reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

EIZO SX2762W: profesionál útočí

23.5.2012, Pavel Kovač, recenze: specifikace produktu
EIZO SX2762W: profesionál útočí
Nedávno jsme tu měli profesionální monitor NEC, který byl velmi dobrý. Dnes tu máme konkurenční EIZO s trochu menším modelem, avšak slibující stabilní obraz pro grafickou práci. Jak si vede v našich testech?

EIZO SX2762W: celkové hodnocení


Nejprve se podívejme na kvality monitoru. První je bezesporu barevné podání v režimu sRGB i bez kalibrace. Hodnota dE(2000)=0,9 je více než dobrá. Jedním dechem však dodávám, že pokud chcete využívat gamut AdobeRGB, monitor potřebuje kalibraci jako sůl.

Dalším kladem jsou pozorovací úhly, které díky matné povrchové úpravě a struktuře subpixelů lehce převyšují běžné H-IPS obrazovky. Rozdílu si sice všimnete pouze při přímém srovnání, ale i to se počítá.

Dobrá je také odezva, která má možnost vypnout OverDrive v OSD. Opět však musím podotknout, že jsem u EIZA už viděl lepší odezvu. Stále však patří k těm lepším a nemusí se za ni rozhodně stydět. S tím souvisí i inputlag, který dosahuje hodnoty 33,4 ms. Běžnému smrtelníku to nevadí, profesionálnímu hráči však může.

Velmi dobrá je také ergonomie, které chybí snad jen drobný náklon vpřed. Jinak by byla zcela bezchybná. Funkce pivot někomu může připadat jako zbytečnost u monitoru s poměrem 16:9 a úhlopříčkou 27", ale osobně ji stále považuji za velmi užitečnou.

A nyní přistoupíme k těm negativním vlastnostem. Hlavní je podsvícení, které je sice v nastavení při 120 cd/m2 velmi slušné, ale jsou zde monitory, které zkrátka mají o chlup lepší podsvícení (samozřejmě se pohybujeme ve sféře profesionálních monitorů, s běžnými monitory to nelze srovnávat a tento monitor je výrazně lepší). Negativem je hlavně fakt, že uživatel není upozorněn, že přestává fungovat DUE při vyšším jasu.

Dalším negativem je nutnost kalibrovat monitor při využití Adobe RGB gamutu. Pokud chcete mít zaručené dobré barevné podání v Adobe RGB, musíte sáhnout po sérii CG.





Podívejme se na to, jak vypadá monitor v řeči našich čísel. Barevné podání získalo 100 %, protože respektuji zařazení monitoru a fakt, že samotné EIZO o něm říká, že jde o sRGB monitor a režim Adobe RGB nemá přednastaven (kalibrován). Pokud bychom toto nezohlednili, dostane monitor za barvy 90%. To je však asi irelevantní a uvádím to pouze pro kompletnost. Ostatní hodnoty jsou zcela zřejmé a asi již dalšího komentáře není třeba.




Monitor je vhodný pro:


1) Grafickou práci v režimu sRGB (webová grafika, úprava fotek, editace videa)
2) Po kalibraci i pro grafickou práci v Adobe RGB (pro lepší pokrytí CMYK prostoru)
3) 3D grafiku


Plusy


+ Velmi slušné barevné podání v sRGB
+ Výtečné pozorovací úhly
+ Perfektní ergonomie
+ Slušná odezva
+ Široké možnosti OSD
+ Podsvícení při 120 cd/m2
 
 

Minusy


- Nekalibrován pro Adobe RGB
- Podsvícení při maximální jasu
- Aktivní chlazení (docela hlučné)
- Odezva má občas vyšší překmit (lze však vypnout OverDrive)
 
 
Cena v době testování: cca 35.000 Kč s DPH
 
 
Za zapůjčení monitoru EIZO SX2762W děkujeme firmě AVNET
Jak hodnotíte monitor EIZO SX2762W?
V anketě šlo hlasovat od 23.5.2012 do 22.5.2013. Počet hlasujících: 8
Výborný75 %
Průměrný25 %
Špatný0 %
reklama