reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

EIZO EV2736W: konkurent pro Dell?

29.4.2013, Pavel Kovač, recenze: specifikace produktu
EIZO EV2736W: konkurent pro Dell?
Monitory EIZO byly vždy trošku dražší, série EcoView to však změnila. A dnes se do naší laboratoře dostal EV2736W. 27" model s QHD rozlišením, perfektní regulací jasu a typickou EIZO konstrukcí a ergonomií.

EIZO EV2736W: celkové hodnocení


Ihned při vybalení monitoru se naskytne myšlenka pro srovnání s monitorem Dell U2713HM. Ten je sice vybaven IPS panelem, ale jinak jsou si monitory hodně podobné. Pokud se podíváme na cenu, tak zde vyhrává Dell, který je o cca pět tisíc levnější. To není rozhodně zanedbatelná částka. Má tedy EIZO co nabídnout oproti tomuto velmi povedenému Dellu?

V prvé řadě to je extrémní rozsah jasu, který ocení hlavně uživatelé pracující v noci. Dále tu máme pevnější konstrukci a o něco lepší ergonomii. Tím bohužel výčet lepších vlastností oproti Dellu končí. Možná by šlo zahrnout lepší povrchovou úpravu u EIZO EV2736W. Dell má zkrátka takovou lehce špinavou strukturu. Bílá je na EIZU lepší. To je ovšem málo na opodstatnění takto vysoké ceny. Ale nechápejte to špatně. Dnešní kousek je dobrý, ovšem jeho cena je zkrátka o něco vyšší.




 - základní pohled


Pokud se podíváme na výsledné hodnocení, tak EIZO dopadlo docela slušně. Jeho odezva špatná rozhodně není a barevné podání ve výsledku také ne. Ovšem nesmíme zapomínat na onen přesah sRGB gamutu, který grafiky rozhodně nepotěší. Nejhůře na tom je podsvícení, která zkrátka zrovna dvakrát dobré není. Ovšem vzhledem k velikosti monitoru a absenci průsvitů je pro oko stále dostatečné. Pozorovací úhly jsou díky povrchové úpravě o něco lepší. Barevná stálost je sice prakticky stejná, ale povrch zkrátka trošku lépe eliminuje okolní světlo a má menší IPS glow. O ergonomii už byla řeč, ta je zkrátka u monitorů EIZO vyhlášená na míle daleko.


 - celkové hodnocení


Monitor je vhodný pro:


1) Běžnou kancelářskou práci
2) Pro méně náročnou grafiku

Pokud si zkalibrujete monitor pomocí sondy, tak získáte velmi zdařilý kousek i pro grafiku. Bez ní je však barevné podání pouze průměrné a monitor se tak hodí hlavně na kancelářskou práci.


Plusy


+ Obrovská regulace jasu prakticky bez PWM
+ Velmi dobrá povrchová úprava (bez IPS glow)
+ Skvělá ergonomie
+ Po kalibraci dobré barvy
 
 

Minusy


- Nepřesný sRGB gamut
- Podsvícení (ovšem bez průsvitů)
- Vyšší inputlag
- Cena
 

Cena v době testování: cca 18.500 Kč s DPH
 
 
Za zapůjčení monitoru EIZO EV2736W děkujeme EIZO.


Jak hodnotíte monitor EIZO EV2736W?
V anketě šlo hlasovat od 29.4.2013 do 15.4.2014. Počet hlasujících: 13
Výborný23 %
Průměrný77 %
Špatný0 %
reklama