reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

EIZO EV2736W: konkurent pro Dell?

29.4.2013, Pavel Kovač, recenze: specifikace produktu
EIZO EV2736W: konkurent pro Dell?
Monitory EIZO byly vždy trošku dražší, série EcoView to však změnila. A dnes se do naší laboratoře dostal EV2736W. 27" model s QHD rozlišením, perfektní regulací jasu a typickou EIZO konstrukcí a ergonomií.

Odezva


V OSD menu si můžete nastavit funci OverDrive. Nejlepších výsledků však dosáhnete při výchozím nastavení OverDrive na Standard. Režim Enhanced nepříjemně zvyšuje překmit a dává tak do obrazu duchy. Všechny následující hodnoty jsou tedy v režimu Standard.

Průměrná odezva rise je 8,8 ms a fall 8,2 ms. To jsou hodnoty docela slušné a jsme hodně zvědaví, jak si poradí s inputlagem.


 - odezva tabulka





Překmitů monitor moc nemá, většina se jich vyskytuje u změn z tmavých do středních barev. Světlé a velmi tmavé tím netrpí. V obraze jsou naštěstí špatně postřehnutelné až neviditelné. Je to také dáno jejich průběhem, který je relativně málo výrazný (je hodně ostrý).

 - odezva graf

A právě na odezvě 0-175-0 je vidět překmit velmi dobře. Všimněte si, jak je jeho špička opravdu hodně ostrá. Díky tomu je překmit téměř neviditelný. Zkrátka nesprávná barva je v obraze příliš krátkou dobu na to, aby byla vidět.


 - odezva 0-175-0

0-175-0 (20 ms na dílek)


Podobně je na tom i odezva typu GTG, tedy 50-200-50.


 - odezva 50-200-50

50-200-50 (20 ms na dílek)


Inputlag


Inputlag je bohužel o něco horší a pro hráče to rozhodně nebude. Celých 28 ms trvá monitoru, než obraz zpracuje.


 - inputlag

Inputlag (20 ms na dílek)


Sledování videa


Při sledování videa samozřejmě oceníte velikost monitoru. To ovšem není to hlavní, co oceníte. Neméně důležité je také absence průsvitů a dobré barvy. Podsvícení je sice průsvitu prosté, ale barvy až tak dobré nejsou. Je to dáno hlavně nepřesným gamutem, ale o tom až později.

Hloubka obrazu je adekvátní k technologii. Na VA panely se stále žádný IPS, resp. PLS panel nedostal a filmy zkrátka postrádají hloubku. Přesto patří dnes recenzovaný EIZO k těm lepším. Podání černé je přece jen o kousek lepší než u komerčních e-IPS panelů.





 - průsvity pdosvícení

Fotografie podsvícení


Na fotografii podsvícení si můžete všimnout, že jediný průsvit (a to opravdu malý) je v pravém horním rohu. Při sledování filmů však není vidět, a to ani v úplné tmě a v temné scéně.


 - jas černé barvy při maximální jasu


 - jas černé barvy při 120cd/m2


Hraní her


Jakmile si pustíte nějakou FPS hru, tak si všimnete většího inputlagu. Pohyby jsou zkrátka za pohybem ruky trošku opožděné. Naopak i přestože má monitor v odezvě sem tam překmit, tak není ve hrách prakticky vidět. Ve výsledku se hry hrají velmi dobře, a pokud tedy nepatříte mezi hrstku profesionálních hráčů, co vyžadují nulový inputlag, tak si hry užijete. Stále však nejde o herní monitor. Nasazení EV2736W je kancelářské a zde pasuje naprosto přesně.





reklama