reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

DFI vs. Gigabyte: P45 na dva způsoby

6.1.2009, Jan Černý, recenze
DFI vs. Gigabyte: P45 na dva způsoby
Dnes přinášíme velmi pikantní duel. V něm se utkají dvě desky na čipové sadě Intel P45 Express. Jedna z nich má velmi složité, téměř nepřehledné nastavení. Druhá je pravým opakem, plně stabilní a odladěná už od výroby.

Staří známí v novém kabátu


Na českém trhu není třeba ani jednoho z výrobců představovat. Oba vsadili na kvalitně zpracovaný BIOS. Zatímco Gigabyte umožnuje veškeré nastavení softwarově, DFI vsadilo na uživatele konzervativnějšího rázu. I v roce 2008 najdete na jejich základní desce jumpery pro změnu FSB. Jejich umístění však není zcela ideální (ukryto pod heatpipe). Na druhou stranu si ceníme unístění jumperu Clear CMOS na zadním panelu (ostatní výrobci osazují spínače a může dojít k nechtěnému stisknutí při přepravě).

Přesto je DFI mírným zklamáním, jeho možnosti neodpovídají ceně 4300 Kč (Gigabyte stojí 3800 Kč). Hodnocení nezlepší ani nástavce pro snadnou montáž (přední panel a USB) nebo unikátní funkce jako je diagnostický LED display a mikrospínače EZ–On (Power) a EZ–Touch (Reset) proslavené legendárními modely na nForce4. V BIOSu naleznete tradiční položky jako je obnova nastavení při špatném přetaktování (CMOS Reloaded). Gigabyte místo toho raději osadil druhou síťovou kartu a častěji aktualizuje BIOS.


DFI DFI LanParty DK P45–T2RS Plus a Gigabyte GA–EP45–UD3P
– pro zvětšení klikněte –


Graf 9.1: Přehledné porovnání všech námi provedených testů

Budeme rádi, když navštívíte naše diskusní fórum, kde máme sekci věnovanou procesorům Intel, benchmarkům a recenzovaným základním deskám. V nich se s námi můžete podělit o výsledky a zkušenosti s přetaktováním nebo BIOSy.


Přehled všech nejdůležitějších parametrů základní desky


DFI LANParty DK P45–T2RS Plus (Intel P45 + ICH10R)
OC menu (klávesa F9)
mnoho různých problémů se stabilitou
kvalitní součástky
umístění konektoru pro přední audio
jumpery
neaktuální verze BIOSu
Ikona Odkaz na databázi
rozměry heatpipe
Doporučená koncová cena ke dni 18.12.2008: 4300Kč


Za zapůjčení základní desky DFI LanParty DK P45–T2RS Plus děkujeme společnosti TNTrade.





Přehled všech nejdůležitějších parametrů základní desky

Gigabyte GA–EP45–UD3P (Intel P45 + ICH10R)
zlepšená kompatibilita
umístění konektoru pro přední audio
přišroubovaný chladič
kolize pamětí a prvního PCIe 16×
eSATA shield
Ikona Odkaz na databázi
kvalitní BIOS
Ikona Odkaz na databázi
TPM modul
Ikona Odkaz na databázi
Orientační prodejní cena: viz graf níže


Graf ceny produktu GIGABYTE EP45-UD3P poskytuje server Heureka.cz


Za zapůjčení základní desky Gigabyte GA–EP45–UD3 děkujeme společnosti T.S.Bohemia



------------------------------------- English translation of the conclusion -------------------------------------

There is no need to introduce these two firms, because they are well known to us. Both of them used very well made BIOS; however, Gigabyte offers software setting, while DFI has more conservative approach. Even at this time we can find on its motherboards jumpers which adjust FSB setting. The bad thing is that their position is far from convenient, because it is hard to reach them under heatpipes. On the other hand, Clear CMOS jumper on the rear panel is certainly handy (other companies use switches which can be pressed accidentally).

Still, I was a bit disappointed in this DFI model, mainly because of it inappropriate price 4.300 CZK (Gigabyte costs 3.800 CZK). Extensions for easy installation cannot change the overall evaluation, as well as other factors, like diagnostic LED display or EZ-On (Power) and EZ-Touch (Reset) switches which are well known from legendary nForce4 motherboards. BIOS of the DFI model uses rather conventional functions, such as recovery from unsuccessful overclocking attempt (CMOS Reloaded). Gigabyte rather offers second Ethernet connection and frequent BIOS updates.
reklama