reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

EIZO SX2762W: profesionál útočí

23.5.2012, Pavel Kovač, recenze: specifikace produktu
EIZO SX2762W: profesionál útočí
Nedávno jsme tu měli profesionální monitor NEC, který byl velmi dobrý. Dnes tu máme konkurenční EIZO s trochu menším modelem, avšak slibující stabilní obraz pro grafickou práci. Jak si vede v našich testech?

Odezva


První z testů je zaměřen na odezvu, v čemž EIZO vždy excelovalo. Jejich monitory sice nemají např. 2ms odezvu, ale drží se obvykle pod 10 ms, a to ve všech změnách prakticky stejně. Výjimkou není ani tento monitor. Zde dokonce dosahovala odezva v průměru velmi pěkných 5,4 ms pro rise a 5,3 ms pro fall.

Je zde však jedno velké ale. V OSD lze nastavovat hodnotu OverDrive On/Off. Při zapnuté se vyskytuje (hlavně u rise) výrazný překmit. Ten ve výsledku prodlužuje odezvu a upřímně jsem se trochu vyděsil. Nečekal jsem totiž až tak velký překmit. Jde o novou řadu monitorů, a tak asi EIZO ještě nemá vše odladěné do posledního puntíku. Máte však možnost si OverDrive vypnout a tím tak překmitu zabránit. Pokud by tu však byl ještě mezikrok, jistě EIZO udělá radost asi všem uživatelům. Nyní přistoupíme už k samotným tabulkám a grafům, které vás asi zajímají nejvíce.





První tabulka vypadá velmi příznivě. Jsou zde hodnoty kolem 5 ms a žádné extrémy. Následuje však další tabulka, která zobrazuje hodnoty překmitu. Tam, kde jsou hodnoty nulové, se překmit buď vůbec nevyskytuje, nebo je tak malý, že se nezapočítává do našeho hodnocení.







Nyní v OSD vypneme OverDrive a uvidíme, jak se odezva chová. Průměrná odezva se již prodloužila na 12,4 ms u rise a 8,4 u fall. Naopak překmit zcela zmizel. Je pouze na vás, co preferujete.









0-175-0 (20 ms na dílek)




50-200-50 (20 ms na dílek)


Je tedy vidět, že odezva je oproti některým předchozím monitorům EIZO trochu horší, je však stále ještě velmi dobrá.


Inputlag


Protože jde o grafický monitor s velmi precizním zpracováním obrazu, tak asi nikdo neočekává nikterak nízké hodnoty inputlagu. A je to skutečně tak. Hodnota 33,6 ms patří k lehkému podprůměru.




Inputlag (20 ms na dílek)


Sledování videa


Poměr stran 16:9, velikost 27", dobré pozorovací úhly (plynoucí z technologie), matný povrch a slušná odezva. Co více si přát pro sledování filmů? Asi nic. Pozorné čtenáře jistě napadnou průsvity na okrajích monitoru. Ale jde přece o EIZO. Takže na průsvity zapomeňte a vychutnejte si filmy v plné kráse. Skutečně si filmů užijete.

Jen ta černá barva by mohla být lehce lepší. Tím nechci říci, že by bylo podání nějak špatné, ale vzhledem k tomu, že se jedná o H-IPS technologii, musíme se spokojit s lehce nižším kontrastem a tedy i světlejší černou barvou. V tomto ohledu jsou zkrátka výrazně lepší xVA technologie. Odezvě zde nemám vůbec co vytknout. Snad jen to, že pokud si někde všimnete překmitu, můžete si v OSD OverDrive vypnout a tím dosáhnete lehce lepšího obrazu v některých tónech. Volba je však čistě na vás. Osobně preferuji volbu s vypnutou hodnotou OverDrive.







EIZO SX2762W průsvitem netrpí (snad jen v horní části lehce - okem však neviditelné)


A zde už máme tabulku jasu černého bodu v různých částech obrazovky. Pro účely sledování videa jsem zvolil hodnoty při nastaveném maximálním jasu. Je zde vidět, že hodnoty jsou kolem 0,14 cd/m2. To jsou zcela typické hodnoty pro H-IPS.





Pro úplnost zde máme ještě tabulku při nastaveném jasu 120 cd/m2. Zde se samozřejmě jas černého bodu adekvátně snížil.





Hraní her


Při hraní her si profesionální hráči mohou všimnout onoho inputlagu. Také při zapnutém OverDrive si všimnete občasného překmitu. Je to znatelné hlavně při hrách laděných do šedé barvy. Např. u Alan Wake, kde se světlý stín objevoval například za baterkou. Zde platí to stejné jako u sledování filmů. Pokud preferujete odezvu bez překmitu a vadí vám duchy/stíny za pohybujícím se objektem, vypněte OverDrive v OSD. Nic více bohužel doporučit nelze. Nedávno testovaný S2433W měl odezvu o poznání lepší.


 

reklama