reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

EIZO CX240: ideál pro náročné uživatele?

24.6.2013, Pavel Kovač, recenze: specifikace produktu
EIZO CX240: ideál pro náročné uživatele?
Věnujete se fotografii, tisknete větší množství grafiky? Pak je tu pro vás AdobeRGB monitor EIZO CX240, který podává ultimátní výsledky jak ve wide gamutu, tak i v sRGB. Jde o ideální monitor? Dočtete se v recenzi!

Interpolace obrazu při nižším rozlišení (1280×800)


Interpolace pro monitor asi ve většině případů nebude potřeba. Kdo by také provozoval grafický monitor v jiném než nativním režimu? Připomínám, že to není náhledový monitor pro filmový průmysl. A pokud jej použijete jako náhledový pro např. After Effects, tak zde nativní rozlišení zůstane. Přesto se na interpolaci podíváme. Tentokrát však v rozlišení 1366×768, aby byl "pokřiven" i poměr stran.


EIZO CX240 interpolace linek

- Klikněte pro zvětšení -


EIZO CX240 interpolace textu

- Klikněte pro zvětšení -


EIZO CX240 interpolace moaré efekt

- Klikněte pro zvětšení -


Kvalita interpolace je trochu horší, než je běžné. Je to však takové diskutabilní. Na jednu stranu se zde objevuje výrazný efekt moaré a na stranu druhou je zde kvalitní text, který se zkrátka dobře čte. Je vidět, že interpolace je uzpůsobena právě na tento aspekt a zkrátka interpolace na teoretické bázi není zcela ideální. Naopak na praktické je dobrá.


Regulace jasu


Pokud se podíváme na regulaci jasu, tak při prvním pohledu se zdá, že jde o lineární regulaci. Pokud však začneme na osciloskopu zmenšovat měřítko, tak zjistíme, že podsvícení bliká. Ovšem s frekvencí 18 kHz, což je natolik vysoká frekvence, že ji lidské oko nemá šanci rozeznat. Ani bolest hlavy by neměla nastat. Navíc má téměř sinusový průběh. Nejde tedy o nějaké špičky.


EIZO CX240 regulace podsvícení



Spotřeba


Grafický monitor a spotřeba obvykle nejde dohromady. To se při měření i potvrdilo. Spotřeba je vskutku dosti vysoká. Při jasu 120 cd/m2 to je více jak 40 W. Také světelný výkon tomu odpovídá. Je méně jak třetinový oproti běžným monitorům. Je to zkrátka grafický monitor a je třeba počítat s tím, že spotřeba bude vyšší.

Spotřeba při 120 cd/m2 je 41 W.


EIZO CX240 spotřeba


Dnes testovaný monitor má světelný výkon 0,598 lm/W.

reklama