reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Dva v tandemu: Gigabyte GV-3D1

15.6.2005, Martin Štěpánek, Patrik Steiner, recenze
Dva v tandemu: Gigabyte GV-3D1
SLI zapojení už znají asi všichni. Ale firma Gigabyte se nebála a šla o kus dále, když připravila grafickou kartu s dvojicí grafických jader GeForce 6600GT na jediném PCB. To přináší několik výhod, ale i drobné nevýhody. Jaké si ukážeme dále v článku.


<- Klikněte pro zvětšení ->


I když na první pohled může tato grafická karta působit trochu větší, ve skutečnosti je dlouhá pouze 21,8cm. To je délka kterou dosahovala třeba starší GeForceFX 5800Ultra.

Ale asi to nejdůležitější při pohledu na design je chladič. I když jsou použity dva větší ventilátory, jsou poněkud hlučné. Takže se nejedná o ideální řešení pro počítače sloužící zároveň jako domácí kino. Hlavně je nutné si uvědomit, že se jedná o speciální design, který má chladit hned dvě jádra, takže těžko tento chladič zaměníte za Zalman nebo Silencer. Jinak zajímavé je, že chladič nedosedá na paměti. Výrobce se tím pravděpodobně snažil uchránit chladnější GDDR moduly od ohřívání grafickými jádry.


<- Klikněte pro zvětšení ->

Ve srovnání s obyčejnými GeForce 6600GT zaujmou především dva fakty. Tím prvním, ale pochopitelným je nutnost přídavného napájení, jelikož dvě jádra GeForce 6600GT již není možné uživit 75W, které je PCIe schopné dodávat. Dále je zajímavé pootočení paměťových čipů, které je dané pravděpodobně složitostí designu PCB pro dva grafické čipy.

Grafické jádra v případě Gigabytu GV-3D1 tikají na frekvenci 500MHz, tedy podle definice od nVidie. Bohužel tato frekvence se nezvedla po aktivaci R.G.B. (Robust Graphic Booster) v BIOSu. Takže nezbývá nic jiného než starý dobrý ruční overclocking. S ním se dá jádro vyšroubovat na frekvence okolo 525MHz, ale ne o mnoho výš.


<- Klikněte pro zvětšení ->

K dispozici jsou dva klasické DVI a D-Sub konektory, plus jeden přídavný HDTV konektor, který je ale dostupný přes externí krabičku, na jejímž konci jsou výstupy.



Grafická karta byla vybavena celkem osmi paměťovými čipy Samsung s časováním 1,6ns, které dávaly dohromady 256MB. Ovšem tato paměť je určena pro dvě jádra, takže v praxi, tedy ve hrách se vše chová jako se 128MB. Paměťová sběrnice má šířku 128 bitů pro každé jádro.

Frekvence, na kterých paměti běží jsou mírně zvýšené již z výroby ve srovnání s klasickými GeForce 6600GT. Paměti totiž běží na 1120MHz DDR. Pokud zapnete R.G.B., frekvence se zvýší k 1190MHz DDR, v případě že budete taktovat manuálně, lze dosáhnout i 1200MHz.
reklama