reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

EIZO CS230: sRGB profesionál

18.2.2013, Pavel Kovač, recenze: specifikace produktu
EIZO CS230: sRGB profesionál
Nová CS řada monitorů od firmy EIZO má ambice se stát se ideálním monitorem pro začínající fotografy či grafiky. Tento monitor totiž lze případným kitem rozšířit na vyšší model. Máte tak možnost výběru až po zakoupení monitoru. Jaká je tato novinka?

Odezva


V menu lze zapínat, resp. vypínat, technologii OverDrive. Není zde však možnost ji dále ovlivňovat, a tak se musíme spolehnout na to, co pro nás EIZO připravilo. Naše měření ukázalo, že nejlepších hodnot dosáhnete při zapnutém OverDrive. I tak je však odezva znatelně pomalejší než u dnešních herních monitorů. Průměrná hodnota rise 15 ms a fall 12,7 ms patří k lehkému podprůměru. Pro grafiku, zpracování fotek či editaci videa to však stačí. A přesně sem má monitor namířeno, takže problém zde jistě není.


 - odezva tabulka





Sem tam se však objeví překmit, který je vyšší než 10%, a tak jej musíme započítat do našeho hodnocení. Nebývá to však moc často a jen u odezvy typu rise. Fall je zkrátka překmituprostá.

 - odezva graf

Pokud se podíváme na samotnou odezvu 0-175-0, tak zde vidíme docela tradiční průběh. Jen je o něco pomalejší než jsme zvyklí.


 - odezva 0-175-0

0-175-0 (20 ms na dílek)


Stejně na tom je i odezva 50-200-50.


 - odezva 50-200-50

50-200-50 (20 ms na dílek)


Inputlag


Jakmile přiložíme sondu k monitoru, tak zjistíme, že inputlag dosahuje docela běžné hodnoty 16,5 ms. To ovšem není pro tento monitor nijak klíčové, jde přece jen o grafický a ne herní monitor.


 - inputlag

Inputlag (20 ms na dílek)


Sledování videa


Při sledování videa oceníte hlavně neuvěřitelně dobré podsvícení, které nemá průsvity. Drobný náznak je v pravém horním rohu, ale je to jen náznak. V porovnání s běžnou střední třídou je tento "průsvit" (uvozovky schválně, protože nejde o průsvit v pravém slova smyslu) téměř neviditelný. Oceníte také příznivý poměr stran 16:9, který je pro video v současné době prostě to nejlepší.

Dalším plusem je velmi dobré podání pleťových tónů. Díky vyváženému barevnému podání vypadají filmy jako v kině a leckdy ještě lépe. Samozřejmě zde hraje velkou roli i kontrast, který je u IPS obrazovek prostě nižší. Musíme se zde spokojit s kontrastem kolem 740:1. Pokud patříte mezi fanoušky filmů a chcete si pořídit monitor z 90% jen na sledování filmů, tak rozhodně sáhněte po nějakém tom VA monitoru.





 - průsvity pdosvícení

Fotografie podsvícení


Podání černé je u IPS monitorů zkrátka trošku horší. Přesto se drží v rozumných mezích. Všimněte si drobného "průsvitu" v horní části obrazovky. Opět podotýkám, že tento průsvit je prakticky neviditelný a ani při zpracování fotek vám vadit nebude.


 - jas černé barvy při maximální jasu


 - jas černé barvy při 120cd/m2


Hraní her


Kdo by si pořizoval grafický monitor na hry? Buď ten, kdo na to má a neví co s penězi, nebo herní vývojář, resp. level designér. A právě proto se zaměříme i na tento aspekt. Nově jsem vyzkoušel i několik novinek. Ve hře Alien: Colonial Marines (i když to bylo spíš zklamání) si vedl monitor slušně. I tmavé odstíny byly dobře prokresleny. Trošku horší byla hra Half-Life 2, která je na odezvu zkrátka pes. Textury lehce ztrácejí na kontrastu. Naštěstí se zde neobjevují duchy za pohybujícími se objekty, které jsou způsobeny překmitem.




reklama