reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Duel notebooků: HP nx9105 a Asus A4708DBH

18.4.2005, Igor Viduna, recenze
Duel notebooků: HP nx9105 a Asus A4708DBH
Dnes vám představíme dva notebooky, které kromě dobré ceny nabízejí i velmi slušný výkon a solidní možnosti využití: HP Compaq nx9105 a Asus A4000D. Oba kromě procesorů AMD Mobile Sempron disponují samostatným grafickým jádrem Mobility Radeon 9200 či GeForce 4 420 Go, pamětmi DDR333, kombinovanou DVD/CD-RW mechanikou či integrovanou WiFi.
Jen se koukněte...

Nyní vás asi zajímá, jak notebook vypadá. Proto vám nyní nabídneme fotky, které vám jej blíže ukáží. Sami si tak můžete udělat obrázek o vzhledu a rozmístění všech komponent. A jelikož se o výbavě, příslušenství a možnostech notebooku budeme blíže rozepisovat později, ponecháme je zatím bez komentáře.


Obr.08 - Ještě jednou pohled na otevřený notebook
Pro detail klikněte myší

Přidáme ještě fotku, která zobrazuje, jak je řečeno chlazení procesoru uvnitř notebooku (chladič je odšroubován a položen nahoře). Líbí se nám ale snadná možnost výměny procesoru, což umožní např. i budoucí výměnu za procesor AMD Athlon 64. I když zde zůstává otázkou, zda-li by jej zvládl tento malý větráček spolehlivě uchladit. Můžete si také všimnout, že chybí jeden ventilátor. (Není divu, vzhledem k tomu, že "notebooková case" je dimenzovaná pro Intel Pentium 4 - viz. HP nx9110.) Dole vidíte vyjmutou baterii a vpravo nahoře pro změnu chybí disk.


Obr.09 - Pohled do nitra notebooku
Pro detail klikněte myší

Popis notebooku

Nyní si ukážeme notebook ze všech stran (pouze vpředu nejsou žádné porty). Zepředu můžeme vidět uprostřed pojistku uzavírání víka, vpravo tlačítko pro zapínání a vypínání integrované WiFi karty. Přehlédnout pak nesmíte ani reproduktory v dolní části, které nesou značení JBL Pro. Tyto pak musíme za jejich velmi kvalitní zvuk opravdu pochválit.


Obr.10 - Notebook zepředu

Následuje pohled zprava, kde můžeme vidět jeden USB 2.0 port, mini-FireWire IEEE 1394a, síťový konektor RJ45, S-Video TV výstup. Konektor pro replikátor portů a Fast IrDa port. Nalevo jsou pak tlačítka pro zesilování, resp. zeslabování či úplné ztišení reproduktorů.


Obr.11 - Notebook zprava

Levá strana pak odhaluje čtečku paměťových karet 5 in 1, pod níž je ukryt port PCMCIA, dva USB 2.0 porty a Kensington lock (slouží k připojení volitelného
bezpečnostního kabelu k notebooku). Dobré též jistě bude, zmínit se podrobněji o vypalovací mechanice. Tou je LG GCC-4243N. Jde o kombinovanou mechaniku DVD/CD-RW, která čte všechny standardně používané DVD formáty rychlostí až 8x: DVD-R/RW, DVD+R/RW i DVD-RAM. Přičemž podpora DVD+R/RW formátů nebývá u levných notebooků stále pravidlem. Klasická CD pak zvládá opět relativně slušně: CD-ROM 24x, CD-R 24x a CD-RW 24x.


Obr.12 - Notebook zleva

Zadek notebooku je pak co se výbavy týče nejchudší. Krom výdechů chlazení zde můžeme vidět externí VGA výstup, paralelní port a konektor RJ11 pro modem. Na levé straně se pak krčí napájecí konektor.


Obr.13 - Notebook zezadu

Pevný disk je opět low-endový. Jde o Seagate s průměrnou kapacitou 40GB a rychlostí pouhých 4200 ot./s (Ultra ATA100). Vyrovnávací paměť je taktéž nízká: 2 MB.

Velmi důležitou součástí notebooku je samozřejmě i Li-Ion baterie o kapacitě 4000 mAh. Vzhledem k takto nízké kapacitě (ve srovnání s Asusem) a námi naměřené výdrži na baterie zde procesor Mobile Sempron dokazuje díky technologii PowerNow! své kvality. Byť na obhajobu musíme uvést, že jiné současné low-endové notebooky od HP již mají baterie o kapacitě jenom 2200 mAh. To je poloviční kapacita oproti minulosti. Tento krok si výrobce dovolil nejspíše díky snižující se spotřebě procesorů. Nutno dodat, že se částečně jistě promítl i do ceny.


Obr.15 - Foto baterie

Příslušenství a software

Dodávaná výbava není moc bohatá. Nečekejte žádné optické myši či kufříky (jako jsme zvyklí u Asusu). Oboje si budete muset koupit sami... :-) A napájecí trafo? Délka přívodní šňůry činí cca 150 cm a pokračování z trafa do notebooku měří cca 180 cm. Samozřejmostí je pak i manuál či telefonní kabel. A několik DVD a CD disků s ovladači apod.

Jako prvně se samozřejmě podíváme na operační systém - jde o Windows XP Home SP2, které jsou k dispozici v anglické i české verzi. Mezi další softwarovou výbavu patří zejména programy Adobe Acrobat Reader 6, Inter Video WinDVD 4 a Inter Video WinDVD Creator, Norton AntiVirus (na 3 měsíce zdarma).


Obr.16 - Foto napájecího zdroje atd.
reklama