reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Dvoudiskové NAS: výkonnostní srovnání

5.4.2013, Jan Vítek, recenze
Dvoudiskové NAS: výkonnostní srovnání
Dnes se podíváme celkem na 6 domácích NAS serverů, jež mají společné především dvě věci. Jde o dvoudiskové modely, které jsou vybavené gigabitovým ethernetovým rozhraním. Své síly změří především ve výkonnostních testech, čili přenosu dat.

Synology DS213 Air


V klasických elegantních bílo-zelených obalu k nám dorazily oba NAS servery Synology. Prvním z nich je model DS213 Air, jehož specialitkou je integrované rozhraní Wi-Fi 802.11n, jímž ostatní testované modely nedisponují. Musíme si ale klást otázku, k čemu je toto rozhraní u NAS serveru vůbec vhodné. Dá se totiž předpokládat, že doma již máme router, na nějž bude NAS server připojen, a právě ten by měl obstarat možnost bezdrátového připojení. Bezdrátové rozhraní zde ale nelze využít pouze pro spojení s routerem, ale také jako Wi-Fi Hotspot, k němuž se budou moci připojovat další zařízení. DS213 Air tak může v případě, že jej umístíme na vhodné místo, posloužit jako alternativa k Wi-Fi repeateru pro zvýšení dosahu bezdrátového rozhraní.



Třetí možností vedle funkcí Hotspot a Client je přímo funkce Router, kdy se ethernetový port NAS serveru použije jako WAN. V takovém případě ale bude pro ostatní zařízení k dispozici pouze Wi-Fi, tedy žádný Ethernet, neboť samotný DS213 Air má jen jeden RJ-45. Nyní ke specifikacím:

Model
Synology DS213 Air
Procesor
1,6 GHz (ARM)
Paměť
256 MB DDR3 RAM
Podpora HDD, FS a RAID
2x 2,5" nebo 3,5" Serial ATA 3 Gbps
Vnitřní disk: EXT4
Externí disk: EXT4, EXT3, FAT, NTFS
Synology Hybrid RAID, Basic, JBOD, RAID 0, RAID 1
S.M.A.R.T.
LAN
1x Gigabitový Ethernet (RJ-45)
Wi-Fi
IEEE 802.11b/g/n (2,4 Ghz, antény 2T2R)
WPA/WPA2-PSK, Wi-Fi Protected Setup (WPS)
USB
2x USB 3.0
eSATA
ne
LED kontrolky
Power, Status, WLAN, HDD 1, HDD 2
Rozměry
165 x 100 x 225,5 mm
Hmotnost bez disků
0,94 kg (bez disků)
Hluk
19 dBA
Spotřeba
22,4 W (za běhu)
5,8 W (disky vypnuty)
Podpora protokolů, standardů, apod.
CIFS
AFP
NFS
FTP
WebDAV
CalDAV
iSCSI
Telnet
SSH
SNMP
VPN (PPTP, OpenVPN)
IPv6
VLAN
DDNS
PPPoe
UPS
HTTPS
... více o softwarové výbavě zde

Samotný NAS server je vyroben z lesklého a hladkého plastu bílé barvy, již narušuje pouze šedý pruh vepředu s kontrolkami. Na svou velikost je celé zařízení poměrně lehké, což je vzhledem k použitému materiálu samozřejmé. Zdálo by se tedy, že NAS servery vyrobené z kovu mají v tomto ohledu navrch, ale ve skutečnosti je to v podstatě jedno. O fyzickou odolnost v tomto případě moc nejde a chlazení je stejně i u kovových modelů většinou aktivní.





Přední část nám kromě stavových LED, z nichž jedna slouží i pro účely bezdrátového rozhraní, nabídne už jen hlavní vypínač. Není zde žádný odnímatelný panel pro odhalení šachet pro pevné disky, neboť ty se budou instalovat jiným způsobem.





Zadní strana nese velký 92mm ventilátor s pěkně zpracovanou mřížkou, již můžeme v případě potřeby i odmontovat. Pod ní pak najdeme červené tlačítko pro reset, dále dva porty USB 3.0, nezbytný RJ-45 gigabitového Ethernetu, napájecí port a nakonec otvor pro zámky Kensington. Tato část je již kovová, neboť navazuje na vnitřní konstrukci, do níž se budou montovat i pevné disky.




- klikněte pro zvětšení -


NAS přichází ve stavu, kdy stači z hlavní části vysunout velký kryt a odhalit vnitřek serveru, kde máme připravené dvě pozice, do nichž stačí disky zasunout na připravené konektory a nezbytné bude je také zajistit šroubky. Pak už můžeme box opět zavřít, připojit konektory a začít pracovat.




- klikněte pro zvětšení -


Operační systém DiskStation Manager používaný NAS servery Synology je velmi vyspělý co se týče uživatelského rozhraní i funkčnosti. Tady si ukážeme jen dva screenshoty, ovšem pokud o něm budete chtít vědět víc, můžete se podívat do ne tak dávné recenze modelu Synology DS413.





V tomto případě je zajímavé především nastavení sítě Wi-Fi, které u jiných modelů nenajdeme.


Příslušenství


Synology nám přinese obvyklé příslušenství v podobě manuálu, nezbytných šroubků pro instalaci disků a sešroubování samotného boxu, dále tu je jako obvykle ethernetový kabel a nakonec 65W napájecí adaptér.


 

reklama