reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Deset 120mm ventilátorů v testu průtoku vzduchu

7.11.2006, Jan Vítek, recenze
Deset 120mm ventilátorů v testu průtoku vzduchu
V nedávno představené nové metodice jsem popsal, jak budeme porovnávat ventilátory z hlediska jejich výkonu. Dnes se již věnujme praxi. V recenzi srovnáme deset produktů deseti různých výrobců, mezi nimiž budou zástupci vyšší i nižší třídy.
Ventilátory by byla škoda si také nesrovnat podle hlučnosti a vibrací, které tvoří. Primární zaměření testu je však na průtok, tudíž hlučnost se pokusím popsat vlastními slovy. Můžete využít i odkazy na starší články zaměřené právě na hlučnost, kde je zastoupena i řada dnes testovaných modelů - část I. a část II.


ADDA AD1212LB-A73GL se kvůli ostřejším hranám lopatek projevovala vyšším hučivým aerodynamickým hlukem - počítaje jak jeho intenzitu, tak frekvence, poněvadž toto jde ruku v ruce. Toto byl ostatně problém více ventilátorů v testu. Oproti tomu je tento ventilátor dobře vyvážený a ve volném zavěšení jen lehce vibruje.





AeroCool Turbine 2000 se co se týče výkonu příliš neukázal, ale co se týče hluku jde o kvalitní ventilátor. Jeho ložiska a motorek jsou v podstatě neslyšitelné, avšak aerodynamický hluk doplácí na množství lopatek. Vyvážení mi připadalo podprůměrné, avšak zde ještě musím poukázat na to, že ventilátory se při výrobě vyvažují dodatečně (pokud se tedy vůbec vyvažují), a tak je tato vlastnost záležitostí každého kusu zvlášť.





Arctic Cooling Arctic Fan 12 doplatil při naší metodice na neexistující rámeček. Při svých základních otáčkách se tento ventilátor může rovnat ostatním. Jeho lopatky vydávají jemnější svištivý zvuk, ale poté, co se otáčky zregulují na hodnoty kolem 1000 RPM, pak se velmi silně začne projevovat vrčení cívek připomínající letní louku. Pakliže ale nechcete v zimě vzpomínat na cvrčky, doporučuji se u nízkootáčkových ventilátorů poohlédnout jinde.





GlacialTech Silentblade bych připodobnil k ADDA, alespoň z hlediska aerodynamického hluku. U tohoto ventilátoru také silněji šustěla ložiska, avšak tento ventilátor má již leccos za sebou, tudíž si zvýšený hluk může dovolit. Vyvážení rotoru u Silentblade neurazí, ale ani nenadchne, prostě průměr.





Nexus Real Silent D12SL-12 popravdě řečeno jsem od Nexusu čekal více. Zklamal mě totiž svým slabým vyvážením, ale za ostatní vlastnosti se již nemá co stydět. Pokud jej ze základních 1000 RPM ještě trošku zkrotíte, dostanete velmi tichý ventilátor přesně tak, jak jsme u Nexusu zvyklí.





Noctua NF-S12 1200 nejspíše doplatila na své krátké lopatky, díky nimž se mají účinně eliminovat turbulence u rámečku coby zdroj hluku. V hlavně sice hlukoměr zabudovaný nemám, avšak subjektivně se mi zdál aerodynamický hluk méně nápadný než u ostatních. Navíc nepřipomínal projev žádného z ostatních ventilátorů, přirovnal bych ho k velmi tlumenému plácání vlajky ve větru. Vyvážení Noctuy mě potěšilo. V ruce jen velmi jemně vrní a pokud ji ztišíte na hodnoty pod 1000RPM, může směle soutěžit s těmi nejlepšími modely.





Papst 4412 F/2GL jako vítěz předchozích testů se ukázal jako průměrně hlučný ventilátor, avšak s naprosto výborným vyvážením rotoru. Jeho ostré listy udělají při 1500 RPM své, což je jasné. Ložiska však vše zachraňují a při nižších otáčkách je tak tento ventilátor velmi dobrý.





Ventilátoru Papst 4412 F/2GL za stabilní výkon v čele testovacího pole udělujeme ocenění:





Scythe S-FLEX SFF21F potěšil především motorkem a ložisky, které téměř nemáte šanci zaslechnout. Avšak pokud Nexus nějak zvýšeně vibroval, pak se Scythe klepal jak neurotický ratlík. Tento kousek byl velmi špatně vyvážen, čehož jsem si všiml hned, jak jsem jej vzal zapnutý do ruky. Za ostatní kvality se však nemůže stydět a nebýt onoho slabého vyvážení, pak by téměř neměl chybu.





Thermaltake Silent Cat A2329 uvádí ve specifikacích 16dBA při 1600RPM. Thermaltake asi používá jiné jednotky, nebo hlučnost měří z odstupu několika metrů, jinak by snad k těmto výsledkům nemohl dojít. Při 1500RPM je tento ventilátor na víceméně stejné úrovni jako Papst či ADDA a o nějakém rozdílu 10dBA mezi těmito ventilátory nemůže být řeč. Dlužno také říci, že ač ostatní výrobci uvádějí spíše nižší hodnoty RPM, než jejich ventilátory mají, toto není první Thermaltake, který měl reálné maximální otáčky spíše nižší - tento zrovna místo plných 1600RPM pouze 1530RPM. V ostatních aspektech je však tento ventilátor dobrý a u otáček kolem 1000RPM bych se jej nebál položit na úroveň Nexusu či Noctuy.





Xilence XPF120.R se mi stejně jako v předchozím testu ze stránky hlučnosti velmi líbil. Jeho zakulacené lopatky opravdu mají své opodstatnění v podobně hlubšího aerodynamického hluku, který se daleko lépe snáší než vysoké ječení. Když se k tomu přidá pouze jemné vrčení motorku a dobré vyvážení, není co řešit.






Za zapůjčení AeroCool Turbine 2000, Arctic Cooling Arctic Fan 12 a AF12025, Scythe S-FLEX SFF21F, Thermaltake Silent Cat A2329 a Xilence XPF120.R děkujeme firmě Czech Computer
Za zapůjčení Nexus Real Silent D12SL-12 děkujeme firmě Abacus Computer
Za poskytnutí Papst 4412 F/2GL děkujeme firmě JS-Computers
Za poskytnutí Noctua NF-S12 800 a 1200 děkujeme firmě Noctua


Za poskytnutí digitálního anemometru HH-31A děkujeme firmě OMEGA
zabývající se výrobou měřicích přístrojů.


reklama