reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Duel pasivně chlazených Radeonů HD 6670

2.12.2011, Petr Štefek, recenze
Duel pasivně chlazených Radeonů HD 6670
V dnešním duelu se podíváme na dvojici pasivně chlazených Radeonů HD 6670, které mají ambice na to být vhodnou volbou pro tichý domácí počítač. Rozhodovat bude tentokráte hlavně chlazení a dobrý poměr ceny ku výkonu.
Asus Radeon HD 6670 DirectCU Silent je vybavený velmi dobrým pasivním chladičem, který dokáže držet teploty jádra Turks proklatě nízko. Pohádka by mohla pokračovat dále, ale Asus dal do vínku této kartě jedno nechtěné dědictví v podobě pamětí typu DDR3, které se značně podepisují na výsledném výkonu této karty. Modely s GDDR5 jsou o několik stokorun dražší, což je v této cenové kategorii problém. Celkově se tedy karta zařadila pod konkurenční Sapphire, a to jí ve výsledku stálo vítězství v tomto duelu.





Pokud se spokojíte s nižším výkonem ve hrách, tak pro vás může být tato karta zajímavou volbou. Pokud hledáte maximální dobrý poměr ceny ku výkonu, pak se bude lepší poohlédnout jinde. Cena se v době testování mírně zvedla skoro ke hranici 2 tisíc korun, což je způsobeno především špatným současným kurzem koruny k dolaru.


akceptovatelná cena
paměti DDR3
dobré pasivní chlazení
poměr ceny ku výkonu
Ikona Odkaz na databázi
absence Display Portu
Cena v době testování: 1900 Kč s DPH



Sapphire Radeon HD 6670 Ultimate díky svému hardwarovému náskoku vyšel z tohoto duelu vítězně. Důvodem je přítomnost GDDR5 paměťových čipů, které poskytují značný náskok nad konkurenčním modelem s čipy DDR3. Výkon je samozřejmě potřebný pouze u hraní her. Výsledky v testu chlazení jednoznačně hovořily ve prospěch konkurenčního Asusu, ale výsledek Sapphire je také poměrně dobrý. V případě nijak zvlášť dobře větrané skříně se teploty pohybují maximálně okolo 70 stupňů.






Další výhodou je v případě Sapphire přítomnost Display Portu, který je rozhodně lepší než starý analogový D-Sub, jež dnes prakticky nemá využití. Jedinou nevýhodou tedy zůstává cena, která se pohybuje okolo 2200 korun s daní. Za tuto cenu již můžeme mít třeba podstatně výkonnější aktivně chlazený Radeon HD 6750 nebo si doplatit zhruba 500 korun na pasivně chlazené modely. Vítězství Sapphire Radeonu HD 6670 Ultimate má tedy takovou hořkosladkou chuť a bude velmi záležet na vašich preferencích a stavu vaší peněženky.


pasivní chlazení
poměr ceny ku výkonu
Cena v době testování: 2200 Kč s DPH


reklama