reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

EIZO CS230: sRGB profesionál

18.2.2013, Pavel Kovač, recenze: specifikace produktu
EIZO CS230: sRGB profesionál
Nová CS řada monitorů od firmy EIZO má ambice se stát se ideálním monitorem pro začínající fotografy či grafiky. Tento monitor totiž lze případným kitem rozšířit na vyšší model. Máte tak možnost výběru až po zakoupení monitoru. Jaká je tato novinka?

Interpolace obrazu při nižším rozlišení (1280×800)


V OSD menu se nachází položka Outline Enhancer, což je položka, která vlastně zvyšuje ostrost obrazu. V podstatě jde o podobný filtr jako v grafických editorech "sharpen". Díky tomu máte možnost si při nižším rozlišení pěkně obraz vylepšit. Jemnost nastavení Outline Enhancer je slušná a jistě si najde každý svou položku. Je logické, že u černobílých ploch se tento efekt neprojeví (resp. jen minimálně na vyhlazení), ale na šedých plochách to je znatelné podstatně více.


 - interpolace linek

- Klikněte pro zvětšení -


 - interpolace textu

- Klikněte pro zvětšení -


 - interpolace moaré efekt

- Klikněte pro zvětšení -


Celkově je interpolace slušná. Text se čte dobře, a pokud si nastavíte Outline Enhancer dle vlastních potřeba, tak získáte skvělý výsledek.


Regulace jasu


EIZO u svých nových monitorů dává zcela novou regulaci. Tu jsme u nás poprvé viděli u monitoru Dell U2713HM. Jas je zkrátka regulován bez PWM, a tedy bez blikání. Při jakémkoli jasu máte zcela stabilní obraz. Zobrazovat graf nemá smysl, viděli byste pouze tři rovné čáry.

Spotřeba


Co se týče spotřeby, tak i zde jasně zapracoval trend LED podsvícení. Maximální spotřeba je 37 W (zapojen jen USB do počítače). Celkově je samozřejmě spotřeba vyšší než u běžných monitorů Je to dáno hlavně tím, že se obraz zpracovává s vyšší přesností, provádí se kompenzace podsvícení. Zkrátka elektronika je daleko sofistikovanější a energeticky náročnější.

Spotřeba při 120 cd/m2 je 20,3 W.


 - spotřeba


Dnes testovaný monitor má světelný výkon 1,058 lm/W.

reklama