reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Čtyři heatpipe chladiče CPU v ringu

20.12.2005, Jan Vítek, recenze
Čtyři heatpipe chladiče CPU v ringu
Rozhodli jsme se otestovat 4 chladiče procesorů, jež svůj výkon zakládají na účinnosti heatpipe, které se v dnešním chlazení komponent už dokonale zabydlely. V testu jsou Thermalright XP90C, Zalman CNPS9500 LED, Scythe Ninja a Thermaltake Tower112 Cu.

Scythe Ninja (SCNJ-1000)


Chladič Ninja je výrobkem japonské firmy Scythe, která své chladiče pojmenovává tak, že není pochyb o jejich původu. Vedle Ninjy tak můžeme v repertoáru nalézt Samuraje, Katanu, Shoguna, nebo Kamakaze (nikoliv Kamikaze). Scythe se na českém trhu teprve zavádí, ovšem i v tvrdé konkurenci se zdá, že má co nabídnout.



Ninja je mezi testovanými chladiči největší a také má proč, neboť je z jako jediný vyroben také z hliníku. Jediné jeho části z mědi jsou tak heatpipe a základna. Hliníkových žeber je celkem 23 a jsou v poměrně velkém vzájemném odstupu kvalitně nalisovány na šestici heatpipe, které se ovšem stejně jako heatpipe u CNPS 9500 rozdělují v půli a tím se jejich počet zdvojnásobuje na dvanáct, což je daleko nejvíce v celém testu. Na způsobu uchycení žeber na heatpipe je vidět, že styčná plocha je pěkně velká a to je hlavně u zde použitého materiálu velmi důležité pro kvalitní distribuci tepla.


Balení Ninjy je sice hezky průhledné, ale vzhledem k hliníkovým žebrům bych uvítal o něco větší bezpečnost vůči mechanickému poškození, protože opravdu není problém je byť i jen nedopatřením ohnout. Ninja je v krabici posazen nahoře a svojí základnou trůní na kartónové krabičce s příslušenstvím.

Specifikace jsou následující:


Model
Ninja SCNJ-1000
Materiál
Měď/Hliník
Rozměry (d/š/v)
110 x 110 x 150
Hmotnost
665g
Počet heatpipe
6 (12)
Podpora socketů
478, 775, 754, 939, 940
Aktivní plocha
5320cm2


Pasiv je sice v testu rozměry největší, ale jeho hmotnost je o 25g menší, než u dnes nejmenšího testovaného chladiče XP90C. Navíc nabízí podstatně větší aktivní plochu, ovšem tvořenou pouze hliníkem. Díky svým rozměrům a malému aerodynamickému odporu je určen pro pasivní provoz, nebo pro použití s pomaloběžnými 120mm ventilátory. Ale co se týče provozu bez ventilátoru, ten je vhodný pro velmi dobře větrané skříně a slabší procesory.


Heatpipe jsou, jak už jsem řekl, u Ninjy velmi dobře zpracovány a zapuštěny do hliníkových žeber. Možná by ale stál za úvahu jejich větší vzájemný odstup, aby se přenesené teplo nekoncentrovalo na zbytečně malé oblasti žeber. Ještě si můžete všimnou fešných stříbrných matiček na vrcholu, jež se určitě vyjímají lépe, než klasicky smáčknuté konce heatpipe na jiných chladičích.


Styčná plocha je opracována dobře, ale přeci jenom na rozdíl od Zalmanu a ThermalRightu působí o něco drsnějším dojmem. Montáž Ninjy je velmi snadná a stačí na ni jen minimum různých dílů. Pokud se podíváme na dodávané příslušenství, odhalíme univerzální zadní rámeček a pouze dva typy protějšků – pro AMD a Intel sockety. Chladič se za ně zachytává pomocí čtyřech háčků, skoro na chlup stejně, jako u předchozího XP90C. Přítlak takto upevněného chladiče je velmi velký.


Jedinou výtku k příslušenství tak sklizuje bílá silikonová pasta, kterou by výrobce mohl schovat do inteligentnějšího obalu, než je zavařený pytlík. Další výtky jsou poté už jen zapříčiněny velikostí chladiče. Výrobce totiž v příslušenství dodává jen úchyty pro 120mm ventilátor a ten by se nemusel vejít na každou desku. Na redakční DFI nF4 Ultra-D se ventilátor sice vešel, ale volného místa neměl pod sebou ani milimetr. Kdybyste tedy chtěli, nebo museli na chladič připevnit menší ventilátor, museli byste dodávané úchyty nějak upravit, nebo vymyslet jiný způsob uchycení.

reklama