruh, v rozmezí 105 – 60%,
4 větráky (3pin konektor), až 1,5A pro větrák
Sledování teplot: 4 čidla, rozmezí 0 až 90°C
Alarm: při překročení teploty v rozmezí 0 až 90°C, nebo selháním větráku
Cena: 1200,- s DPH


Balení





Obvykle se krabicemi výrobků nijak zvlášť nezabývám, protože mi jako podstatné přijdou maximálně prvních 30 vteřin, kdy vybalujete obsah, ale v tomto případě udělám malou výjimku. Aerogate 3 je totiž zabalen naprosto perfektně. S panelem jsem byl v postatě spokojen ještě dřív, než jsem zjistil, jestli vůbec funguje :-). Ale pochopitelně nerecenzuje se obal, takže krabice stranou.



Součástí balení jsou pak všechny potřebné kabely: napájecí redukce, 4x prodlužovací 3pin kabel a 4 teplotní čidla. Délka prodlužovacích napájecích kabelů (necelých 50cm) je pro middletower dostatečná, v bigtoweru to ale občas stačit nemusí. S teplotními čidly (zhruba 80 cm) pak dosáhnete i v bigtoweru v podstatě kamkoli. V krabici najdete i šroubky a sadu pásek pro upevnění čidel a nakonec samozřejmě i stručný návod, ten ale můžete v klidu nechat ležet v krabici, protože instalace a ovládání Aerogate 3 jsou prosté jakýchkoli zádrhelů.




Konstrukce





CoolerMaster vsadil v případě Aerogate 3 na decentní minimalistický design a výsledek je celkem příjemný. Vnitřní ovál má lesklou úpravu, zbytek je v matném provedení. Nenechte se zmást malým displejem, ve skutečnosti je jeho velikost dostatečná. K celkové kvalitě konstrukce pak nemám připomínky.

K regulaci napětí používá Aerogate 3 PWM obvod, lze regulovat čtyři 3pin větráky. Pokud jde o rozmezí otáček, při maximálních otáčkách větráku dodává Aerogate 3 mírně vyšší napětí než standardních 12V, otáčky jsou proto mírně zvýšené - rozmezí na třech testovacích větrácích pak je zhruba 105 – 60% (100% = otáčky při 12V z konektoru desky). K dispozici je až 1,5A (nebo 18W, chcete-li) pro každý větrák. Takovou specialitou tohoto panelu je možnost větrák úplně vypnout, což není běžná vlastnost, ale někdy se to může hodit, obzvlášť když máte ve skříni více větráků, než potřebujete.

Teplotní čidla jsou čtyři a všechna měří zhruba s jednostupňovou kladnou odchylkou, to je však celkem nepodstatná skutečnost na úrovni chyby měření. Rozmezí sledovaných teplot je 0 až 90°C.




Displej a ovládání





Displej Aerogate 3 je poměrně efektní záležitost. Na rozdíl od konkurence, která většinou používá klasické maticové displeje “a la digitálky“ s podsvícením, Aerogate 3 disponuje kontrastním bodovým displejem s kombinací bílého písma a modrofialového pozadí a musím říct, že vypadá skutečně dobře. Škoda je jen malé zobrazovací plochy, na jeden řádek totiž dostanete vždy jen jeden údaj a pro každý další se budete muset vždy promačkat přes tlačítka. Čitelnost údajů je ale výborná a i úhly, pod kterými se na panel běžně díváte, jsou velmi dobré. V noci displej díky kombinaci barev také nijak nezáří.



Bohužel kvůli tvaru tlačítek není ovládání zrovna komfortní. Pro ovládání funkcí slouží jednoduché menu s třemi hlavními nabídkami – F.S. Info pro nastavení otáček větráků, Temp pro výpis teplot a Idle mode pro nastavení prodlevy spuštění “spořiče obrazovky“ (po displeji projíždí text CoolerMaster Aerogate3, lze zcela vypnout). Pravá velká šipka slouží k potvrzení volby, levá k návratu na předešlou nabídku a malé šipky napravo k vertikálnímu pohybu, tedy celkem intuitivní řešení, na které si lze během chvilky zvyknout. Každý údaj, který si vyhledáte, zůstane na displeji zhruba minutu, pak se spustí automatické cyklování a v krátkých intervalech se na displeji vystřídají všechny teploty a otáčky větráků. Pod levým horním tlačítkem se pak skrývá možnost vypnout zvuk alarmu, který je srovnatelně silný s Hardcanem 10.

Alarm lze nastavit od 0 až po 90°C, tedy v plném rozsahu. Spustí se v případě překročení teploty nebo nefunkčního větráku. Zvuková signalizace však trvá jen asi 20 sekund, současně bliká i displej, ten se ale také asi po minutě začne tvářit, jako že se nic nestalo, takže funkce alarmu je dost děravá. Jako nějakou podstatnou nevýhodu bych to ale neviděl, kolikrát se vám stalo, že selhal některý z větráků? A i kdyby, základní desky a procesory už mají běžně integrovanou ochranu proti přehřátí, kvůli alarmu si to tedy asi stejně nekoupíte.




Závěrem



Aerogate 3 je trochu zvláštní panel. Záleží na tom, jak moc si s teplotami a otáčkami svých větráků hrajete, pokud preferujete metodu neustálého přenastavování a maximální přehlednosti, Aerogate 3 se svým jednořádkovým displejem a krkolomným ovládáním asi nebude pro vás. Naopak jestli potřebuje regulátor, který si jednou provždy nastavíte, a sem tam se jen ze zvědavosti podíváte na teploty (které vám u Aerogate 3 samy na displeji cyklují) a dál už se nestaráte, pak je CoolerMaster Aerogate 3 skvělá volba, nemluvě o velmi povedeném decentním designu. Příjemná je i jeho cena - obě barevné varianty jsou k dostání za zhruba 1200 korun s DPH.





reklama