reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Duel osobních počítačů: BRAVE vs. LYNX

30.8.2004, Igor Viduna, Štěpán Mrázek, recenze
Duel osobních počítačů: BRAVE vs. LYNX
V dnešní recenzi vám představíme hned dvě počítačové sestavy. První je osazena "novým" procesorem AMD Sempron 2500+. Jde tedy o platformu Socket A, která je dnes určena již jednoznačně pro entry-level segment trhu, čemuž odpovídá i zbytek konfigurace sestavy. Druhá od ProCA je spíše mainstreamová, i když v ní buší srdce s novým Celeronem D.
Kapitoly článku:
Druhého bojovníka, BRAVE BlueLine H965 Multimedia, do našeho testu vyslala firma ProCA. Tato sestava již evidentně míří o něco výše - tedy do mainstreamu, byť spíše na jeho spodní hranici. Počítač je vybaven taktéž novým procesorem, tentokráte od Intelu - Celeronem D na frekvenci 2,66GHz, 512MB RAM DDR400, základní deskou FIC, pevným Serial ATA diskem Samsung 120GB, grafickou kartou Radeon 9600 se 128MB RAM. Kromě standardní disketové mechaniky narazíte rovněž na DVD+RW mechaniku. Ta však již podporuje i nový formát DVD+R9 (Dual Layer). A onou třešničkou na dortu zde není TV Tuner, ale praktická čtečka paměťových karet.


Obr.12 - Počítač Brave
Pro zvětšení klikněte myší

I nyní se nemusíte bát, že přijdete o čelní vývod USB portů, které se klasicky ukrývají za malými dvířky - ano, přesně, tam dole (podobně jako u LYNXova Pokojíčku :-)

U Brave to ale nejsou všechny USB 2.0 porty - čtečka paměťových karet integruje kromě jiného také další dva. Celkem tedy vpředu naleznete čtyři porty USB. Zvukové konektory opět nejsou zapojeny. I za FireWirem se budete muset naklánět dozadu přes skříň počítače.


Obr.13 - Detail čtečky paměťových karet
Pro zvětšení klikněte myší


Obr.14 - Detail dvířek a portů

Pohled na zadní stranu ukazuje řadu konektorů, které věští plnou výbavu desky i její rozměry. Přeskočíme-li PS/2 porty, dva sériové a paralelní port, jistě nepřehlédneme dva FireWire a čtyři USB 2.0 porty, nad nimiž vykukuje konektor RJ-45 určený pro připojení do sítě. Grafická karta pak pochopitelně obsahuje i S-Video TV-Out výstup. A protože jde o Radeon, také DVI konektor. Marně bychom zde ale hledali modem, který výrobce do sestavy nenainstaloval...

Pokud by vás zajímalo, k čemu je onen průhledný USB kabel, vězte, že jde o připojení čtečky paměťových karet. Další dva USB porty, které jsou součástí čtečky jsou připojeny přímo na desku.


Obr.15 - Pohled na zadní stranu
Pro zvětšení klikněte myší

A protože je ProCA distributorem desek FIC pro ČR, nepřekvapí ani volba "podvozku". Jde o desku FIC P4M-800T. I když jde o platformu Intel Socket 478, nečekejte žádný Dual-DDR či "intelovský čipset" - jde o levnější desku, "sedlá" ji VIA Apollo PT800. Ten ale již (na rozdíl od předchozí sestavy) obsahuje modernější South Bridge VIA VT8237. Jeho výhody jako je Serial ATA, FireWire apod. jsme již vyjmenovali dříve, takže se nebudeme opakovat. Samozřejmostí je zde podpora DDR400 (byť ne v režimu dual channel) i FSB 800MHz či podpora procesorů s jádrem Prescott - což je samozřejmé z výše uvedené konfigurace.

