reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

DFI LanParty UT NF4 SLI-D: královský BIOS

24.3.2005, Martin Štěpánek, recenze
DFI LanParty UT NF4 SLI-D: královský BIOS
DFI není příliš rozšířená značka, ale je opomíjena značně neprávem. Dnes si představíme model založený na čipové sadě nVidia nForce4. Mezi hlavní domény patří prvotřídní BIOS a pak rozsáhlé možnosti přetaktování, které jsou téměř nevídané.
Rozložení komponent


Základní deska DFI LanParty UT nF4 SLI-D

Hned na první pohled si můžete všimnout, že deska má poněkud odlišné rozložení od konkurence. Paměťové sloty umístěné nad socketem pro CPU umožňují ochlazení DIMM modulů od CPU chladiče. Ovšem co mi nepříjde příliš ideální je umístění přídavného napájení skrz floppy konektor, který je mezi slotem PCIe x4 a CPU socketem. Jinak není co desce vytknout. Oba základní napájecí konektory jsou umístěné na okraji desky a nebudou tudiž zavazet. Rovněž PATA s SATA konektory jsou ideálně na okraji.

Ve znamení přetaktování je i spodní okraj desky s dvojicí konektorů pro reset a spuštění systému. To ocení lidi jako já, kteří mají počítač položený mimo case, třeba na stoje a k zapínání používají šroubovák :-).


Přídavné floppy napájení

Deska je vybavena vskutku silným napájením. Krom ATX je vybavena i ATX12V, dále jedním Molexem a floppy konektorem. Tedy celkem čtyři napájecí vstupy a všechny jsem při testování měl zapojené. Tomu rovněž odpovídá celková kapacita kondenzátorů sloužících k filtrování. Všechny napájecí mosfety jsou navíc vybaveny pasivním chlazením.

Jen bych zmínil umístění napájecího floppy konektoru, který je vedle PCIe x4 slotem. Naštěstí jsem ještě žádnou kartu pro tento slot neviděl v prodeji, proto si nemyslím, že by to měl být problém.

Ikona Odkaz na databázi
Výbava
Počet PCI slotů
2
Poče PCIe slotů
1× PCIe x1, 1× PCIe x4, 2× PCIe x16
USB (dostupné/celkem)
6/10 USB 2.0
FireWire (dostupné/celkem)
2/2 VIA VT6307
LAN
1× 1Gb/s Vitesse
1× 1Gb/s Marvell 88E8001
audio
8 kanálů, Realtek ALC850, 6 konektorů, SPDIF výstup, cinch out, cinch in
bezdrátová komunikace
diagnostika
ITE IT8712F-A
příslušenství
2× kulatý IDE80, 1× kulatý floppy, 4× SATA data, 4× SATA el., FrontX (FireWire, SPDIF a LED modul), záslepka, manuál, 1× instalační CD, disketa k RAIDu, Držák k vyjmutí BIOSu, Kabela k přenosu, UV obaly na kabely
SATA
4× SATA nForce4 SATA 0, 1,0+1
4× SATA Sil3114CT, RAID 0, 1, 0+1
IDE RAID
4× PATA nForce4 0, 1, 0+1


Kleště pro změnu konfugurace jumperů
Klikněte pro zvětšení

DFI vsadilo na trochu netradiční způsob přepínání mezi SLI a normálním režimem. Je potřeba přepnout celkem šest můstků. Naštěstí jsou součástí balení i kleště, které tuto změnu umožňují. Jinak bych ještě podotknul, že tyto kleště slouží stějně dobře i pro výjmutí biosu z jeho patice.


Konektor pro zapojení Karajan modulu
Klikněte pro zvětšení

Audio kodek není součástí desky, ale připojuje se pomocí tzv. Karajan modulu. Jednak je deska již tak hodně zaplněná, ale hlavně díky použití přídavné karty, která není součástí stejného PCB jako ostatní komponenty, došlo ke snížení ruchů. Zvuk by tak měl být čistší.


Karajan audio modul
Klikněte pro zvětšení

Na Karajan modulu se nachází klasický zvukový kodek ALC850 z produkce firmy Realtek. Tedy kodek, který se nachází téměř u všech základních desek s čipovou sadou nForce4. Součástí tohoto modulu jsou rovněž výstupní konektory.


Dostupné konektory na desce
Klikněte pro zvětšení

Konektory, které jsou k dispozici trochu vybočují z klasické řady. Nenajdete zde ani COM ani LPT konektor. Místo toho zde je šest USB 2.0 konektorů, dva RJ-45 konektory, dvojice PS/2 konektorů a audio konektory včetně SPDIF vstupu/výstupu.


Systémové konektory
Klikněte pro zvětšení

Celá deska je velmi dobře barevně provedena, je proto škoda, že nejsou barevně označeny rovněž systémové konektory. Na levo vedle konektorů jsou dva spínače sloužící k vypnutí/zapnutí počítače a rovněž k resetování.


Můstek pro změnu napájení DIMM modulů
Klikněte pro zvětšení

Můstek, který se nachází ve středu fotky (tedy v pravém horním rohu desky) slouží k přepnutí napájení pamětí. Pokud vám nebude sloužit "klasický" rozsah 2,5V-3,2V, po přepnutí jumperů se rozsah napětí pamětí změní na 3,2V-4,0V. I když nevím, co za extrémní paměti to musí být, aby takové napětí přežily. Mnohé desky nemají ani 3,0V, natož 4,0V.


Dostupné sloty
Klikněte pro zvětšení

Slotů je k dispozici celkem hodně, především jejich varibilita: PCIe x4, PCIe x1, dva PCIe x16 a dva klasické 33MHz/32-bit PCI sloty.
reklama