reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Devatenáctka pro všechny? Neovo X-19AV R8

9.1.2006, Pavel Kovač, recenze
Devatenáctka pro všechny? Neovo X-19AV R8
I v roce 2006 se LCD monitorům nevyhneme. Doba CRT se pomalu ale jistě blíží ke konci. S největší pravděpodobností bude tento rok ve znamení "LCD monitor v každé domácnosti". Jak si vede tento designově zajímavý model v náročných podmínkách? V dnešní recenzi jsme pro vás připravili jednu specialitu ve spojitosti s metodikou testu, a tak neváhejte a čtěte dále.

Proč se dívat tak hluboko, když povrch je tak hebký?



Od dnešního dne opět rozšíříme naše testy. Tentokrát jde o opravdovou lahůdku. Když čtete recenzi jakékoli grafické karty, tak se jistě dozvíte, jaký je to vlastně čip pod chladičem. V dnešní době bychom si jistě recenzi bez těchto údajů nedovedli představit. A právě proto se od dnešního dne budeme snažit vždy nakouknout pod kapotu všem LCD monitorům. Jak jistě záhy zjistíte, tak se zde dovíme mnoho užitečných věcí. Ovšem nakouknutí do útrob LCD panelu nemusí být vždy jednoduchá záležitost. Některé monitory obsahují pečetě, které nesmíme porušit, a tak se může stát, že některý model nebude možné otevřít. V takovémto případě se alespoň pokusíme najít důvěryhodné informace o tom, jakou že to vlastně panel obsahuje obrazovku, a tak snad nebudete nikdy o tyto informace ochuzeni. Nezdržujme však dnešní počteníčko a pojďme vzít do ruky šroubovák (a kladivo :-) ).


Pod kapotou



Hned po odstranění tří šroubků se nám naskytne pohled na základní elektroniku, která má na starosti řízení monitoru (OSD menu) a zpracování signálu z různých zdrojů.


Elektronika pro zpracování signálu (Pro zvětšení klikněte)

A zde je již samotný čip, ovšem tento čip vlastně není samotným "mozkem" panelu. Jedná se opravdu jen o čip starající se o signál, ten si vždy uloží do paměti jeden celý snímek a teprve poté ho pošle k dalšímu zpracování. Je od firmy NOVATEK a konkrétně jde o typ NT68563EFG. Bohužel oficiální stránka www.novatek.com.tw o tomto čipu zarytě mlčí, a tak se nejspíš nic bližšího nedozvíme.


Samotný čip (Pro zvětšení klikněte)

Tím ovšem naše cesta do hlubin nekončí. Pár drátků nebyl pro kleště na plech žádný nepřekonatelný problém, a tak jsme se dostali zase o něco hlouběji. Zde na nás čeká opravdové překvapení. Samotná obrazovka je od firmy HannStar a jde o model HSD190ME13-A02. To by jistě nebylo nic divného. Mnoho výrobců LCD panelů totiž využívá obrazovky jiných výrobců (např. Samsung či LG-Philips). Jaké však překvapení mě čekalo, když jsem otevřel oficiální stránky a tam byly naprosto jiné specifikace, než které udává výrobce Neovo. Proto zde uvedu novou tabulku specifikací.


Vlastnost
Hodnota
Uhlopříčka
19"
Ideální odezva
12 ms
Jas
250cd/m^2
Kontrast
500:1
Výrobní technologie
TN+Film
Pozorovací úhly (horizontální/vertikální)
140°/130°
Počet barev
16,2mil (6-bit)
Rozteč bodů
0,294mm
Nativní rozlišení
1280 x 1024

Existují dvě vysvětlení pro tento fakt. První je, že na stránkách je uveden model HSD190ME13-A, avšak na štítku panelu Neovo je uvedeno HSD190ME13-A02 (poslední dvojčíslí je jaksi "navíc"). Revizi toto číslo nevyjadřuje, ta je totiž uvedena zvlášť. Bylo by však dost podivné, že by natolik markantní rozdíl činila pouze takto lehká změna ve značení. Třeba si Neovo diktuje podmínky na výrobce a ten pouze lehce změní značení. Druhou možností je to, že si prodejce přikrášluje specifikace. To by bylo ovšem dost podlé a osobně tomu příliš nevěřím. Závěr si udělejte sami.


Čip HannStar pro ovládání tekutých krystalů (Pro zvětšení klikněte)

O čipu pro ovládání tekutých krystalů se na internetu mnoho nedovíme. Oficiální stránky mlčí a všemocný google ani neví, co po něm chci. I tak jsme se však dozvěděli dost, nemyslíte?

Pokud jste nikdy neviděli samotný LCD panel (bez "skříně"), tak dnes se vám tato možnost naskytne. Někoho možná překvapí, jak je obrazovka malinká a to včetně velmi tenkých okrajů.


Otevřený panel (Pro zvětšení klikněte)


Samotný LCD panel (Pro zvětšení klikněte)

A zde je již samotný panel. Jak je vidět z předchozích dvou obrázků, tak výrobce místem příliš nešetřil. Pokud se podíváte například na panely EIZO, které se pyšní tenkým rámečkem, tak zjistíte, že nejde o nic jiného než dobře zpracovaný "obal" displeje.

Tímto bych ukončil tuto kapitolu. Pokud někdo z vás má nějaké informace o čipech zde uvedených, nebo o "prapodivných" specifikací, tak neváhejte a podělte se o ně v diskuzi.
reklama