reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Duel chladičů pro Pentium 4: Arctic Cooling vs. Zalman

9.12.2003, Zdeněk Kabát, recenze
Duel chladičů pro Pentium 4: Arctic Cooling vs. Zalman
Přestože ještě nedávno dodával Intel ke svým procesorům tiché, kvalitní chladiče, nyní je s nejvyššími modely boxován sice účinný, ale relativně hlučný model. Proto jsme se rozhodli otestovat dvě tichá řešení pro Pentium 4 – Arctic Cooling Super Silent 4 Pro TC a Zalman CNPS7000-AlCu.
Zalman CNPS7000A-AlCu – instalace, teploty a hluk

Instalace
Ještě než se vrhneme na testy, podívejme se na instalaci tohoto monstrózního chladiče.


Obr. 15 – Hliníkové klipy na upevnění
Klikněte pro zvětšení

Instalace chladiče pro Socket 478 je velice jednoduchá. Stačí do plastových nožiček zasunout dva klipy, které Zalman v balení dodává, usadit chladič na procesor a postupně utahovat. Přítlak si tak můžete zvolit více méně sami. Ovšem protože je uchycení jen na dvou protilehlých koncích, lze i s pevně přišroubovaným chladičem pootáčet. Na škodu to ale není.


Obr. 16 – A chladič ve finální pozici
Klikněte pro zvětšení

Trochu jsem se bál o to, aby se mi chladič do skříně vešel. Jak vidíte na snímku, u pamětí to bylo jen tak tak. Proto doporučuji přeměřit komponenty v okolí patice dříve, než si Zalman přinesete domů. Může se také stát, že když bude patice na horním okraji desky, že bude chladič přesahovat a například se nevejde pod zdroj. Nic není nemožné.


Obr. 17 – U paměťových modulů se chladič vešel jen těsně

Výsledky měření a hluk
Protože je chladič regulovatelný, rozdělím tuto část na dvě poloviny. Nejdříve přijdou testy při Silent módu, kdy běží větrák na nejnižších otáčkách. V druhé polovině js posouzení chlazení a hluku Normal módu, což je maximální nastavení potenciometru. Nic mezi tím jsem netestoval, rozdíly nejsou příliš velké.

Silent mód
V Silent módu, když nastavím regulátor na minimum, jsou otáčky větráku přibližně 1400 ot./min. Podle specifikace by měl být hluk na hladině přibližně 20 dB a pokud je to pravda, musím konstatovat, že chladič je prakticky neslyšitelný. Při plynulém zvyšování otáček začal být více slyšet až na 1800 ot./min, což je na chladící schopnosti vynikající výsledek.

Zde jsou teploty, které jsem naměřil při běžném provozu:
  • CPU: 40-42 °C
  • Patice: 43-45 °C
  • Skříň: 36-38 °C

Tyto teploty jsou o 2-4 °C nižší než u Arcticu a přitom otáčky jsou na stejné úrovni. Příčinou bude hlavně velká vyzařovací plocha a schopnost pasivu pohltit větší množství tepla. Dále se podívejme na graf naměřených teplot při 2,5-minutovém zatížení (po kliknutí získáte 10-minutový graf):


Graf 2 – Časový průběh zatížení v Silent módu
Klikněte pro zobrazení 10-minutového grafu

Křivka je téměř totožná s chladičem od Arctic Cooling, jenže Zalman má jedno výrazné plus – celou dobu běží na nízkých otáčkách. Poměrně pomalý nárůst teploty je dán právě velkou tepelnou kapacitou pasivu a nejvyšší dosažená teplota 60 °C (v případě delšího zatížení 62 °C) je na neslyšný chladič velice dobrá hodnota. Pokles teploty není tak strmý jako u předchozího chladiče, a to z důvodu, že si žebrování ještě několik desítek vteřin udržuje svou teplotu než ji vyzáří do prostředí.

Normal mód
Jako Normal mód označuje Zalman stav, kdy jsou otáčky nastaveny u potenciometru na maximu. Výrobce udává 2400 ot./min, já jsem naměřil přibližně 2460 ot./min. Hluk dosahuje již 25 dB a chladič je slyšet relativně dost. Ovšem hluk je stále přijatelný a vztáhneme-li ho k chladícím schopnostem, není mínusem. Nezapomeňme, že Normal mód je hlavně pro overclockery.

A nyní již k výsledkům a účinnosti, zde jsou standardní provozní teploty:
  • CPU: 38-40 °C
  • Patice: 40-42 °C
  • Skříň: 34-36 °C

Je vidět, že teploty jsou v průměru o nějaké 2 °C nižší než v Silent módu, což není příliš a neodpovídá to zvýšení hlučnosti. Jak jsem ale již zmiňoval, Normal mód je hlavně pro overclockery, protože teploty, kterých chladič dosahuje v tichém provozu, jsou naprosto dostatečné. Ještě bych rád připomněl, že Zalman chladí na vysokých otáčkách prakticky stejně jako boxovaný chladič od Intelu, který ovšem nemá daleko od helikoptéry.

Při normálním provozu se ovšem tolik neprojeví schopnosti chladiče na vysokých otáčkách jako při zatížení. Zde jsou grafy:


Graf 3 – Časový průběh zatížení v Normal módu
Klikněte pro zobrazení 10-minutového grafu

Křivka je téměř ideální. Počáteční nárůst teploty je vcelku pomalý a nejvyšší dosažená teplota za 2,5 minuty zatížení je jen 55 °C. Zatímco v Silent módu má křivka ještě tendenci stoupat, zde se již teplota ustaluje. Pokles je také dobrý a teplota se dokonce dostala na svoje běžné hodnoty, což u předchozích grafů za omezenou dobu nestihla. I teplota ve skříni se rychle ustálila.
reklama