reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Další "grafárna" s displejem...

1.7.2004, Igor Viduna, recenze
Další "grafárna" s displejem...
Dnes vám ukážeme další grafickou kartu ve speciálním balení od Prolink, které nabízí informační displej s teplotou GPU a otáčkami chladiče. Jde mainstremovou grafickou kartu GeForce FX 5900XT, která by měla nabídnout velmi slušný výkon za relativně rozumnou cenu.
Kapitoly článku:
Popis karty

Na první pohled karta působí nestandardním dojmem. A to zejména díky plechovému krytu, pod nímž je schován chladič, paměti a vlastně vše. Vidět je pouze modře podsvícený větráček. Výstupní konektory jsou zde pak v plném počtu: analogové VGA, digitální DVI a S-Video TV-Out.


Obr.03 - Karta Prolink GeFroce FX 5900XT Golden Limited
Pro zvětšení kliněte myší


Obr.04 - ... točí se a svítí a svítí a točí se...
Pro zvětšení kliněte myší

Pohled na zadní stranu nám pak ukazuje, že paměti na zadní straně nenajdeme. Jinak zde krom výrobního štítku nenajdeme nic převratného.


Obr.05 - Zadní strana karty
Pro zvětšení klikněte myší

Na paměti vám prozradíme jen tolik, že běží na frekvenci 350 MHz (resp. 700 MHz DDR), což je referenční takt výrobce. Stejně tak jsou vybaveny 256-bitovou paměťovou sběrnicí, což má velký vliv na celkový výkon jinak mainstreamové karty. Paměťové čipy jsou pak z dílen Hynix a dle informací výrobce je možné nechat je běžet bez obav na taktu 357MHz. Celkově pak karta disponuje 128 MB grafické paměti.


Obr.06 - Foto paměťového čipu


Hned vedle napájecího konektoru se nachází druhý, určený pro přídavný větráček. A pokud jej využijete, získáte tak možnost kontrolovat i stav tohoto větráčku - přičemž druhé teplotní čidlo by mělo ukazovat teplotu uvnitř case, i když vzhledem k tomu, že se nachází "někde uvnitř" je třeba brát tuto informaci s rezervou.


Obr.07 - Foto paměťového čipu

Ještě informační displej si zaslouží vlastní foto, když má i vlastní název: PDF II (tj. Plasma Display Fan). To snad uznáte sami?! :-)


Obr.09 - Foto PDF II

Na čelní stranu PC pak tento displej dostanete díky přibalenému dlouhému propojovacímu kablíku a průsvitnému rámečku určenému pro pozici 5,25". Jak to ve výsledku může vypadat, si nedovolíme soudit, ale řekli bychom, že asi žádná sláva...


Obr.10 - ... a ještě jednou...

Příslušenství a software

Součástí balení jsou pak i všechny nutné redukce a propojovací kabely - tj. propojovací kabel S-Video/S-Video a Cinch/Cinch, redukce DVI/VGA a S-Video/Cinch. Samozřejmostí je i napájecí kabel s rozdvojkou. Nalezneme zde tedy opravdu plný repertoár průměrné high-endové grafické karty. O poznání chudší je pak softwarová výbava, která obsahuje pouze CD s ovladači a PowerDVD - tj. žádnou plnou hru apod.


Obr.11 - Foto příslušenství


Obr.12 - Foto příslušenství
reklama