reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Dell UltraSharp U2312HM: pan pracant

24.11.2011, Jakub Doležal, recenze
Dell UltraSharp U2312HM: pan pracant
Když se řekne Dell, většina z vás si jistě představí notebook nebo server, avšak tento americký výrobce umí i monitory a zejména v profesionálních modelech mu to jde dobře. Jaký však bude U2312HM s e-IPS a cenou 6000 Kč?

Vyhráno nemáme, aneb není IPS jako IPS


V oblasti terminologie týkající se monitorů si už dávno nevystačíte se znalostí pojmů, jako je TN, PVA a IPS. Výrobci totiž valnou většinu těchto výrobních technologií začali větvit po stránce kvality, a to jak ve směru nahoru, tak dolů. Koupě monitoru s IPS panelem tak nutně neznamená, že hravě porazíte sousedovo TNko. Příkladem budiž dnes testovaný Dell U2312HM s eIPS obrazovkou. To malé „e“ nevypadá nijak zlověstně, ale ve výsledku může udělat pořádnou paseku.

Asi nejvíce diskutovanou a zároveň zamlčovanou skutečností je u většiny takto vyrobených e-IPS panelů zobrazení jen 6bit barev (tedy 262 144 barev) a zbytek do kýžených 16,7 milionů se dopočítává. Obecně platí, že jakmile se něco dopočítává (odhaduje, interpoluje…), tak bývá většinou zle. V případě eIPS panelů se využívá metody FRC, která dohání barevné spektrum rychlým prohazováním barev (např. černé a bílé pro vznik šedé).

Lidské oko lze tímto systémem obelstít, nicméně ona změna barev bývá pro některé z nás poměrně viditelná, takže vás během práce může rušit nepatrné poblikávání obrazovky. Jako vždy doporučím vyzkoušet monitor ideálně hned na prodejně.


Odchylka dE a barevný gamut


Nevím, zdali monitory Dell procházejí na konci výrobního procesu kalibrací, ale na rozdíl od Asusu se Dell nechlubí žádnou maximální odchylkou od kýžených barevných odstínů. Pojďme se tedy podívat, jaká bude realita.





Hned první měření v továrním nastavení dopadlo poměrně dobře a prakticky všechny hodnoty jsou na tom velmi obstojně. Výtky míří jen ke zbytečně silnému podsvícení a také k modré barvě, ta totiž celkem výrazně odstupuje od své optimální hodnoty.

Další možností, kterou jsem vzápětí vyzkoušel, byla čtveřice předpřipravených profilů přímo od výrobce. Obecně platí, že takto nadefinované parametry přináší povětšinou špatný výsledek a uvidíme, jak poctivě je Dell připravil. Z nabídky OSD menu můžete vybírat: Game, Movie, Multimedia a Text.




Profil Game




Profil Movie




Profil Multimedia




Profil Text


Výsledky nevyzněly nakonec tak špatně, jako tomu bylo např. u testovaných TN modelů, avšak i tak je volba těchto profilů jistým zhoršením. Velmi často se totiž dostanete s hodnotou jasu do nepříjemných výšek a k tomu se čas od času přidá i modrá barva s odchylkou dE až 10.

Poslední variantou úprav, kterou nám Dell přichystal, jsou změny teplot barev. Volit můžete mezi 5000K, 5700K, 6500K (tovární), 7500K, 9300K a konečně 10000K. Zásah do těchto parametrů monitoru může přinést jisté zlepšení, takže pojďme na to.




Profil 5000K




Profil 5700K




Profil 7500K




Profil 9300K




Profil 10000K


Pokud využijete první trojice profilů, získáte rozumné nastavení celého spektra barev a i v ostatních hodnotách je to relativně slušné. Poslední 3 profily naopak celkem výrazně zhorší barevnou odchylku pro modrou barvu, takže s jejich využíváním opatrně.




Jas i kontrast na 100 %


Monitor s jasem i kontrastem na 100 % nepodává ve výsledku nic zázračného a takto nastavený monitor spíše poškodí celkové podání obrazu. Pokud tedy nemáte po ruce kalibrační sondu, vypadá tovární nastavení jako nejlepší varianta.


Kalibrace


U monitoru s e-IPS je kalibrace samozřejmě sázkou na jistotu a i dnes testovaný Dell dosáhl po úpravách na velmi slušné hodnoty, takže pokud máte po ruce kolorimetrickou sondu, neváhejte ji využít. V porovnání s Asusem PA238Q však Dell U2312HM předvedl o něco slabší výsledek.





Jako vždy přikládám kalibrační profil zde, avšak nezaručuji stejné výsledky na vašem monitoru.
reklama