reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

EIZO CS230: sRGB profesionál

18.2.2013, Pavel Kovač, recenze: specifikace produktu
EIZO CS230: sRGB profesionál
Nová CS řada monitorů od firmy EIZO má ambice se stát se ideálním monitorem pro začínající fotografy či grafiky. Tento monitor totiž lze případným kitem rozšířit na vyšší model. Máte tak možnost výběru až po zakoupení monitoru. Jaká je tato novinka?

Struktura displeje



 - struktura displeje

Struktura pixelu (klikněte pro zvětšení)


Pokud si vzpomínáte na nejnovější IPS obrazovky, tak jistě nyní na tuto makrofotografii koukáte se skepsí. EIZO použilo klasickou IPS matici "ze staré školy". Jde o klasickou H-IPS strukturu, což je samozřejmě logické, protože jde o 10bitový panel, a to ani nejnovější e-IPS nemají.


Teplota bílého bodu


Pokud se podíváme na teplotu barev při změně jasu, tak vždy musíme počítat s jistým odklonem. V tomto případě o 146 K. Rozhodně tedy doporučuji kalibrovat monitor až po nastavení adekvátního jasu.


 - závyslost teploty bílé na jasu


Trošku horší je rozložení teploty po ploše monitoru. To jsem upřímně očekával u EIZO monitoru lepší. Diference 294 K až tak malá není. Naštěstí zde nejsou žádné rychlé změny.


 - rozložení teploty bílé



Odchylka dE a barevný gamut


EIZO CS230 je striktně sRGB monitor. Poskytuje tak ideál pro webové grafiky a video nadšence. Gamut je téměř přesný. Jen zelená barva je lehounce odchýlena od sRGB ideálu.


 - Gamut CIE 1931

Gamut CIE 1931


Pokud se podíváme na novější diagram, tak problém v zelené již není téměř vidět. Naopak prozrazuje, že modrá je prakticky ideální.


 - Gamut CIE 1976

Gamut CIE 1976


Nejprve se podíváme na monitor z pohledu, kdy nemáte sondu. V tomto případě jste totiž odkázáni na samotný monitor a to, co zkrátka umí. V tomto případě je asi jasné, že monitor bude poskytovat slušné výsledky. Nastavíte sRGB režim a prakticky máte vystaráno.


 - dE profil

Profil sRGB


V režimu sRGB totiž poskytuje monitor velmi slušné barvy, jen pokud máte opravdu vysoké nároky, tak budete provádět kalibraci. Odchylka dE(2000)=0,74 je pro mnohé monitory nedosažitelná i po kalibraci.


 - dE profil

Profil User 1 (reset)

Nativní režim (resetovaný User) se ukázal jako o něco horší. Což je zcela pochopitelné a vlastně to není negativum, ale vlastnost. dE(2000)=1,20.

Jiné profily monitor nemá, a tak se na ně ani nepodíváme. Co ovšem monitor umí, je hardwarová kalibrace. Jde o vlastní úpravu LUT uvnitř monitoru. Díky tomu i po reinstalaci počítače či připojení k jinému PC bude monitor stále kalibrovaný pro váš účel. Potřebujete k tomu ovšem licenci na ColorNavigator nebo obdobný software. V našem případě jde o BasICColor, který hardwarovou kalibraci umí. To ovšem není standardní výbava monitoru, a pokud si chcete užít hardwarovou kalibraci, tak je nejlepší cesta nákupu ColorNavigatoru od EIZO.

Po této hardwarové kalibraci se monitor přesune ještě k lepším barvám. dE(2000)=0,54 sice není naprosto ideální, ale v rámci možností velmi dobré. Věřím, že s patřičnou licencí byste z tohoto monitoru dostali ještě daleko více. Nejde totiž jen o samotný software, ale o odemknutí dalších funkcí v OSD. Například ořezání barevného prostoru je v CS verzi nedostupné.


 - dE kalibraované přes OSD

Kalibrovaný monitor

Ještě se podíváme, co provede obyčejná softwarová kalibrace. Změna barev není nikterak velká


 - barvná změna


Také LUT křivka je téměř rovná. Pouze v nejtmavších odstínech se zelená trošku odchyluje.


 - LUT křivka



Tentokrát ICC profil nepřiložím. Nemá to totiž smysl. Pokud máte sondu, tak si monitor zkalibrujete dle svých potřeb. Pokud sondu nemáte, tak nastavte sRGB profil a máte jistotu kvalitních barev. Pokud bych dal k dispozici ICC profil, tak by mohl udělat více škody než užitku.

Celkově je monitor barevně velmi vyvážen.

reklama