reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Enermax Twister Storm a Pressure: výkon a ticho

27.4.2015, Jan Vítek, recenze
Enermax Twister Storm a Pressure: výkon a ticho
Dnes se podíváme na to, jak na tom jsou se zpracováním, výkonem a hlučností ventilátory Enermax Twister Storm a Twister Pressure a také u nich si provedeme test rozptylu vzduchu s využitím kamery a mlhovače.
Kapitoly článku:

Testy rozptylu vzduchu


Nyní se podíváme, jak ventilátory Enermax Twister Storm a Twister Pressure nakládají se vzduchem, který nabírají svými lopatkami. Známá věc je ta, že klasické axiální ventilátory udělají z poslušné a víceméně nehybné masy vzduchu vířící a neukázněnou melu, která většinou ve tvaru trychtýře proudí dál. V poslední době se výrobci snaží tuto vlastnost napravit s využitím lamel, které mají vzduch usměrnit (zrovna Noctua má v nabídce jeden takový - NF-F12). Twister žádný takový prvek však nemají. Mají ale naprosto odlišné zpracování lopatek, a tak bude velmi zajímavé sledovat, jak se to projeví na průtoku vzduchu.

My jsme pro názornou ukázku využili kouř produkovaný mlhovačem a natáčeli jsme jej na kameru. K dispozici jsou i videa ostatních ventilátorů Noctua a Papst, s nimiž Silencio FP 120 porovnáváme v předchozí kapitole a ještě můžeme odkázat na video CM Silencio FP 120. Z níže uvedených videí se zdá, že Enermax Twister Storm, ač je dle předchozích testů slabší, má o něco soustředěnější tok vzduchu za lopatkami než Twister Pressure, který je na tom podobně jako Silencio FP 120.




Závěrečné hodnocení


Dnes jsme se podívali na ventilátory Enermax Twister Storm a Pressure, které patří do jedné rodiny díky tomu, že využívají stejná ložiska Twister Bearing slibující dlouhou životnost. Společné mají i to, že jsou velmi dobře a čistě zpracovány, takže na nich nenajdeme žádné otřepy nebo jiné nedokonalosti a oba mají také třípolohový přepínač otáček, ale tím veškerá podobnost končí.



Enermax Twister Storm je určen pro uživatele, kteří potřebují především vysoký výkon (Kutil Tim, Jeremy Clarkson, atd). Ten je zde zajištěn možností nastavit až 3500 otáček za minutu, což zajistí velmi vysoký průtok vzduchu, ale také při vysoké hlučnosti. V našich testech průtoku vzduchu byl ale zjištěn jen průměrný výkon v porovnání s modely jako Papst 4412 nebo Noctua NF-P12. Ale to Twister Storm snadno dožene vyššími otáčkami a pořizovat by si jej měli především ti, kteří je dokáží využít.



Enermax Twister Pressure má mít už dle specifikací vyšší statický tlak při shodných otáčkách, což ukázal i v našich testech, kde skončil třetí hned za zmíněným Papstem a Noctuou. S jeho výkonem tak můžeme být spokojeni a také lze říci, že při shodných otáčkách je tento model o trochu tišší než Twister Storm. Navíc tu máme i PWM regulaci, díky níž můžeme tento ventilátor snadno provozovat i na 500 otáčkách za minutu, což zajistí velmi nízkou hlučnost a díky tomu je tento ventilátor dle mého názoru i lépe využitelný, však kdo dnes potřebuje tak výkonný a hlučný ventilátor s 3500 otáčkami a spotřebou 16 W?
 
English translation of the conclusion
Today we looked at two fans by Enermax - the Twister Storm and the Twister Pressure which belong into the same family, because they use the same long-life Twister Bearing. Both of them are also very well made, so there are no flashes or other imperfections, and also both have their own three-positional switch that sets maximal RPMs. However, that is all they have in common.

Enermax Twister Storm is aimed at those users, who need especially power. To provide it, Twister Storm uses really high revolutions, that is up to 3500 RPM. These result in very high airflow, but also noise. And still, in our airflow tests we've found out that Twister Storm is at the same RPM setting significantly weaker than Papst 4412 or Noctua NF-P12, so it has to user high RPM to make up for that. Anyway, this fan will be suitable for those who really need a ridiculously powerful fan, regardless of noise.

Enermax Twister Pressure should according to specifications provide higher static pressure, which was confirmed in our tests. It is the third most powerful fan among the tested models, right after the mentioned Papst and Noctua. The performance is good and I can also say that at the same RPMs it is also a bit more quiet than the Twister Storm. Moreover, it offers PWM control, so we can easily set just 500 RPM and enjoy silence. This is why the Twister Pressure is in my opinion a better choice for most users, because who in these days need that much powerful and noisy fan with 3500 RPM and 16 W of power consumption?
 
 

Plusy


+ Kvalitní provedení
+ Integrované regulátory otáček
+ Tichá ložiska
+ Otáčky až 3500 RPM (Twister Storm)
+ PWM regulace a slušný výkon v testech průtoku vzduchu (Twister Pressure)


Minusy


- Turbulentní proudění vzduchu za lopatkami (Twister Pressure)
- Průměrný výkon dle testů průtoku vzduchu (Twister Storm)
 
 
Za zapůjčení ventilátorů Enermax Twister Storm a Pressure děkujeme Enermaxu.




Vývoj ceny testovaného produktu:




reklama