reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Duel chladičů pro Pentium 4: Arctic Cooling vs. Zalman

9.12.2003, Zdeněk Kabát, recenze
Duel chladičů pro Pentium 4: Arctic Cooling vs. Zalman
Přestože ještě nedávno dodával Intel ke svým procesorům tiché, kvalitní chladiče, nyní je s nejvyššími modely boxován sice účinný, ale relativně hlučný model. Proto jsme se rozhodli otestovat dvě tichá řešení pro Pentium 4 – Arctic Cooling Super Silent 4 Pro TC a Zalman CNPS7000-AlCu.
Arctic Cooling Super Silent 4 Pro TC

Chladič od Arctic Coolingu nese v názvu několik přívlastků. Kromě toho, že má být „super tichý“, obsahuje čtyřku, která symbolizuje, kolikátá je to již verze chlazení, dále nese označení „Pro“ (nedávno vypuštěná verze), ale hlavně „TC“, což znamená, že jsou otáčky regulovány podle teploty. Právě tato regulace má zajistit co nejtišší chlazení pro Pentium 4.


Obr. 3 – Krabička od chladiče Arctic Cooling
Klikněte pro zvětšení

Zde jsou specifikace chladiče:
  • Velikost pasivu: 94 x 76 x 40 mm
  • Velikost větráku: 80 x 80 x 37 mm
  • Celková velikost: 97 x 115 x 78 mm
  • Rychlost větráku: 1400 – 2800 ot./min (regulováno)
  • Průtok vzduchu: 14 – 36 CFM
  • Hmotnost: 415 gramů
  • Hluk: 12 – 23 dB
  • Tepelný odpor: 0,18 °C/W


Obr. 4 – Snímek chladiče
Klikněte pro zvětšení

Pasiv je celohliníkový s výše uvedenými rozměry, z čehož 10mm je tloušťka základny a 56mm efektivní hloubka chladícího žebrování. Žebra jsou u základny asi 1mm silná a směrem nahoru se zužují přibližně na polovinu (žeber je 26). Na pasivu je pak zaklapnut 80mm větrák s horním ukotvením, což by mělo zajišťovat větší efektivitu chlazení. Celá horní část je samozřejmě plastová a jsou k ní přidělány i nožičky k ukotvení chladiče.


Obr. 5 – Žebrování z boku i s čidlem
Klikněte pro zvětšení

Mezi prostředními žebry je vloženo termočidlo propojené s větrákem. To zajišťuje regulaci otáček podle teploty od 1400 ot./min (průtok vzduchu 14 CFM s hlukem 12dB) až po 2800 ot./min (36 CFM při 23 dB). Hmotnost chladiče není nijak závratná, rozměry ho zařazují spíše k těm větším. Základna je relativně hladce vysoustružena, ale od ideálu má ještě daleko. Je zde potřeba použít trochu více teplovodivé pasty.


Obr. 6 – Detail uchycovacího systému

Uchycovací systém je velice praktický. Zaprvé, výrobce udává, že způsob ukotvení minimalizuje přenos vibrací na desku a snižuje tak hluk. Dále je vyroben tak, že instalace chladiče je hračkou. Stačí ho zasadit do plastového dokovacího modulu, kam sedne velmi přesně (dalo by se říci, že celý chladič se nachází v obdélníku vymezeném uchycovacím systémem), zatlačit na jednotlivé nožičky a druhou rukou zaklapnout. Na rozdíl od boxovaného chladiče lze tento i snadno vyndat.


Obr. 7 – Chladič usazený na patici
Klikněte pro zvětšení

Zkušenosti, teploty a hluk
Nejdříve se podívejme, jaké teploty udržoval chladič při běžné práci s počítačem, tzn. psaní dokumentů, surfování po internetu apod.:
  • CPU: 42-44 °C
  • Patice: 46-48 °C
  • Skříň: 40-42 °C

Tyto teploty jsou velmi slušné, hlavně pokud je srovnáme s hlučností (viz níže). A zde je ještě graf, kde je vidět, jak si Arctic Cooling poradil se 100% zatíženým procesorem:

Graf 1 – Časový průběh zatížení u chladiče AC
Klikněte pro zobrazení 10-minutového grafu


Nárůst teploty není vzhledem k termoregulaci logaritmický, ale v počátečních fázích téměř lineární. Rychlý nástup křivky znamená, že pasiv nějaké extrémní množství tepla nepobere. Je evidentní, jak chladič zvyšoval po etapách své otáčky z počátečních 1500 ot./min až po nejvyšších 2300 ot./min. a při každém zvýšení se křivka teploty částečně srovnala.

Maximální dosažená teplota na procesoru byla 60 °C (při delším zatížení 62 °C). Po skončení zátěže ještě chvíli běžel Arctic Cooling na 2300 ot./min, což způsobilo strmý pokles teploty ze 60 °C na 50 °C a poté teplota postupně klesala na standardních 42-44 °C. Otáčky se taktéž snižovaly na 1700 ot./min, následující minuty ještě trochu klesly.

Teplota ve skříni stoupla nejvýše na 47 °C, což už je relativně hodně, ale poté spadla na standardní hodnoty. V grafu neuvádím teplotu na patici, aby nebyl příliš zmatečný. Teplota patice se pohybuje mimo zátěž na uváděných 46-48 °C a při zatížení se skokově, nikoliv plynule, zvyšuje na 50-52 °C (ovšem jen po dobu spuštění BurnK7).

Hluk, který chladič vydává je velice nízký. Při standardním provozu se otáčky pohybují kolem 1500-1700 ot./min, což je slyšet jen pokud máte skříň vedle sebe na stole a to ještě ztěží V mém případě, když mám počítač pod stolem, je prakticky neslyšný, takže jsem zpozoroval i provoz jinak velmi tiché Barracudy a bzučení trafa monitoru. Při zatížení stoupají otáčky až na 2300 ot./min (při vyšších teplotách by bylo možných 2800 ot./min), ale hluk je velmi slabý i tak.
reklama