reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

EPoX 9NPA+ Ultra - dobrý overclocking ale horší zvuk

13.4.2005, Martin Štěpánek, recenze
EPoX 9NPA+ Ultra - dobrý overclocking ale horší zvuk
Abych trochu opepřil recenze, rozhodl jsem se začít měřit kvalitu zvukových kodeků. O tom, jak tento test dopadl a zda je EPoX vhodnou konkurencí pro základní desky Abit a DFI si můžete přečíst v dnešní jistě velmi zajímavé recenzi.
SpeedFAN je velmi známý a především oblíbený prográmek, který umí nejen měřit systémové parametry, ale umí rovněž číst S.M.A.R.T údaje a především nastavovat rychlost ventilátorů. A to byl právě záměr, vyzkoušet, zda je možné softwarově regulovat otáčky ventilátorů.

Ještě podotknu, že se jedná o nápad/přání/žádost Eagla, který rmi ovněž radil s porozumněním SpeedFANu.

Ventilátor CPU

Jako první přišel na řadu ventilátor CPU. Jak si můžete všimnout z následucích obrázků, správné hodnoty ukazoval do snížení na +-80%.


Ventilátor CPU - snížení na 85%

Jakmile jsem se pokoušel snižovat dále, rychlost podle hluku a pohledu klesla, ovšem zobrazované hodnoty byly nereálné, nenechte se jimi zmást.


Ventilátor CPU - snížení na 43%

Možnost regulace byla na tomto konektoru (SpeedFAN ho označil jako 2) dobrá a bylo možné dokonce ventilátor vypnout při nastavní na 0.

Ostatní dva ventilátory

Ačkoliv ventilátor CPU šel ovládat relativně dobře, o zbylých dvou se to již říct nedá. Jak si můžete na následujících obrázcích všimnout, je jedno, zda běží na 100% nebo 50%, v obou případech se točí stále přes 2100 otáček.


Ventilátor 1 a 3 - plný provoz 100%

Bohužel, nefungovalo ani nastavení na 0%, ventilátor se točil dál, což je jasná známka, že konektor není regulovan. To vám také může dát představu o tom, jak probíhá regulace, pokud se aktivuje v BIOSu.


Ventilátor 1 a 3 - regulováno na 53%

Celkově vzato, za regulaci otáček ventilátoru základní deska EPoX 9NPA+ Ultra mnoho kladných bodů nezískala.
reklama