reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Duel 1TB NAS: Seagate vs. WD

27.3.2012, Jan Vítek, recenze
Duel 1TB NAS: Seagate vs. WD
Společnosti Samsung Western Digital nevyrábí pouze samotné pevné disky, ale také vlastní externí řešení včetně síťových úložišť typu NAS, či osobní cloudy, jak se jim dnes s oblibou říká. Naším tématem dnes budou dva takové, které se utkají v přímém souboji.
Testované NAS servery v podobě BlackArmor NAS 110 od Seagate a My Book Live od Western Digital mohly předvést rovný souboj díky stejnému zaměření na běžné uživatele a také díky tomu, že oba nabízejí jeden pevný disk s kapacitou 1 TB, který je již jejich součástí. Nejde tedy o řešení typu "dodělej si sám".





Co se týče zpracování, pak líbivější design má Western Digital a s tím jde ruku v ruce i fakt, že jeho model má lépe vyřešené utlumení vibrací, či alespoň méně vibrující pevný disk, díky čemuž je provoz i na dřevěném stole tichý. Na druhou stranu je dobře známo, že různé kusy se mohou v tomto lišit.

Ve funkčnosti a nabídce funkcí naopak vede Seagate, a to i díky dvěma portům USB 2.0, které lze využít pro připojení dalšího úložného zařízení nebo tiskárny. Ale i v jiných funkcích Seagate vede, třeba ve správě uživatelských účtů, kvót, atd. Na druhou stranu neobsahuje třeba stahovacího klienta pro BitTorrent, což jiné NAS servery již běžně nabízejí a není divu, když poslední aktualizace firmwaru pochází z roku 2010.





Výkon obou NAS serverů bude dostačovat pro běžné domácí použití, ovšem Western Digital je na tom přeci jen výrazně lépe a v případě stahování přes FTP dokonce už propustnost hraničí s limity gigabitového ethernetového rozhraní. Nakonec byla posuzována spotřeba, v níž byl My Book Live od WD sice také lepší, ale s rozdílem, který je v praxi v podstatě zanedbatelný. Oba modely mají spotřebu velice nízkou, takže nebude vůbec nákladné je provozovat i nepřetržitě a navíc si u nich můžete nastavit šetřicí režimy.

Posledním kritériem pro rozhodování je doposud opomíjená cena. Ta však v případě souboje těchto dvou modelů jde stranou z jednoho prostého důvodu - oba nás budou stát přibližně 3300 Kč s DPH. A vzhledem k tomu, že dnes se dá samotný 1TB pevný disk pořídit za cca 2300 Kč, nemůžeme pořizovací cenu těchto NAS serverů považovat za vysokou.


Za zapůjčení Seagate BlackArmor NAS 110 (1TB) děkujeme firmě CZC




Za zapůjčení My Book Live děkujeme firmě Western Digital

reklama