reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Devatenáctka pro všechny? Neovo X-19AV R8

9.1.2006, Pavel Kovač, recenze
Devatenáctka pro všechny? Neovo X-19AV R8
I v roce 2006 se LCD monitorům nevyhneme. Doba CRT se pomalu ale jistě blíží ke konci. S největší pravděpodobností bude tento rok ve znamení "LCD monitor v každé domácnosti". Jak si vede tento designově zajímavý model v náročných podmínkách? V dnešní recenzi jsme pro vás připravili jednu specialitu ve spojitosti s metodikou testu, a tak neváhejte a čtěte dále.
Kapitoly článku:

Pohled zvenčí



Jakmile vybalíte monitor z krabice, hned zjistíte, že nejde o ledajaký model. Jeho design je dost nápaditý a pravděpodobně zaujme mnoho uživatelů. Také skleněný povrch obrazovky je nezvyklý. Jediné co nepotěší, je dost silný rámeček.


Základní pohled (Pro zvětšení klikněte)

Jak je vidět na předchozí fotografii, tak výrobce zvolil dnes již klasickou kombinaci černé a šedé barvy. V rozích jsou umístěny okrasné válečky, díky kterým monitor vybočuje ze zajetých designerských kolejí. I podstavec je dost atypický. Uznejte sami, že profilovaný plech jako nohu k LCD panelu jen tak v obchodech nevidíte. Takovýto design je hezký, ale musí se skloubit s kvalitním továrním zpracováním. I to výrobce dovedl prakticky k dokonalosti. Celý panel je totiž vyroben z dost silného plechu a pevně pospojován. Díky tomu je panel opravdu bytelný.


Tlačítka (Pro zvětšení klikněte)

Ovládání monitoru je zprostředkováno pomocí tlačítek s mikrospínači. Jejich umístění je sice nezvyklé, ale velmi dobré. Díky tomu sedí monitor při ovládání jako přibitý a ani trochu se nehoupe.


Pohled zleva (Pro zvětšení klikněte)

Bohužel vše dobré je po zásluze potrestáno. V tomto případě je onen trest v podobě malých možností polohování. Jediné akrobatické kousky, které panel umožňuje, jsou totiž náklon směrem vzad a to pouze o 20°. Mnohým uživatelům však tato vlastnost vadit nebude. Snad jen alespoň minimální zdvih monitoru by nebyl na škodu.


Pohled zepředu (Pro zvětšení klikněte)

Při čelním pohledu zjistíte, že obrazovka je zakryta dost masivním sklem. Díky tomuto sklu vytváří LCD dojem spíše klasického CRT monitoru. Kdo by se však bál nepříjemných odlesků, musím ho příjemně potěšit. Samotné sklo je totiž potaženo poměrně kvalitní antireflexní vrstvou. Díky antireflexu je však monitor dost náchylný na jakékoli nečistoty, zvláště pak na mastnotu. To by jistě nevadilo, ovšem pouze v tom případě, že by bylo sklo pouze před samotnou obrazovku. Tento panel má ovšem sklo přes celou čelní plochu, a tak jakmile se dotknete monitoru, zanecháte zřetelný otisk "pro policii".


Pohled zezadu (Pro zvětšení klikněte)

Zadní pohled sice neodhaluje nic nezvyklého, avšak při podrobnějším zkoumání zjistíte, že konektory jsou poněkud nezvyklé. Pro zkrocení kabelů zde není sice žádný úchyt, ale vzhledem k podstavci monitoru vlastně ani není třeba.


Konektory (Pro zvětšení klikněte)

Panel je obdařen velkým množstvím konektorů. První je vstup pro napájení z externího zdroje. Řešení pomocí externího zdroje zrovna dvakrát šťastné není, vznikne vám tak totiž daleko větší nepořádek v kabelech pod stolem. Ale zpět ke konektorům. Dalšími jsou klasické obrazové, které najdeme u většiny dnešních LCD monitorů - DVI a D-Sub. Dále jsou zde však kompozitní a S-Video vstup. Díky tomu se může velmi snadno proměnit monitor v menší LCD televizi (za použití externího tuneru).


Obsah balení
  • Napájecí kabel
  • Externí zdroj
  • D-SUB kabel
  • DVI kabel
  • Instalační příručka
  • CD s manuálem v PDF a ICM profilem

Vlastnost
Hodnota
Uhlopříčka
19"
Ideální odezva
8 ms
Jas
250cd/m^2
Kontrast
600:1
Výrobní technologie
TN+Film
Pozorovací úhly (horizontální/vertikální)
140°/130°
Počet barev
16,7mil (NA-bit)
Rozteč bodů
0,294mm
Nativní rozlišení
1280 x 1024
Vestavěné reproduktory
ANO
USB HUB
NE
Vstupy
DVI, D-SUB, S-Video a Kompozitní
Výstup pro sluchátka
NE
Možnost montáže na stěnu
ANO
Hmotnost
7,9kg
Norma TCO
TCO`95
Pivot
NE
Speciální vlastnosti
Skleněná antireflexní vrstva před obrazovkou
Orientační cena: 15 195,- bez DPH (Levi)

Pozor však na variantu bez přívlastku "R8". Ta má odlišné specifikace. Ty jsou uvedeny v následující tabulce. Problém je ten, že na českých stránkách se dozvíte specifikace k modelu bez R8 a na globálních se dozvíte naopak k R8. Obojí je však označeno jako X-19AV.


Vlastnost
Hodnota
Uhlopříčka
19"
Ideální odezva
25ms
Jas
250cd/m^2
Kontrast
600:1
Výrobní technologie
VA
Pozorovací úhly (horizontální/vertikální)
170°/170°
Počet barev
16,7mil (NA-bit)
Rozteč bodů
0,294mm
Nativní rozlišení
1280 x 1024
Vestavěné reproduktory
ANO
USB HUB
NE
Vstupy
DVI, D-SUB, S-Video a Kompozitní
Výstup pro sluchátka
NE
Možnost montáže na stěnu
ANO
Hmotnost
7,9kg
Norma TCO
TCO`95
Pivot
NE
Speciální vlastnosti
Skleněná antireflexní vrstva před obrazovkou
reklama