reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Duel vyšších 5.1 repro soustav: Genius vs. Ozaki

9.8.2004, Zdeněk Kabát, recenze
Duel vyšších 5.1 repro soustav: Genius vs. Ozaki
Aby těch reproduktorů nebylo v posledních dnech málo, máme tu nakonec ještě jeden duel. V recenzi se podíváme na dvě soupravy pro počítačové kino - Genius SW-5.1 Home Theater a Ozaki B5 HM050. Obě stojí kolem 3500 Kč a dokáží ozvučit prostory přibližně 30 metrů. Která z nich vyjde ze souboje vítězně?
Satelity

Dalším artiklem soustavy Ozaki jsou čtyři satelity. Tentokrát musíme rozlišovat přední a zadní, protože se liší nejen v rozměrech - šířka 96 mm a hloubka 110 mm jsou stejné, ale výška je rozdílná 380 mm vs. 200 mm. Designově jsou satelity stejné, jsou z černé dřevotřísky s lakovanou dýhou a obsahují stříbrnou mřížku. Konstrukce je opět bezšroubková, takže nemohu posoudit "obsah" bedýnek. Zespodu satelitů jsou gumové nožičky.


Obr. 9, 10 - Přední satelit s mřížkou a bez ní
Klikněte pro zvětšení

Další rozdíl mezi předními a zadními satelity je pod mřížkou. Oba obsahují 3" měnič pro středy a výšky, ale na předním je navíc piezoelektrický měnič pro extrémní výšky. Přesto je přední satelit trochu předimenzovaný, jeho výšky by mohla být klidně o 15 cm menší. Uprostřed přední strany (u zadní satelitu pak nahoře) se nachází malý bassreflex.


Obr. 11, 12 - Zadní satelit s mřížkou a bez ní
Klikněte pro zvětšení

Výkon je opět dvojí - zatímco jednotky by měly být schopny hrát 5W (repro), resp. 10W (piezo), zesilovač dodá do každého satelitu jen 5W. Teoreticky by měly satelity hrát stejně jako středový reproduktor, akorát vyplodí o něco méně středů. Na zadní straně reproduktorů naleznete vstupy pro signálový kabel a očko pro zavěšení na zeď.

Subwoofer

Když jsem nedávno psal, že subwoofer u Genius SW-HF 5.1 je pořádně velký, nečekal, co dostanu do ruky dále. Basový reproduktor v podání Ozaki B5 má totiž rozměry 200 x 395 x 350 mm a jeho hmotnost je 9 kg. Tento drobeček je vyroben z 1 cm tlusté kvalitní dřevotřísky, která je stejně jako předchozí komponenty potažená černou dřevěnou dýhou. Hlavní jednotka je zabudovaná uvnitř subwooferu a hraje tedy přímo uprostřed dřevěné jeskyně.


Obr. 13 - Subwoofer v celé své kráse
Klikněte pro zvětšení

Basák je postaven na 4 nožičkách ve tvaru jehlanu, ale bohužel musím říct, že nebyly řádně seřízené a reproduktor stál jen na třech, a proto se trochu kinklal. Možná je to ale jen kusová vada. Celý kvádr je zepředu a ze stran lepený, zadní stěna je přišroubovaná a pevně zapasovaná. Subwoofer obsahuje hned dva bassreflexové nátrubky, jeden velký zepředu a jeden menší vzadu.


Obr. 14 - Ovládací prvky
Klikněte pro kompletní obrázek

Přední strana obsahuje stříbrný plastová panel, který obsahuje ovládací prvky a dole ústí masivní bassreflex. Ovládání zahrnuje tlačítko Power, Bass +/-, hlasitost a přepínání vstupů. Kolečko pro hlasitost nemá bloky a lze s ním volně otáčet na obě strany. Na zadní straně se nachází malý bassreflex, tlačítko On/Off a všechny konektory. Lze zapojit jeden 5.1-kanálový vstup (počítač/DVD přehrávač) a tři stereo vstupy (CD/TV/VCD). Výstupy jsou pak pro RCA konektory jednotlivých satelitů.


Obr. 15 - Vstupy a výstupy na zadní straně
Klikněte pro zvětšení

Skrytý woofer má průměr 6,5" (tedy 16,5 cm) a jeho výkon R.M.S. je 60W. Zesilovač, který basový reproduktor také obsahuje, ale dokáže dodat jen 32W. Kalibrace bohužel není specifikovaná, ale odhadem bude 20-400Hz. Spotřeba zesilovače je 70,2 W, impedance pak 10 KOhm.

Pozn.: V manuálu k soustavě je napsáno, že všechny reproduktory jsou magneticky stíněné. U Subwooferu to bohužel není úplně pravda, protože pokud ho umístíte blíže než 30 cm k monitoru, začne trochu deformovat obraz. Proto je lepší umístit subwoofer na zem či jiné vhodné místo.

Dálkový ovladač

Ovladač této repro soustavy poměrně potěší, protože nabízí velké množství nastavení (které na samotném subwooferu nejsou). Kromě klasických tlačítek Power, Mute a celková hlasitost obsahuje ovladače pro hlasitost wooferu, předních satelitů, zadních satelitů a středového reproduktoru a také s ním jdou přepínat vstupy (DVD/CD/TV/VCD). Je napájen dvěma tužkovými bateriemi typu AA.


Obr. 16 - Dálkový ovladač
Klikněte pro zvětšení
reklama