Technické parametry:
  • Formát: mikro ATX
  • Čipset: VIA PT800 (+ VT8237)
  • Socket 478, Intel Celeron/Pentium 4 (vč. Prescott)
  • FSB 400/533/800MHz
  • 2x DIMM, max. 2GB DDR SDRAM, DDR400/333/266
  • 3x PCI, 1x AGP8x
  • 2x IDE (Ultra ATA/133), 2x Serial ATA, 1x floppy
  • Integrovaná zvuková karta: AC´97, 5.1-ch, ALC655
  • Integrovaná síťová karta: Realtek 8100c, 10/100Mb/s
  • Konektory: 4x USB 2.0, 2x PS/2, 2x sériový, 1x paralelní, 1x RJ45, Sound (line-out, line-in, mic)
  • Headery: 2x USB 2.0, 2x FireWire


Obr.16 - Deska FIC
Pro zvětšení klikněte myší

I u této sestavy jsme narazili na novinku ze segmentu entry-level, která ve skutečnosti (obdobně jako u AMD) není úplně nová. Jde o procesor Intel Celeron D (Prescott), který nahradil zastaralé a nevýkonné Celerony s jádrem Northwood. Jeho výraznou novinkou je dvojnásobek L2 vyrovnávací paměti - tj. 256 kB - a také rychlejší sběrnice FSB - 133MHz (resp. 533MHz QDR). Tento náš konkrétní procesor pak tiká na frekvenci 2,66GHz. Nejde tedy o nejrychlejší model, jeho výkon by ale měl být dostačující.

Pokud by vás zajímala podrobná recenze tohoto procesoru, klikněte sem.


Obr.17 - Intel Celeron D

Paměti je vzhledem k low-endovému standardu naopak relativně hodně - 512 MB DDR400 (CAS 3.0) sestavu směřuje spíše do mainstreamu. A byť je škoda, že deska nepodporuje režim dual-channel, potěšilo nás, že paměti běží alespoň na plných 200MHz (resp. 400MHz DDR). Sběrnice procesoru je výrazně pomalejší (133 MHz), což by u čipové sady značky Intel nebylo možné. Chladič procesoru není klasický "boxovaný", ale jde o model Cooler Master Silence, který ale za plného nasazení moc tichý není. Zdroj je pak zcela standardní.


Obr.18 - Pohled do nitra PC
Pro zvětšení klikněte myší

I Radeon 9600 je spíše mainstreamovým čipem. Grafickou kartu jím osadila firma XpertVision (byť v systému se hlásí jako Yuan Radeon 9600). Jde pak o zcela standardní "non-pro" řešení se 128MB RAM a taktem 200MHz (resp. 400MHz). Čip je taktován na 325MHz. Samozřejmostí je zde plný repertoár konektorů - tj. VGA, DVI i TV-Out (S-Video).


Obr.19 - ATI Radeon 9600
Pro zvětšení klikněte myší

S vyjímatelným modulem čtečky paměťových karet jsme u počítače BRAVE již potkali. Teď (pokud jste na něj již zapomněli :-) si jej můžete prohlédnout v celé jeho kráse. Nám se toto řešení velmi zamlouvá, protože ne každý dnes již čtečku ve svém PC má - naproti tomu USB port se vždy najde...


Obr.20 - Čtečka paměťových karet
Pro zvětšení klikněte myší


Kombinovaná vypalovací DVD+RW mechanika je Sony DRU-700A, jejíž hlavní devizou je podpora nového formátu DVD+R9 (Dual Layer). Další parametry jsou: DVD+R / DVD+RW: 8x/4x, DVD-R / DVD-RW / DVD-ROM: 8x/4x, CD-R / CD-RW / CD-ROM: 40x/24x/40x; DVD+R DL: 2,4x. Tedy - až na podporu Dual Layer DVD+R9 totožné s MSI mechanikou u LYNXe.


Obr.21 - Obrázek z webu

Pevný disk je pak zvolen poněkud netradičně, byť se značka Samsung u nás již stává poměrně oblíbenou (dokonce vyhrála náš jarní megatest). Jde o model SP1213C, což ukazuje na hodnoty: 120 GB, 7200ot./Serial ATA 150, 8MB vyrovnávací paměti. Disk je tedy větší i rychlejší než-li u LYNXe, opět směřuje spíše do mainstreamu.


Obr.22 - Obrázek z webu

Další součásti sestavy:
  • optická myš Logitech PS2 OEM
  • multimediální klávesnice Logitech Y-ST39
  • Windows XP Home Edition
reklama