reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Duel 1TB NAS: Seagate vs. WD

27.3.2012, Jan Vítek, recenze
Duel 1TB NAS: Seagate vs. WD
Společnosti Samsung Western Digital nevyrábí pouze samotné pevné disky, ale také vlastní externí řešení včetně síťových úložišť typu NAS, či osobní cloudy, jak se jim dnes s oblibou říká. Naším tématem dnes budou dva takové, které se utkají v přímém souboji.

Seagate BlackArmor NAS 110 - nastavení


NAS od Seagate nás uvítá obvyklou přihlašovací obrazovkou, kde máme na výběr i jazyk, ovšem čeština v nabídce chybí, a tak zůstaneme u angličtiny. Po přihlášení pomocí výchozího účtu admin/admin se ihned dostaneme do průvodce nastavením, kde po odsouhlasení licenčních podmínek. Pak zadáme obvyklé nezbytnosti, jako název serveru, čas, datum, změníme heslo pro admina, zvolíme IP adresu (pevnou nebo od DHCP) a to je zatím vše.





Pak už se dostaneme do hlavního okna webového rozhraní, které je strohé, jednoduché, ale díky tomu rychlé a přehledné. V horní liště máme přehled o přihlášeném uživateli a možnost se odkázat na nápovědu nebo se rovnou odhlásit. Pak tu je hlavní nabídka pěti záložek, které se rozdělují na několik obrazovek. Jedná se o System, Network, Storage, Access a Media.




- klikněte pro zvětšení -


První z nich, tedy System, má na starosti nastavení týkající se provozu samotného NAS serveru. Jako první obrazovka je zde status, kde se dozvíme všechny základní informace včetně zabraného prostoru na pevném disku. Firmware je sice z roku 2010, ovšem dle ověření v obrazovce Firmware Update se jedná o aktuální. V General Setup si dále můžeme vybrat mezi protokolem HTTP a zabezpečeným HTTPS pro přístup k serveru, v Email setup je možnost si nechat zasílat upozornění o stavu NAS serveru.

Pak si můžeme změnit heslo pro admina, aktualizovat firmware, aktivovat úsporný režim (vypnutí disku po jisté době nečinnosti, využít SSL certifikát, zašifrovat data na disku a pak tu je pro lepší bezpečnost podpora S.M.A.R.T., využití UPS, zadání licenčních čísel pro zálohovacího klienta od Acronisu a nakonec možnost vypnutí/restartování serveru.





Druhá záložka Network byla celá vyhrazena pro nastavení sítě. Hned jako první je pochopitelně LAN pro nastavení ethernetu, dále síťové služby, kde se nachází volby pro protokoly HTTP, HTTPS, FTP, SSL/TLS, UPnP Port Forwarding pro přístup přes web a FTP a nakonec tu je i služba NFS.

V nastavení sítě nesmí chybět ani volba pracovní skupiny či rovnou domény, Dynamický DNS a tiskový server včetně spoolingu.





Třetí záložka, čili Storage, se stará výhradně o disk, úložný prostor a vše s tím spojené, tedy i sdílené složky (shares) a případná připojená USB úložná zařízení. Jednotlivým složkám můžeme přiřadit jednotlivé služby, s nimiž si budou tykat, pak lze vytvořit kvóty, tedy omezení pro přenos dat, která mohou trvat jen po omezenou dobu a samozřejmě se týkat jen některých uživatelů, respektive jejich účtů.





Pak tu je i správce stahování, jenž tedy podporuje pouze HTTP a FTP a dále umožní si vybrat místo, kam se mají stažená data uložit. Pak nám ještě Seagate umožní nastavit maximální přenosovou rychlost i počet najednou stahovaných souborů a užitečný bude také plánovač, takže downloady si můžeme naplánovat třeba na noční hodiny.

Záložka Storage obsahuje ještě správce pro zálohování, a to z USB do NAS či opačně, z NAS do jiného NAS, pak tu je funkce One Touch a také plánovač. Pro uživatele počítačů Mac pak nechybí Time Machine. A nakonec tu je koš, odkud můžeme snadno obnovit již naoko smazaná data.





Předposlední záložka dostala název Access a týká se uživatelských účtů, apod. Uživatele zde můžeme slučovat do skupin, což usnadňuje správu jejich práv, kam patří přístup k jednotlivým datům i službám. Případně jim lze rovnou přiřadit administrátorská práva.





A zcela nakonec tu je záložka Media, která obsahuje jen jednu obrazovku, kde máme možnost zapnout mediální server, což by se mělo týkat DLNA a také iTunes.
reklama