reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

D-Link DNS-325: pro domácnost akorát

8.8.2011, Jan Vítek, recenze
D-Link DNS-325: pro domácnost akorát
Dnes se v recenzi zaměříme na NAS D-Link DNS-325 pro dva 3,5" pevné disky, který nabídne přívětivou cenu i pro běžné uživatele, možnost konfigurace RAID 0 nebo 1 a příslušné programové vybavení.
NAS server D-Link DNS-325 (Sharecenter Shadow) je lepší alternativou k modelu DNS-320 (Sharecenter Puls), který byl představen v minulém roce a dnes přijde na téměř poloviční cenu. Dle různých testů nás model DNS-325 má zaujmout výrazně vyššími přenosovými rychlostmi, o něž se postará 1,2GHz procesor ARM a funkčnost padá na bedra vestavěného Linuxového systému.




Ocenění TREFA získává D-Link Sharecenter Shadow DNS-325 za slušný výkon,
dostatek funkcí, klidný provoz i nízkou spotřebu. Logo ocenění je ke stažení zde.


Zařízení má klasické zpracování umožňující jednoduchou instalaci disků. Jednoduše je zasuneme do připravených šachet, přiklopíme snad až příliš lehce sejmutelný přední panel, zapojíme kabely a máme hotovo. Hlavní tělo je vyrobeno z hliníku, díky němuž se disky mohou spolehnout i na pasivní chlazení a dobře toho využívají, takže při provozu v klidu není ani zapotřebí zapínat ventilátor. To už jsme se otřeli o hlučnost, která je dle mého názoru velmi umírněná a týká se spíše samotných pevných disků než NAS boxu, neboť ventilátor se zde zapínal jen výjimečně a ke všemu na nízké otáčky. Výsledek tedy bude velmi záležet na vašem výběru disků, pokud se tedy rozhodnete koupit model bez instalovaného HDD.

D-Link Sharecenter Shadow je přímo určen pro domácnosti, jimž přinese základní funkce pro distribuci dat, streaming multimédií, zálohování, zabezpečení (RAID 1), správu uživatelských účtů, skupin i samotného NAS serveru a nechybí ani přídavné a volně stažitelné aplikace. Tato nabídka mi vzhledem k zaměření DNS-325 přišla naprosto adekvátní, i když bych tu a tam očekával širší možnosti nastavení. V zásadě jsem ale byl spokojen a dobře si dokážu tento produkt představit jako součást moderní domácnosti.

Co se týče výkonu, nemůžeme čekat, že DNS-325 bude konkurovat více než dvakrát dražším modelům. Přesto jsou hodnoty přesahující i 60 MB/s velmi slušné a v praxi naprosto dostatečné. Výjimkou je pouze upload na FTP server, který nedosáhl ani na 20 MB/s, ale Samba byla výrazně rychlejší. Od podstatně levnějšího modelu DNS-320 můžeme očekávat cca dvoutřetinové hodnoty, ale to zatím nemůžeme potvrdit.

A nakonec ke spotřebě. NAS dorazil se dvěma 7200RPM disky Western Digital WD5000AAKS (nejsou součástí základní verze). V režimu stand-by, kdy čeká na stisknutí tlačítka power a je pouze zapojen do sítě, neměl měřitelnou spotřebu. V aktivním režimu to bylo kolem 14 W (spíše pod), což je příjemně nízká hodnota a po vypnutí pevných disků se spotřeba propadla pod 4 W, což je ještě příjemnější.

V důsledku je toho málo, co můžeme tomuto NAS vytknout a pokud zapomenu na drobnosti, nejvýraznějším minusem je chybějící česká lokalizace. Pokud tedy hledáte podobný produkt do domácnosti a nevadí vám menu v angličtině (případně francouzštině, němčině, italštině nebo španělštině), řada Sharecenter od D-Link může být to pravé. Každopádně si od nás DNS-325 odnáší ocenění TREFA.


Přehledné a rychlé menu s dostatkem funkcí
Chybí česká lokalizace
Dostatečný výkon pro domácí využití
Příliš volná přední dvířka
Umírněná hlučnost a velmi nízká spotřeba
Ikona Odkaz na databázi
Cena v době testování: 4 100 Kč s DPH


Za zapůjčení DNS-323 děkujeme D-Linku.

reklama