reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

EIZO S2433W: čtyřiadvacítka bez kompromisů

26.3.2012, Pavel Kovač, recenze
EIZO S2433W: čtyřiadvacítka bez kompromisů
Pokud do redakce dorazí monitor EIZO, těšíme se vždy na kvalitní podání barev a perfektní polohovatelnost. Jak na tom je dnes testovaný S2433W, který má S-PVA panel a 10-bit zpracování obrazu?
Monitor EIZO S2433W dokázal, že lze zobrazovat barvy velmi kvalitně i bez dodatečné kalibrace. Výrobce sice musel věnovat nemalé úsilí na samotnou kalibraci už při výrobě, ale vyplatilo se. A to jde přitom o zástupce řady FlexScan, která je určena pro běžné použití. Až řada ColorEdge je určena pro grafiku a hodně náročné uživatele.





Pojďme na to ale postupně. Odezva překvapila hlavně tím, že je vyrovnaná a v jakékoli změně se chová prakticky stejně. Je to paráda sledovat, že monitor dokáže využít technologii OverDrive, aniž by docházelo k překmitům. Zde také musel výrobce věnovat nemalé úsilí pro vyladění OverDrive na konkrétní panel. Nespokojil se tedy s obecným nastavením a vytvořil si svou vnitřní tabulku na použití přepětí v OverDrive. Jedním slovem perfektní!

V oblasti barevného podání EIZO S2433W dokázal, že i monitor přímo z linky může mít perfektní barvy. Kalibrace takovéhoto monitoru je už náročnější a vyžaduje si vytvářet vlastní vzorky. S tím však většina grafiků počítá, monitor se poté odmění téměř bezchybným barevným podáním. Běžným uživatelům bez sondy ani moc kalibraci nedoporučuji a pokud opravdu nevíte, co děláte, tak můžete monitoru i uškodit.

Podsvícení je opět velmi dobré. Sice nejde o LED plošné podsvícení, ale i tak se dokáží odladěné CCFL trubice postarat o pěkně rovnoměrné podsvícení. Navíc zde nejsou žádné průsvity v okrajích a obraz jen lehce u okrajů tmavne. To je však daleko přirozenější, než kdyby byl na okrajích jasnější.

Pozorovací úhly jsou opět velmi dobré a oproti běžným IPS monitorům i lepší. Je to dáno velmi jemnou, avšak neodrazivou povrchovou úpravou. Oproti IPS panelům má výhodu, že nedochází k zabarvení do modro-fialové barvy při pohledu ze strany. Barvy zde pouze ztrácejí jas a kontrast, o barevném posunu zde nemůže být snad ani řeč.

Ergonomie je díky povedenému stojanu naprosto dostatečná pro většinu uživatelů. Zdvih můžete díky dvojitému mechanismu provádět i jednou rukou a zároveň je dostatečně pevný. Náklon vzad je dostatečný, vpřed je lehce nižší, ale pořád překonává papírovou hodnotu. Na druhou stranu, kdo naklání monitor hodně dopředu? Pivot je opět možné provádět jednou rukou, avšak pouze v horní poloze.

Jsou tu však i drobná negativa. První je nepřesný/nedobrý gamut v modré barvě. Určitě by monitoru více slušelo přesnější respektování AdobeRGB. Na druhou stranu pro tisk to význam prakticky nemá.

Druhé negativum, ale tentokrát opravdu jen drobné, patří pivotu. Ten totiž nemá přesnou aretaci ani v jedné krajní poloze. Musíte si při otáčení monitoru hlídat vodorovnou resp. svislou polohu monitoru.





Na nic jiného si nelze stěžovat. Protože se nejedná o čistě grafický monitor, ale z pohledu EIZA o běžný monitor pro obecné použití, udělujeme tomuto produktu ocenění TREFA.


Perfektní barevné podání i bez kalibrace
Lehce horší gamut u modré barvy
Vyrovnaná a rychlá odezva
Pivot bez aretace
Odezva bez překmitů
Pro běžné použití vyšší cena
Velký rozsah regulace jasu
Ikona Odkaz na databázi
Slušné pokrytí AdobeRGB gamutu
Ikona Odkaz na databázi
Dobré podsvícení
Ikona Odkaz na databázi
Cena v době testování: cca 19 800 Kč s DPH




Ocenění TREFA získává EIZO S2433W
za perfektní barevné podání a celkově vyrovnaný produkt. Logo ocenění je ke stažení zde.


Za zapůjčení monitoru EIZO S2433W děkujeme firmě AVNET
reklama