Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
29.4.2013, Pavel Kovač, recenze
Monitory EIZO byly vždy trošku dražší, série EcoView to však změnila. A dnes se do naší laboratoře dostal EV2736W. 27" model s QHD rozlišením, perfektní regulací jasu a typickou EIZO konstrukcí a ergonomií.
Marek11:24 | 1.5.201320:35
Po tom, co som vratil 3 monitory, bol som uz unaveny z kupovania monitorov. Poprosil som Pana Jezisa Krista, aby mi dal taky monitor, aky potrebujem. Do dvoch tyzdnov mi na stole pristal SX2462W. Mal som na stole napr. Samsung S27A850DW, bolo mi z neho strasne zle, ­(zrejme PLS+LED, netrufam si tvrdit ci PWM, ale od S27A850DW oci prec:­) obraz bol neprijemny a subjektivne som mal dokonca aj pri 2560x1440 pocit, ze obraz je mierne deformovany. Btw tu si pozrite, co tym myslim [odkaz, pro zobrazení se přihlaste] Jedine, co sa obrazovo moze porovnavat s SX2462W je BENQ BL2410PT. Ak vam nevadi 16:9 pri 1920x1080, LED podsvietenie a naozaj minimalne presvitanie podsvietenia po krajoch, obrazovo, kvalitou a celkovo je BL2410PT siroko daleko jediny monitor, ­(dokonca aj ked je LED a udajne pouziva PWM, vynimocne mi ani po 16 hodinach prevazne nocnej prace pri nom z neho nebolo zle­) ktory sa da porovnat s mojim EIZO, samozrejme cenovo je tak 4x lacnejsi a podla mojho subj. nazoru A­-MVA sa moze smelo rovnat k p­-IPS vo vsetkom, okrem presnosti farieb ­- porovnavam BENQ BL2410PT vs EIZO SX2462W. No a ak mam porovnat 27­'­'@2560x1440, je podla mojho subj. nazoru horsie ako 24­'­'@1920x1200, nemam pocit ze by som na vacsom skutocne videl viac, vsetko nad 24­'­' 1920x1200 si uz vyzaduje podla mna znacnu namahu zraku aj krku, pretoze pohodlne pri vacsom rozliseni viac neuvidite ­- vyskusajte si pracu s 27­'­'@2560x1440 oproti 24­'­'@1920x1200 a uvidite. Este jeden imho zaujimavy udaj, pri sirokouhlych monitoroch vychadza roztec pixelu na 24­'­'@1920x1200 rovnych 0.27mm. Na ostatnych je to cislo 0.233, 0.247. Cislo 0.27 je sice pekne a okruhle :­) ale fakt je, ze mensie je podla mna uz zle citatelne, tak tolko moje dojmy, snad to aspon jednomu pomoze vybrat dobry monitor. Ale ked chcete najlepsi, poproste Jezisa Krista :)
Odpovědět0  2
kurtd. | 1.5.201320:49
Ale EIZO SX2462W je také S­-IPS­/H­-IPS­/e­-IPS všechno dohromady. A PWM­(Pulse width modulation­) 180Hz používá na regulaci jasu také. ;­-)
Odpovědět0  0
Marek11:24 | 2.5.201320:08
dik kurtd, hovoril som, ze si netrufam tvrdit, ci z toho hnusneho s27a850DW mi bolo zle koli LED alebo pwm. Diky aj vdaka Tebe viem predpokladat, ze pwm zrejme nie je co mi vadi, pri tom BL2410PT som napr. bol v poho. Ale ono je skratka nezmysel vyberat monitor podla nejakych recenzii, clovek si mysli, ze ziska informacie a miesto toho je este viac nerozhodny a domyleny. Monitor treba vidiet a vyskusat si. Pri SX2462W mi je jednoducho celkovo monitor prijemny na oci aj pri tak velkej uhlopriecke, ale ak mam hodnotit napr. film, naozaj je pre moje oko obycajna lacna A­-MVA s matnou povrchovou upravou top, ak by nejaky A­-MVA mal 16:10 bez presvitov podsvietenia po krajoch, bol by pre 90% ludi idealny monitor.
Odpovědět0  0
kurtd. | 4.5.20131:35
A ta ­"hrubozrná­"(grainy coating­) protiodrazová fólie vám na Eizo SX2462W vyhovuje?
