reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Další rychlík - Samsung 930BF (4ms)

23.1.2006, Pavel Kovač, recenze
Další rychlík - Samsung 930BF (4ms)
Zraky všech hráčů se upírají na rychlé LCD panely a tajně doufají, že se konečně objeví panel s patřičně rychlou odezvou, jež by uspokojila i ty nejnáročnější. První vlaštovku tohoto typu jsme vám před nedávnem přinesli v podobě recenze LCD panelu ViewSonic VX924 (3ms). Jak obstojí tento panel s udávanou odezvou jen o něco málo vyšší (4ms)?

Co se skrývá uvnitř?



Již minulý test jsme se podívali pod kapotu LCD monitoru NEOVO a jistě jste si všimli, že není všechno zlato, co se třpytí. Jak je tomu u tohoto monitoru?


Otevřený monitor (Pro zvětšení klikněte)

Pokud odstraníme zadní kryt, tak zjistíme, že je panel kryt ještě jednou vrstvou, tentokrát však ocelovou. Díky tomu by teoreticky mohl snést monitor i hrubší zacházení. Raději to však nezkoušejte :-).


Ovládací elektronika a napájecí zdroj (Pro zvětšení klikněte)


Tištěný spoj s čipem starající se o zpracování obrazu

Čip je samozřejmě také od firmy Samsung, ten svoje čipy označuje jako "DNIe". Zkratka "DNIe" znamená "Digital Natural Image engine", překlad snad není ani třeba. Na čipu je zřetelně vidět přívlastek "RTA". Samsung je na tyto čipy natolik hrdý (jejich vývoj začal v roce 2000), že jim věnoval své vlastní stránky ( http://www.samsung.com.br/dnie ). Bohužel informace o konkrétních čipech není dostupná.


Čip MagicColor taktéž od Samsungu

Další čip, který stojí za povšimnutí, je opět Samsung a tentokrát starající se o barevné úpravy obrazu. Signál jde nejprve do tohoto čipu a teprve poté putuje do "DNIe". Barevné úpravy, které tento čip umožňuje, jsou navrženy tak, aby se co nejlépe zobrazovala pleťová barva. Poznámka: je sice pěkné, že monitor obsahuje takovéto čipy, ale stejně barvy nebudou nikdy natolik dobré jako u vyspělých panelů PVA/MVA či S-IPS.

Okolo těchto dvou čipů je relativně velké množství paměťových modulů. Ty uchovávají vždy jeden snímek v paměti a teprve až je zpracován celý, tak jej pošlou k zobrazení. To je však vlastnost společná všem LCD panelům.


Samotný panel (Pro zvětšení klikněte)


Štítek na panelu

Byla by určitě hanba, pokud by Samsung vybavil panel svou elektronikou a použil by obrazovku od jiného výrobce. Jde tedy o panel LTM190EX-L21, stránky www.samsung.com vědí pouze o panelu LTM190EX a přívlastek L21 neznají. Ten nejspíše označuje revizi a různá vylepšení, protože samotný LTM190EX má pomalejší 5ms odezvu, ale zase o něco lepší kontrast a jas (1000:1 a 300cd/m2).
reklama