reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

EIZO S2433W: čtyřiadvacítka bez kompromisů

26.3.2012, Pavel Kovač, recenze
EIZO S2433W: čtyřiadvacítka bez kompromisů
Pokud do redakce dorazí monitor EIZO, těšíme se vždy na kvalitní podání barev a perfektní polohovatelnost. Jak na tom je dnes testovaný S2433W, který má S-PVA panel a 10-bit zpracování obrazu?

Odezva


Výrobce se nebojí uvádět 3 hodnoty odezvy. Jednu typickou GTG (právě tu dnes udává většina výrobců) v hodnotě 6 ms. Také však udává změnu z bílé do černé a opačně. Černá-bílá má hodnotu 11 ms a bílá-černá 5 ms. Uvidíme, co na to optická sonda a osciloskop.





Měření ukázalo hodnoty ještě lepší. Resp. u odezvy rise prakticky poloviční hodnotu (4,2 ms), než jakou udává EIZO. U hodnoty fall se výrobce trefil téměř přesně (4,8 ms). Všechny měřené odezvy se vejdou pod 10 ms (max 9,6 ms). Díky takto vyrovnané odezvě se vám rozhodně nestane, že se ve hrách nebo ve filmech objeví stín či duch.

Také technologie OverDrive je zvládnutá na jedničku. Nikde se neobjevují překmity. Elektronika zastaví přepětí dostatečně včas a je evidentně odladěno pro každou změnu velmi precizně. Pokud se tedy někde překmit objevuje, tak mimo naše měření, což je docela nepravděpodobné. Také při běžném pozorování jsem si nikde nevšiml světlého stínu/duchu.



Jak je u monitorů EIZO zvykem, tak i při maximálním jasu dochází k blikání podsvětlovacích trubic. Odezvu musíme tedy měřit trochu složitěji a skládáme ji z několika měření. Tím se snažím eliminovat blikání a měřit samotnou odezvu. Ze složeného grafu je docela dobře patrné, že odezva má prakticky ideální průběh.




0-175-0 (20 ms/dílek)




50-200-50 bez OverDrive (20 ms/dílek)


Sledování videa


Při sledování širokoúhlých filmů jste obdařeni pruhy nahoře i dole. Poměr stran 16:10 sice není pro tuto činnost praktický, ale díky perfektnímu podsvícení a absenci průsvitů na krajích obrazovky jsou černé pruhy prakticky nepozorovatelné. Navíc jas černého bodu je velmi nízký. Odezva pro filmy naprosto dostačuje a ani v tmavých tónech si nevšimnete žádného problému. Někomu ale může vadit až moc přesné podání barev. Televize totiž obvykle využívají nějaké to vylepšení obrazu a filmy tak působí dynamičtěji. Obraz EIZO S2433W se tak může zdát plochý, ale filmy jsou zobrazované tak, jak mají vypadat (tzn. žádné přesaturované barvy).







Naprostá absence průsvitů na krajích obrazovky jsou pro sledování naprosto ideální


Všimněte si hodně nízkých hodnot černé barvy. Obvykle se zde hodnoty pohybují pod 0,3 cd/m2, což je oproti běžným TN či e-IPS monitorům i poloviční.





Hraní her


Sice si těžko budete kupovat EIZO na hraní her, ale i tak se podíváme, jak si s nimi monitor poradil. Zde jistě tušíte, že díky absenci překmitů a velmi vyrovnané odezvě je hraní her velmi příjemné. Nikde si nevšimnete žádných problémů ani při velmi tmavých tónech, které jsou obvykle problém, kdy mají monitory horší odezvu a současně i nižší rozlišovací schopnost tmavé barvy. Zde je vše v naprostém pořádku. Profesionální displej se zkrátka hodí kdekoli a jeho přednosti se ukáží i běžným uživatelům.



reklama