Odpovědět1  0
Marek11:24 | 4.5.201312:14
Nevykaj mi kurtd :­) Z hladiska odleskov je super, mam monitor tesne pri okne a perfektne sa s nim pracuje, svetlo ani Slnko ­(nesvieti sem priamo, ale v uhle­) mi nenarusuje pohodlie, podla mna je ta folia jeden z najlepsich pocinov, dokonca aj senzor jasu na tomto monitore funguje ako treba, tolko moje pocity po 3 tyzdnoch prace s SX2462W. Doporucujem pri W7 vypnut vsetky tiene, hlavne ikon a kurzoru mysi, zobrazovanie obsahu okna pri presuvani aj Aero a namiesto tapety nastavit temu W7 a na plochu dat najlepsie pevnu farbu ­(aj v prehliadaci je podla mna lepsie vypnut smooth scrolling ­- jemne rolovanie­) Ovela lepsie, rychlejsie a pohodlnejsie sa s PC pracuje, ikony su lepsie citatelne a menej sa namaha zrak, skuste tieto nastavenia a hlavne tieto 4 farby [odkaz, pro zobrazení se přihlaste]
Odpovědět0  0
kurtd. | 6.5.20130:52
OK já jsem to jen zmínil, protože se to poslední dobou dost řeší. Moha lidem to vadí, dokoce někteří tu plastovou fólii odstraňují.
http:­/­/www.overclock.net­/t­/1230911­/removing­-the­-anti­-glare­-coating­-on­-u2711
http:­/­/www.overclock.net­/t­/1216559­/how­-to­-remove­-anti­-glare­-coating­-from­-a­-dell­-u2312hm­-monitor­-and­-others
Jinak stačí napsat ­"grainy antiglare coating­" do vyhledávače.
Odpovědět0  0
milano: | 29.4.201319:53
co by ste odporucali teda: Dell 2713hm, recenzovany model alebo neico uplne ine­(Samsung a pod­).
uvazujem o 27 s vyssim rozlisenim.Pouzitie: Graf­/Web Design + hry­(SC2 hlavne­)
dik
Odpovědět0  0
Pavel Kovač (1033) | 30.4.20136:30
To je otázka. Oba mají totiž co nabídnout. Dell je celkově prostě vyvážený. EIZO má lepší trošku konstrukci a OSD taky patří k těm lepším. Zhodnotil bych to tak:
Pokud ci chcete s monitorem hodně pohrát, tak EIZO EV2736W. Pokud chcete raději monitor postavit na stůl a dál to moc neřešit, tak Dell. Navíc Dell je levnější, což může být hodně silný argument pro něj.
Odpovědět0  0
Streki (15) | 1.5.201314:57
Dell ma vice portu. HDMI dnes nemít, to si muze dovolit jen EIZO. Ja pouzivam starsiho Della 27­" na hrani jak na PC­(DVI­) tak PS3­(HDMI­), pripadne tablet ­(HDMI­) to bych u EIZA nedal.
Odpovědět0  0
Veyron (56) | 3.5.201315:09
Žiadny monitor nie je perfektný, jeden je trošku lepší tam a iný zase inde...ale ako najlepší mi rozhodne vychádza ASUS pre jeho prijateľný input lag ­- http:­/­/www.tftcentral.co.uk­/reviews­/asus_pb278q.htm
Dell má príliš veľký input lag ­(ako všetky ostatné 27­" IPS­), pričom obrazovo je inak na tom podobne ­- http:­/­/www.tftcentral.co.uk­/reviews­/dell_u2713hm.htm
Odpovědět1  0
kurtd. | 29.4.201316:23
"A zde je již samotný průběh jasu. Právě ten je pro monitory EcoView hodně velký a EIZO se jím patřičně pyšní. Od 1 cd­/m2 ­(přesně změřená hodnota činí 0,75 cd­/m2­). Horní hranice se sice nezastavila na plných 300 cd­/m2, ale na 273, ale stále to bohatě postačuje i pro sledování filmů.­"

http:­/­/www.prad.de­/new­/monitore­/test­/2013­/test­-eizo­-ev2736wfs­-bk­-teil4.html

To ano ale je třeba k tomu říct že jde u Eiza pod 10% o softwarou regulaci­( jen úpravou vstupního videosignálu­) poté jde o regulaci kterou Kovač nazýva přes ­"přes tekuté krystaly­"
Na tom grafu vidíme jak kontrast klesá z 1000:1 až na 20:1. Tuto softwarovou úpravu signálu ale možné udělat u jakéhokoliv monitoru a to změnou položek jas­/kontrast­/gamma v Control panelu grafické karty.
Odpovědět0  0
Pavel Kovač (1033) | 29.4.201316:47
Je to vidět i na grafu v naší recenzi. Opět jste řekl jen něco co v recenzi už dávno je :­-)
Odpovědět0  0
JiVy (607) | 29.4.201314:47
V poslední tabulce homogenity podsvícení, máte chybně jako minimum označeny 3 políčka se 75 %. Minimum je ale na políčku se 74 %.
Jinak díky za recenzi.
Odpovědět0  0
Pavel Kovač (1033) | 29.4.201315:00
Děkuji za upozornění. Excel se zbláznil a špatně vyhodnotil podmíněné formátování. Bylo potřeba jej nastavit znovu.
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.