reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Derivace Radeonu 9600, část II. - ty výkonné (Pro a XT)

19.2.2004, Zdeněk Kabát, recenze
Derivace Radeonu 9600, část II. - ty výkonné (Pro a XT)
V druhém díle našeho srovnání derivací Radeonu 9600 se již podíváme na grafické čipy, jejichž výkon a další možnosti jsou o kategorii výše. Jedná se za prvé o Radeon 9600 Pro, který je na trhu od uvedení RV350, a pak o jeho zásadní inovaci na jádru RV360 – Radeon 9600XT. První recenzovaný model je od společnosti Gigabyte a druhý je Sapphire v edici FireBlade.
Sapphire Atlantis Radeon 9600XT
  • Frekvence jádra: 500MHz
  • Frekvence paměti: 325MHz (650MHz DDR)
  • Paměťová sběrnice: 128-bit
  • Cena: 6 217 Kč vč. DPH


Obr. 9 – Krabice grafické karty Sapphire Radeon 9600XT
Klikněte pro zvětšení

Sapphire udržuje velikost svých krabic s grafickými kartami za všech okolností, proto je i tato karta, které je zaměřena už pro náročnější segment, dodávána v menším balení. Grafické ztvárnění je vcelku podařené, na krabici straší šedivák, a dále je na ní nálepka, oznamující FireBlade edici. To znamená, že paměti jsou taktovány na 325MHz (na rozdíl od standardních 300MHz) a jádro je „připraveno“ na 532MHz (výrobci GK mají od ATi zakázáno používat jiné než referenční frekvence).


Obr. 10 – Sapphire Atlantis z přední strany
Klikněte pro zvětšení

Samotná grafická karta už o sobě dává předem vědět, že se jedná o dražší model. Pečlivě je zpracováno hlavně napájení (alespoň podle prvního pohledu), ale i zbytek vypadá na to, že se výrobce kartu neodbyl. Na přední straně je také patrné místo, kam by byl v případě VIVO funkcí naletován externí čip.


Obr. 11 – A zadní strana PCB Radeonu 9600XT
Klikněte pro zvětšení

Na zadní straně vidíme stejně jako zepředu 4 paměťové čipy v balení BGA, zbytek nestojí za zmínku.


Obr. 12 – Chladič u Sapphiru je také povedený
Klikněte pro zvětšení

Chladič na této kartě si také s ničím nezadá s Gigabytem. Je kruhový a jeho velikost jen taková, jak je nezbytně nutné (průměr asi 5 cm). Z menších rozměrů vyplývá i konstrukce chladič – není vybaven klasickými žebry, ale okolí větráčku je obroubeno jakýmisi kovovými podkovičkami. Celý chladič je šedý, pravděpodobně hliníkový a pod ním je nanesena vrstvička stříbrné pasty.


Obr. 13 – Paměťové čipy Hynix z testované karty

Použité paměti jsou BGA čipy od Hynixu a nesou modelové označení HY5DU283222AF-28. Datasheet nám říká, že jejich nominální frekvence je 350MHz (tedy 2,8ns), rezerva je proto 25MHz. Čipů je opět osm, každý má kapacitu 16MB.


Obr. 14 – Příslušenství tvoří dva kabely, dvě redukce a CD s ovladači
Klikněte pro zvětšení

Příslušenství je v porovnání s Gigabytem o něco pestřejší v oblasti hardwarové, chudší naopak v oblasti softwarové. Hardware tvoří dva TV kabely s odlišnými konektory, redukce mezi nimi a redukce DVI->VGA, softwarová obsahuje jen CD s ovladači. Ale pozor, k Radeonu 9600XT Sapphire přikládá voucher na Half-Life 2, takže úplně s prázdnou asi také neodejdete (pokud bude tato hra někdy vydána :).

Zkušenosti a přetaktování
Jak bylo řečeno úvodem, tento model dodává společnost Sapphire v edici FireBlade. Znamená to, že si dává záležet na možnosti overclockingu jádra (sám výrobce přetaktovávat nesmí, ale garantuje 532MHz) a používá paměti s vyšším taktem (v tomto případě 325MHz).

Chlazení čipu je podle mě poměrně kvalitní. Při normálním provozu se teplota podle čidla pohybovala kolem 40 °C, zatímco po intenzivní zátěži stoupla až na 50 °C (více už ale ne). Větráček byl při tom méně hlučný, ale s rostoucím zatížením podle mého názoru zrychloval a byl tedy slyšet více.

Přetaktování bylo méně úspěšné, než jsem očekával, na těchto frekvencích již RV350/360 naráží na hranice svých možností. Frekvenci jádra se mi tedy podařilo zvýšit o 8% na 540MHz, dodržela tedy garantovaný takt. Paměti byly o něco úspěšnější, ze 325MHz jsem je dokázal přetaktovat na 371MHz (742MHz efektivně), což je vcelku slušné. Výraznější nárůst výkonu jsem ale neočekával.
reklama