reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

EIZO CX240: ideál pro náročné uživatele?

24.6.2013, Pavel Kovač, recenze: specifikace produktu
EIZO CX240: ideál pro náročné uživatele?
Věnujete se fotografii, tisknete větší množství grafiky? Pak je tu pro vás AdobeRGB monitor EIZO CX240, který podává ultimátní výsledky jak ve wide gamutu, tak i v sRGB. Jde o ideální monitor? Dočtete se v recenzi!

Pozorovací úhly


Kvalita pozorovacích úhlů je něco, na čem grafikům hodně záleží. Pokud totiž mají jiné barvy z bočního pohledu, tak zrovna spokojeni nejsou. EIZO nasadilo, resp. nechalo si vyrobit takový panel, co má velmi příjemnou povrchovou úpravu a díky ní je prakticky eliminován efekt IPS glow (PLS obrazovka jím trpí prakticky stejně jako IPS). Jde o takovou polomatnou úpravu. Ale rozhodně ne standardní polomatnou. Má totiž při čelním pohledu blíže k lesklé (ale bez odlesků, jen dojem z obrazu - hloubka, čistota) a při bočním pohledu je to již klasická polomatná. Zkrátka je zde dobře vidět, že na povrchové úpravě záleží.


EIZO CX240 pozorovací úhly


Rozložení kontrastu


Pokud se podíváme na rozložení kontrastu, tak zde nalezneme pouze jedno zaškobrtnutí v pravém dolním rohu. Zde se totiž nachází jeden, no řekněme průsvit. Tento průsvit totiž není okem prakticky vidět a ve výsledku si všimnete pouze nižšího kontrastu. Naštěstí se jedná opravdu jen o roh monitoru a hned vedlejší hodnoty jsou dostatečně vysoké.


EIZO CX240 kontrast při maximálním jasu


EIZO CX240 kontrast při jasu 120cd/m2


Samotný kontrast je jen průměrný. Jde o to, že i profi PLS/IPS panely zkrátka mají nižší kontrast. Je to určitá daň za dobré barevné podání.


EIZO CX240 stabilita kontrastu


Průběh jasu


Byl jsem hodně zvědav, jak si monitor poradí s jasem. Většina grafických monitorů má velký rozsah jasu. Dnešní EIZO bohužel má jen standardní. Rozsah od 50 do 235 cd/m2 je pro většinu uživatelů sice dostatečný, ale minimální jas by si jistě zasloužil nižší. Monitor totiž má tak dobré zpracování barev, že by i softwarová regulace mohla být dostatečná a pro oko prakticky nepostřehnutelná.


EIZO CX240 průběh jasu


Podsvícení


Heuréka! Hrabě Sandwich vynalezl sendvič, Samuel Morse vynalezl morseovku. Platon vynalezl plátno. A teď EIZO vynalezlo DUE! Digitální kompenzace uniformity podsvícení je u tohoto monitoru natolik dobrá, že při prvním pohledu je prakticky vše dokonalé. Samozřejmě, sonda odhalí některé nedokonalosti, ale stále je to v rozumných mezích. Nejnižší jas byl velmi slušných 94 %, což lidské oko není schopno ani rozlišit. Pouhých 6 %.


EIZO CX240 podsvícení 3D graf


EIZO CX240 podsvícení 2D graf


EIZO CX240 rozložení jasu při maximálním nastavení jasu v OSD


EIZO CX240 rozložení jasu v procentech


EIZO CX240 rozložení jasu při 120cd/m2


EIZO CX240 rozložení jasu při 120cd/m2 v procentech


Jakmile převedeme grafy do gamy 2,2, aby odpovídaly lidskému zraku, dostaneme prakticky rovnou plochu. Těžko si představit lepší podsvícení u LCD s použitím LED. Lepších výsledků by dosáhl snad jen při použití OLED či jiné technologie. U LCD jde zkrátka o vrchol.


EIZO CX240 podsvícení přepočet na gamu 2,2 3D graf


EIZO CX240 podsvícení přepočet na gama 2,2 v 2D grafu


reklama