reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Dvojrecenze LCD EuroCase 2204: cenová bomba?

28.2.2008, Pavel Kovač, recenze
Dvojrecenze LCD EuroCase 2204: cenová bomba?
Na mušku se nám dostal jeden zajímavý model 22" LCD panelu. Hlavním lákadlem je cena, která nemá obdoby, a panel stal se tak prakticky nejlevnějším 22" LCD monitorem na našem trhu. Do parády jsme si vzali hned dva kousky které se liší pouze drobnou obměnou.

Pozorovací úhly


Výrobce na svých stránkách neuvádí, jaké mají tyto monitory pozorovací úhly. Z fotek však vyčteme daleko více, než z nějaké specifikace výrobce. Extrémní úhly jsou pro monitor problém. Také pohled zespodu není moc uspokojivý. U nových TN technologií se tento neduh již často ztrácí, avšak zde stále obraz výrazně tmavne. Úhly bych odhadoval tak na 160°/150°. Některé internetové obchody uvádějí 160°/160°. Rozdíl mezi testovanými monitory jsem nezaznamenal.


Náhled pozorovacích úhlů


Stabilita kontrastu


Jas je regulován softwarově, a tak kontrast klesá s jasem téměř lineárně. Při regulaci jasu se v horních hranicích prakticky nic neděje a jas začne razantně klesat až u hodnoty 20 %.




Průběh jasu


Doporučená hodnota jasu u LCD monitoru je 120 cd/m2. Samozřejmě hodně záleží na okolních světelných podmínkách. Každopádně pro práci v noci je vhodné mít jas kolem 100 cd/m2. Oba monitory mají prakticky stejný průběh jasu a v podstatě téměř kopíruji i stabilitu kontrastu z předchozího testu. Maximální hodnota 210 cd/m2 sice není moc a při sledování na přímém slunečním světle asi převezme vládu nad obrazem právě slunce. Minimální hodnota by také mohla být nižší; 134 cd/m2 je pro noční tvory až příliš.




Podsvícení


Nyní se dostáváme k tomu, co by podle výrobce měl být největší rozdíl mezi těmito dvěma panely. První je osazen dvouvrstvým LCD panelem a druhý čtyřvrstvým. Co to vůbec znamená? Čtyřvrstvý panel dokáže lépe rozvést světlo po ploše a teoreticky by měl mít lepší podsvícení. Uvidíme, jaký je rozdíl. Nejdříve se podíváme na čtyřvrstvý model.



Je zde také 2D pohled pro lepší orientaci.



A nyní se podíváme na dvouvrstvý.






Vídíte, že čtyřvrstvý model má lepší podsvícení. Hodnoty jsou 45,3 % pro dvouvrstvý a 62,5 % pro čtyřvrstvý.
reklama