reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

DFI LanParty UT NF4 SLI-D: královský BIOS

24.3.2005, Martin Štěpánek, recenze
DFI LanParty UT NF4 SLI-D: královský BIOS
DFI není příliš rozšířená značka, ale je opomíjena značně neprávem. Dnes si představíme model založený na čipové sadě nVidia nForce4. Mezi hlavní domény patří prvotřídní BIOS a pak rozsáhlé možnosti přetaktování, které jsou téměř nevídané.
Jako každý správný základ k dobrému přetaktování je DFI vybaveno velmi dobrým BIOSem. Na výběr je velké množství hodnot a parametrů:

BIOSPhoenix AwardBIOS
Možnosti frekvencíCPU: 200-456MHz po 1MHz
PCI-E: 100-145MHz po 1MHz
DěliteleDRAM:FSB: 1:2, 3:5, 2:3, 7:10, 3:4, 5:6, 9:10, 1:1
HT:FSB: 1:1, 1.5:1, 2:1, 2.5:1, 3:1, 4:1, 5:1
NapětíCPU: 0.8-1.55V po 0.025V (+4 až 36%)
DDR: 2.5-4.0V po 0.1V
HT: 1.2-1.5V po 0.1V
Čipová sada: 1.5-1.8V po 0.1V


BIOS - Main Menu

Po vstupu do BIOSu se nám naskytné pohled na klasický AWARD BIOS, podobný jako používá třeba MSI. Ty nejzajímavější nabídky jsou pod položkama Genie BIOS Setting a CMOS Reloaded.


BIOS - PC Health Status

Ovšem ani položka PC Health není k zahození. Zde je možné nastavit podrobné teploty při kterých má BIOS zapnout nebo vypnout vanetilátory. Je sice pravda, že Asus používá Smart FAN, který reguluje ventilátory podle teploty, ovšem v případě DFI jde možnost nastavení ještě o kus dál.


BIOS - DRAM Configuration

Slušné možnosti nabízí i nastavení pamětí. Celkem patnáct položek by mělo stačit i těm zkušeným. Na výběr je dokonce CAS latence 1,5 nebo 1,0, ovšem nevím, které paměti tyto hodnoty podporují.


BIOS - DRAM Frequency

Podrobněji lze nastavit i frekvenci pamětí. To se bude hodit v případě, že začnete taktovat a vaše paměti přestanou vysoké frekvence zvládat.


BIOS - Genie BIOS Setting

Pod položkou Genie BIOS Setting lze nalézt možnosti změny napětí a dalších parametr důležitých pro výkon.


BIOS - CPU VID Control

Základní výběr frekvencí pro CPU nijak nevybočuje z řady, tedy rozsah 0,8V-1,55V.


BIOS - CPU VID Special Control

Ovšem pokud vám klasický rozsah hodnot nestačí, je možno jej dále zvýšit až o 36%, tedy na výsledných 2,1V. To už není hodnota napájení, kterou by CPU přežilo. Jediné využití, které mě napadá je při chlazení dusíkem.


BIOS - DRAM Voltage

Jak jsem již psal při popisu základní desky, základní výběr nabízí 2,5-3,2V. Ovšem po přepnutí můstků se výběr změní na 3,2-4,0V.


BIOS - Chipset Voltage

K dobrému taktování jistě poslouží i zvýšení napájení čipové sady. Ovšem zde varuji, jelikož nForce4 se v zátěži docela hřeje.


BIOS - LDT Voltage

Pod položkou LDT Voltage se skrývá možnost nastavení napájení sběrnice HyperTransport. Pokud nemáte zkušenosti, nedoporučuji do této položky příliš zasahovat.


BIOS - PCIe Frequency

Pro zvýšení frekvence je k dispozici klasický rozsah 100-145MHz. Nepočítám, že by bylo potřeba větších hodnot. I tak se kartám firmy ATi nelíbí zvýšení větší než několik málo MHz.

CMOS Reloaded


BIOS - CMOS Reloaded

Velmi zajímavou položkou BIOSu je CMOS Reloaded. Zde je možné uložit si několik nastavení a z nich si pak při startu volit. K dispozici jsou celkem čtyři banky, do kterých je možné vaše nastavení uložit. Můžete si tak vytvořit profily jako třeba: Hry (se zvýšenou frekvencí), Filmy (naopak snížená frekvence a vypnuté ventilátory) a další.


BIOS - CMOS Reloaded
reklama