reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Dell U2913WM: král na poli 21:9

13.12.2012, Pavel Kovač, recenze
Dell U2913WM: král na poli 21:9
Nemáte rádi éru 16:9 monitorů? Co teprve 21:9! Tento ultraširokoúhlý monitor však umí překvapit pohodlnou prací v operačním systému. Jaký tedy je u nás historicky první test monitoru s tímto poměrem stran? Navíc rovnou v podání Dellu.

Dell U2913WM: celkové hodnocení


Pokud jste dočetli až sem, tak asi máte o monitor zájem. Úhlopříčka vám vyhovuje, a tak se jí nebudeme zabývat. Je to totiž jako bych měl někomu vymlouvat, aby si koupil rohlík, když má raději chleba. Takže nyní zkrátka na kontroverzní poměr stran zapomeňme a monitor budeme hodnotit jako celek.

Začneme pozitivně. Tím největším kladem monitoru je kompenzace podsvícení, která skutečně funguje a monitor se dostává díky ní do zcela jiných dimenzí. Dokáže v podsvícení konkurovat takovým velikánům jako jsou profi NEC či EIZO. Ovšem pouze co se intenzity podsvícení týče. Homogenita barev zůstává prakticky stejná jako u ostatních běžných IPS monitorů.

Dále tu máme velmi dobré podání barev a gamut přibližující se sRGB. V tomto ohledu jde o velmi kvalitní monitor, který s klidným svědomím doporučím i začínajícím grafikům. Samozřejmě pokud jim vyhovuje poměr stran. S barvami jde ruku v ruce i plynulá regulace podsvícení bez blikání. Jsem velmi rád, že Dell nasadil tento druh regulace snad do všech svých monitorů. Uvidíme, jak se mu povede dál. Každopádně monitorem U2713HM a U2913WM (tedy dnešním) se vytvořil pro Dell nový šuplík v mém srdci. Oba monitory jsou opravdu více než dobré. Jen mě zpětně trošku mrzí, že Dell U2713HM nemá kompenzaci podsvícení. Byl by to doslova zabiják i dražších EIZO monitorů.


 - základní pohled


A nyní se podíváme na ta negativa. Asi největším je pouze lehce nadprůměrná odezva. Už jen fakt, že upozorňuji na takto drobný nedostatek, značí, že je monitor vysoce nadprůměrný. Jediná kontroverze je tedy poměr stran 21:9.


 - celkové hodnocení


Monitor je vhodný pro:


1) Sledování filmů
2) Střih videa

Ač to zní divně, tak monitor je docela vhodný hlavně na střih videa, kde oceníte kvalitní barevné podání a dlouhou časovou osu. Všechno toto samozřejmě využijete i u bratříčka Dell U2713HM, ale přece jen tento je levnější a pro střih i vhodnější (má kompenzaci podsvícení a výška monitoru není až tak kritická).


Plusy


+ Kompenzace homogenity podsvícení
+ Kvalitní barevné podání
+ Dobré pokrytí sRGB gamutu
+ Celkově vyrovnaný obraz
+ Velké množství vstupů a USB 3.0
+ Regulace jasu bez blikání
+ Slušná ergonomie (ale bez pivotu)
 
 

Minusy


- Pouze lehce nadprůměrná odezva
- Horší tovární zpracování (plasty vržou)
- Dotyková tlačítka
 

Možná si říkáte, proč není v negativech poměr stran. Proto znovu připomenu, že hodnotit monitor na základě poměru stran asi nikdy nebudeme. Hodnotit rohlíky za to, že nechutnají jako chleba, zkrátka není správné.
 

Cena v době testování: cca 12.500 Kč s DPH
 
 
Za zapůjčení monitoru Dell U2913WM děkujeme Dellu.
Jak hodnotíte monitor Dell U2913WM?
V anketě šlo hlasovat od 13.12.2012 do 15.12.2013. Počet hlasujících: 19
Výborný89 %
Průměrný11 %
Špatný0 %
reklama