reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Džungle webových stránek výrobců LCD

8.8.2012, Pavel Kovač, recenze
Džungle webových stránek výrobců LCD
Pokud vybíráte LCD monitor, tak se jistě řídíte našimi recenzemi. Pokud však navštívíte stránky výrobce, často narazíte na jejich nepřehlednost či nemožnost monitory dostatečně třídit. Někdy také obsahují technické nepřesnosti. Porovnejme si je mezi sebou.

EIZO

-

www.eizo.cz


Vzhledem k tomu, že EIZO je špička mezi monitory, tak se očekávají i dobré stránky. A je to skutečně tak. Jakmile zavítáte do sekce produkty, vykoukne na vás jednoduché roztřídění do jednotlivých řad. A u EIZO produktů jsou řady opodstatněné. Nejen, že pod názvem naleznete opravdu adekvátní produkt, ale toto třídění má i cenové opodstatnění.





Jakmile si vyberete řadu, tak na vás obvykle vykoukne několik málo monitorů, které jsou rozděleny vlastně jen úhlopříčkou. Pokud totiž EIZO vydá nový monitor, jde obvykle o náhradu za starší generaci, a ta ze stránek zmizí. Modelů není přehršle moc, ale jsou zkrátka jasně rozdělené. Například u řady Business máte možnost volby mezi VA a TN technologií u 24" varianty. U 22" je rozdělení hlavně o rozlišení, kdy S2243W má 1920x1200 a S2233W jen 1680x1050, oba jsou VA.





Po rozkliknutí konkrétního modelu si již můžete přečíst vyčerpávající info o monitoru, pokrytí gamutu, technologii, povrchové úpravě a i například v jakém rozsahu je použit Overdrive. Takto vyčerpávající informace se jen tak nevidí. Je vidět, že EIZO je prostě špička.





Americká varianta (resp. EIZO global) je v našich končinách hodně pomalá, ale vzhledem k perfektní informační hodnotě českých stránek to není problém. Umějí však navíc porovnávat monitor mezi sebou. Takže pokud opravdu nevíte jaký EIZO monitor a najdete dva podobné (což se moc nestává), tak využijte globální stránky EIZO, kde máte možnost si oba monitory pěkně porovnat, a to 1:1. Každý parametr pěkně na jednom řádku. Navíc žádná informace u monitorů nechybí. Prostě perfektní.




Fujitsu

-

http://www.fujitsu.com/cz/products/computing/pc/displays/


U stránek Fujitsu se setkáme s jednoduchých rozdělením do Nejvyšší, Pokročilé a Všestranné řady. Tři pro monitory této značky bohatě stačí a myslím, že víc by bylo na škodu.





Bohužel nějaké pokročilejší funkce vyhledávání zde nenajdete. Na druhou stranu ono rozdělení je velmi dobré a vlastně by vyhledávání bylo asi na škodu. Stejně na tom je i EIZO, také nemá vyhledávání a nevadí to. Bohužel i porovnávání monitorů mezi sebou zde chybí. A tentokrát je to jako větší negativum, protože Fujitsu má například 3D varianty monitorů. Jistě si chcete pěkně 1:1 porovnat, jaké jsou rozdíly mezi klasickou a 3D variantou. Bohužel pro tento účel musíte rozkliknout dvě stránky. V dnešní době velkých monitorů to není problém, nechat si zobrazit dvě stránky vedle sebe, ale funkce porovnávání je zkrátka lepší. Hlavně obvykle utřídí parametry do stejných řádků, což zde nelze.





V kartě samotného monitoru najdete většinu parametrů. Nejsou sice tak komplexní jako u EIZO, ale většinu se zde dočtete. Velká ikonka IPS dává jasně najevo, jaký se skrývá v monitoru panel. Bohužel ve specifikacích se jeho přesné určení již nedočtete. Jde o e-IPS, H-IPS? Nevíme. Na levé straně je k dispozici stále menu a kdykoli se můžete vrátit k dané kategorii.

Americká verze stránek produkty jako jsou monitory bohužel nezná. Takže raději navštivte pouze českou variantu.

reklama