reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Duel MSI 925XE Neo Platinum vs. Abit Fatal1ty AA8XE

21.12.2004, Martin Štěpánek, recenze
Duel MSI 925XE Neo Platinum vs. Abit Fatal1ty AA8XE
Dnešní zajímavý duel je věnován základním deskám Intel, které jsou vybaveny novou rychlejší FSB sběrnicí. Podíváme se, zda je rychlejší FSB důvodem k upgradu a jak si povedou jednotlivé desky proti sobě. Jak
Závěr


Abit AAX8XE
Klikněte pro zvětšení

Předtím, než se vrhneme na celkové hodnocení, je nutné si uvědomit, že Abit AA8XE je trochu specifická deska, která se vybočuje ze zaběhlých kolejí, a proto i její hodnocení musí být odlišné. Tím mám na mysli především skupinu lidí, pro které je dnes testovaný Abit určen, jelikož ani hráči, ani overclockeři nepatří mezi běžnou populaci a vyžadují trochu specifické vybavení.

Asi nejlepší je začít rozložením. Zde se lépe vedlo základní desce Abit, která má lépe umístěny napájecí konektory a rovněž má specialitu - dvě tlačítka pro spuštění a restartování desky. MSI má pro změnu lépe umístěn floppy konektor, ale který hráč používá disketu na něco jiného než instalaci Woken. Dalším bodem hodnocení je výbava, kde je pořadí vyrovnané. MSI má sice navíc PATA řadič od firmy VIA, ale Abit pro změnu vede v použití lepšího zvukového kodeku. Obě desky sice podporují HD Audio, ale Abit má navíc podporu pro Dolby Digital Live v kodeku Realtek ALC880D. MSI bohužel vsadilo na kodek firmy C-Media. Kapitola sama pro sebe je bios. Zde může MSI jen těžko konkurovat. Ovšem nutno říct, že Abit není určen pro každého a dobré nastavení (tedy pokud se nespolehnete na auto), dá docela práci. Pro obě desky je shodné, že podporují přídavný čip, který má na starost přetaktování. V případě Abitu je tento čip nazýván uGuru, MSI pak čip se stejným účelem označuje CoreCell. Součástí těchto čipů je rovněž ovládání přes programy pracující pod Windows. Tento program (nebo spíše balík programů) pro ovládání výkonu a kontrolu vlastností se lépe podařil Abitu, jenž poskytuje větší množství nastavení a kontroly. Věc, která s biosem souvisí je rovněž přetaktování, ovšem platí to stejné jako v případě možností nastavení v biosu. Tedy s Abitem máte jistotu, že se dostanete na samou hranici vašeho procesoru, čemuž odpovídají i možnosti nastavení FSB.

Závěrečným bodem hodnocení je výkon. Zde obě desky podávaly vyrovnané výsledky, i když až na výjímky si o chlup lépe vedl Abit AA8XE. Jednou z oněch výjímek byl test pevných disků v programu PC Mark 2004.


MSI 925XE Neo Platinum
Klikněte pro zvětšení

Jen doufám, že mé hodnocení nevyznělo příliš negativně pro MSI, protože se jedná o dobrou desku, ovšem cílenou trochu jiným směrem než Abit. Pokud jste normálním uživatelem, ony zmiňované vlastnosti, tedy krom horšího audio kodeku jistě nebudou problém a bude dobře sloužit.

A pokud jste náruživý hráč, který požaduje maximální výkon, po případě rád počítač taktujete a zkoušíte tak jeho možnosti, budete s Abit rovněž spokojeni. Jen nečekejte žádné další vybavení, Abit přichází jen s tím základním, které je součástí čipové sady.


Za zapůjčení základní desky Abit AA8XE děkujeme zastoupení firmy Abit, přesněji panu Košťálovi.
Za zapůjčení základní desky MSI 925XE Neo Platinum děkujeme firmě Levi International a.s.


Základní deska byla zapůjčena z rakouska, proto neznáme přesnou cenu.
Cena základní desky MSI 925XE Neo Platinum činí: 5900kč bez DPH
reklama