reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

EIZO FS2333: herní bestie od japonců

22.10.2012, Pavel Kovač, recenze: specifikace produktu
EIZO FS2333: herní bestie od japonců
Firma EIZO se na poli monitorů usadila jako věhlasný výrobce profesionálních grafických produktů. V nedávné době se však začala daleko víc soustředit i na obyčejné uživatele a hlavně na hráče. Dnešní recenze odhalí, co tento 23" drobeček umí.

Odezva


Když se kouknete na specifikace monitoru EIZO FS2333, tak vás jistě zaujme odezva 3,4 ms. A to nejen fakt, že je udaná hodnota s desetinou čárkou, ale také, že je na technologii IPS velmi nízká. No předem je asi jasné, že odezva 3,4 ms se bude vyskytovat jen někde. Osobně si nejsem zcela jistý kde, protože naše měření takto krátkou odezvu nikde nezaznamenala.









Z tabulky je jasné, že odezva se pohybuje kolem 6,6 ms v případě odezvy rise a 2,6 ms v případě fal. To jsou hodnoty velmi krátké a musím konstatovat, že se jedná o jeden z nejrychlejších monitorů, co jsme na testech měli. Výsledek 75% tomu také odpovídá.



V OSD menu lze volit, jak se má chovat technologie OverDrive. Nejlepších výsledků dosáhnete, pokud nic měnit nebudete. Střední hodnota je tedy nejlepší. Má sice znatelný překmit, ale ten není na obraze téměř vidět. Je to asi dáno tím, že tento překmit je i tak velmi rychlý. Sice výrazný, ale rychlý, takže ho oko téměř nepostřehne.




0-175-0 (20 ms na dílek)




50-200-50 (20 ms na dílek)


Odezvy 0-175-0 a 50-200-50 jsou průběhem prakticky stejné. Překmit je přes 10%, a přesto je krátký. Celkově je tedy odezva natolik dobrá, že si ji užijí i hráči plnými doušky.


Inputlag


A dostáváme se k tomu nejdůležitějšímu. EIZO se pyšní tím, že má prakticky nulový inputlag. Marketing je jedna věc, ale realita může být jiná. Ale jakmile jsem zapnul monitor, tak sem byl téměř přesvědčen, že EIZO mluví pravdu. Už samotný pohyb kurzoru myši (v mém případě tabletu Wacom, ale to je jedno) v operačním systému byl daleko přirozenější. Dokonce jsem měl pocit, že jde o 120Hz monitor. Ano, při podrobnějším zkoumání bylo ale jasné, že oněch 120 Hz opravdu nemá.

Každopádně při měření jsem se setkal jen s inputlagem pod 1 ms. Horší se prostě neobjevil, takže lze považovat tento monitor za tak dobrý v inputlagu, že jej vlastně nemá. Skvělé! Vrací se doba CRT a jejich opravdu rychlého obrazu i do LCD. Pokud si někdo stěžuje na rychlost LCD, tak by jistě měl vyzkoušet (alespoň se jít podívat) na toto EIZO, možná změní názor.




Inputlag (20 ms na dílek)


Sledování videa


Sledování videa na 23" monitoru s 16:9 je docela příjemné. Sice se dnes nosí u videa vyšší úhlopříčka, ale i tak je 23" pro seriály až až. Připočtěte si k tomu velmi dobrou odezvu, která zaručuje dobré prokreslení i v tmavých tónech, ba co víc, v základu je monitor docela slušně kalibrován na teplotu 6500 K. Můžete si teplotu nastavit i v OSD menu, a tak máte zaručený příjemný obraz, jaký tvůrce zamýšlel. Jediný problém je v průsvitu v horní části obrazu. Je zde zkrátka vidět, že i EIZO muselo podlehnout tlaku konkurence a nedává tolik péče do podsvícení, resp. nezadává do výroby panely tak pečlivě. Samozřejmě to platí jen u levnějších monitorů.







Prosvítání obrazu je bohužel u levných monitorů problém


Podání černé je u technologie IPS obecně horší. Vždy se jeví spíš jako modro-šedá než černá. Je to zkrátka dáno technologií. Obvykle se setkáváme s jasem kolem 0,15-0,2 cd/m2 černé při 120 cd/m2 u bílé. V tomto ohledu je tedy monitor docela průměrný a nelze očekávat nějak velké zázraky. Dokonce si myslím, že EIZO má obecně trošičku nižší kontrast v porovnání s běžnými herními LCD.








Hraní her






A je tu hraní her. To je to, na co všichni čekáte. Jakmile jsem zapnul první (mojí oblíbenou hru Half-Life 2 Ep. 2 - no, už bych opravdu rád testoval na HL3 či Ep.3, ale co naplat) hru, tak jsem si byl jistý, že mám na stole něco zcela výjimečného. Jakékoli duchy se v obraze zkrátka nevyskytují. Byl jsem docela překvapen, že dokáži zombíka zabít přecejen o něco rychleji a opravdu sem měl pocit, že hraji na 120Hz monitoru. Je zde krásně vidět, že nulový inputlag spolu s příjemnou odezvou dokáže zázraky. Takže na hry jednoznačně skvělá volba. Inu, propagační materiály EIZO nelžou.

reklama