reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Čtveřice monitorovacích panelů do 5.25" pozice

22.8.2005, Tomáš Svoboda, recenze
Čtveřice monitorovacích panelů do 5.25" pozice
S rostoucím výkonem počítačů rostou i nároky na chlazení a úměrně s ním i hluk, který ho provází. Takhle bych mohl pokračovat do konce odstavce, mám ale za to, že jste již podobných úvodů četli spoustu. To však nemění nic na tom, že z regulace otáček větráků se stává úplně běžná věc. A právě v tomto směru toho monitorovací panely umí opravdu hodně, je však ospravedlnitelná jejich mnohdy velice vysoká cena?



Nedávno jsem v jednom internetovém obchodě zahlédl kategorii “tuningové hračky“, a to je úplně přesný název pro kategorii, kde byste asi hledali panel Fan control pro (nebo v řeči čísel AK-FC-03) od Akasy. Fan control má jednu zvláštnost, a sice výměnné přední kryty, které jsou z broušeného hliníku a překrývá je čiré plexisklo. Hliníková skříň však není podmínkou, oživit dokáže i skříň celkem obyčejnou. Jinak je to také samozřejmě monitorovací panel se čtyřmi tepelnými čidly a regulátorem čtyř ventilátorů.

Parametry:
Instalace: 5,25" pozice
Regulátor otáček: odporový, v rozmezí 105 – 50%,
4 větráky (3pin konektor)
Sledování teplot: 4 čidla, rozmezí 0 až 90°C
Alarm: při překročení teploty v rozmezí 0 až 90°C, nebo selhání větráku
Cena: 1200,- s DPH


Balení





Krabice vám dává znát, že půjde o něco barevného. Výčet standardního příslušenství je stejný jako u Aerogate 3, respektive délka teplotních čidel a prodlužovacích kabelů je stejná (přibližně 80 a 50 cm). Samozřejmě nechybí manuál, pásky pro upevnění čidel a nějaké ty šroubky.






Kromě kabelů najdete v krabici i čtyři výměnné přední kryty (mimo předem namontovaného černého i stříbrný, měděný, červený a modrý) a další plexisklový kryt (ten se liší barvou popisek). Kryty jsou upevněny imbusovými šrouby a k jejich povolení je přibalen malý klíč. Vedle standardní černé bude asi nejzajímavější variantou stříbrná (viz foto níže), která mimochodem vypadá opravdu skvěle. Další příklady barevných kombinací najdete také na konci kapitoly.



Konstrukce





Design panelu můžete posoudit sami, v každém případě působí hodnotným dojmem a ani v luxusní hliníkové skříni neudělá ostudu. Jak naznačují kryty potenciometrů na čelní straně, Fan control pro je pouze odporový regulátor, regulovat dokáže ve velmi dobrém rozmezí 105 – 50%. Větráky se připojují na klasické 3pin konektory. Maximální příkon pro větrák výrobce neuvádí. Teplotní čidla jsou stejně jako připojitelné větráky čtyři, v mém případě všechna měřila s minimální odchylkou.




Displej a ovládání



Displej Fan control pro není nijak zvlášť velký, na druhou stranu ale zobrazí vše potřebné – sledovanou teplotu, otáčky větráku, nastavení alarmu a symbol, který značí, co za větrák nebo čidlo právě sledujete. Jeho čitelnost je sama o sobě dobrá, bohužel je příliš zapuštěný, takže ze stran toho moc nepřečtete. Je to daň za výměnné kryty, na druhou stranu má displej jednu specialitu, která vám to trochu vynahradí – 7 barev podsvícení:


Červenou, ...



světle zelenou, ...



fialovou, ...


tmavě zelenou, ...



...a samozřejmě modrou, displej umí celkem tři odstíny modré, na fotce však mezi nimi nebyly patrné rozdíly, proto je tu modrá zastoupená jen jednou. Podsvícení potenciometrů je vždy modré, barvy displeje s ním ale naštěstí celkem ladí, tedy až na tmavě zelenou, té jsem moc na chuť nepřišel. U displeje máte ještě dvě další možnosti, můžete nastavit cyklování barev, při kterém se barvy rychle po sobě střídají, nebo podsvícení displeje úplně vypnout. To je vám ale stejně celkem k ničemu, protože podsvícení potenciometrů, které je mnohem výraznější, vypnout nejde a v noci by se to občas hodilo.

Ovládání je jednoduché, jak jen může. Otáčky větráků nastavujete otočnými ovladači, pak zbývají tři tlačítka - “t“ přepíná mezi tepelnými čidly, “f“ mezi zobrazovanými otáčkami větráků a “c“ jako vždy přepíná stupnice.

K nastavení alarmu stačí současně podržet tlačítka “t“ a “f“, poté lze těmito tlačítky také nastavovat teplotu. K dispozici je plné rozmezí, tj. 0 až 90°C. Zvukový alarm trvá stejně jako u Aerogate 3 asi pouze 20 vteřin, je však velice hlasitý a jestli jste poblíž, těžko ho přeslechnete. Současně začne červeně blikat displej a varování neustane, dokud počítač nevypnete, nebo neodstraníte příčinu.




Výměnné přední kryty



Na závěr bych chtěl ještě přidat několik ukázek použití barevných čelních krytů, protože v kombinaci s různými barvami podsvícení jde dosáhnout docela zajímavých výsledků.



Jestli si říkáte, že pro vaši černou nebo stříbrnou skříň výměnné kryty stejně nevyužijete (mimo černého a stříbrného pochopitelně), tak vás možná překvapí, jak efektně může ve skutečnosti vypadat i na první pohled pochybná barevná kombinace. A když vás přestane bavit, stáčí změnit podsvícení nebo během minuty přehodit kryt. Nemusíte kryty ani nijak zběsile měnit, hodí se i v případě, že změníte skříň například z černé na stříbrnou, nemusíte pak řešit, co s černým panelem. Akasa to má zvládnuté poměrně dobře.




Závěrem



Akasa Fan control pro, mimo toho, že je to kvalitní panel, poslouží i jako stylový “módní“ doplněk a jestli si na podobné věci potrpíte, je to výborná volba, obzvlášť jestli máte skříň i jinak osvětlenou. Přitom v černé nebo stříbrné vypadá i velmi decentně. Ztrácí naopak trochu hůře umístěným displejem a absencí PWM regulace. Cena pohybující se dnes kolem 1200 korun s daní je však i tak dobrá.





reklama