reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Epox EP-8KDA3J: nejvýkonnější deska pro Socket 754?

20.1.2005, Josef Brož, recenze
Epox EP-8KDA3J: nejvýkonnější deska pro Socket 754?
Desky Epox nepatří zrovna k nejčastěji recenzovaným produktům na našem serveru. V obecném povědomí je Epox ve stínu marketingově proslulejších značek MSI, Abit, atd. Musíme dodat, že zcela nezaslouženě.
Kapitoly článku:
Vybavení

Epox je dodáván v krabici s uchem, které balení dodává vzhled nákupní tašky. Jen krátce se pozastavím u potisku balení. Nejedná se sice o důležitý „parametr“, který by ovlivňoval výkon motherboardu, ale některé grafické kreace na přebalech jsou zajímavé. Mnozí výrobci se snaží vyvolat zdání pokročilé technologie a požívají laciný design s futuristickými motivy (FIC, Biostar – proslulé kosmické lodě). Jiní naopak sázejí na strohý techno-design a spousty reklamních motivů (např. Abit). Epox tentokráte přináší velmi umírněnou, troufáme si tvrdit, že vkusnou, do temných tónu posazenou grafiku.


Obr. 5 – balení Epox

Ve výbavě najdete kabely pro zapojení klasických disků (ATA 80-žilový) a pro Serial ATA, „záslepku“ na porty, dále pak kabel pro disketovou mechaniku, USB bracket, převodní kabel mezi klasickým napájecím konektorem pro PATA (molex) a SATA.

obr. 06 - Epox EP-8KDA3J (kabeláž, atd.)



Svojí výbavou Vás Epox patrně neohromí. Deska nepřináší spousty CD se zbytečným softwarem nebo druhořadými hrami, jak je tomu například u MSI. Softwarová výbava Epoxu je poměrně skromná. Spolu s ovladači a systémovými utilitami je k boardu dodáván “zalohovací” software Norton Ghost, antivirový program PC-Cillin a několik speciálních epoxovských programů - Magic Utility na flashnutí BIOSu, atd.

Design boardu

Povrch desky je vyveden v pro Epox charakteristické tmavě zelené barvě. Rozmístění jednotlivých konektorů, portů a dalších komponent je přehledné. Napájecí konektory jsou poměrně dobře dostupné. Kolem patice procesoru je dost prostoru, nemusíte se tedy omezovat pouze na boxovanou verzi chladiče.
Velmi dobře je vyřešeno chlazeni čipsetu. Masivním pasivní chladič doplňuje nehlučný větráček. Zajímavé je, že čipset vybavenější a dražší verze EP-8KDA3+ je chlazen pouze pasivně.


obr. 07 – chlazení chipsetu

Za jistý nedostatek lze považovat umístění kondenzátorů vpravo pod paměťovými moduly. Tyto prvky překážejí některým typům výměnných rámečků pro harddisk. Nejedná se o specifický problém Epoxu, důležitá je velikost toweru a umístění rámečku. Podobně jako u jiných desek jsou SATA konektory nevhodně umístěny blízko AGP portu.

AGP a PCI

Epox EP-8KDA3J obsahuje šest klasických PCI slotů. Jednotlivé sloty jsou rozmístěny v dostatečné vzdálenosti. Problematické je jako u ostatních desek osazení prvního PCI slotu. Výrobci jakoby vůbec nepamatovali na rozměrné chladiče grafických karet. AGP port je standardně opatřen páčkou na přichycení grafické karty.


obr. 08 - Epox EP-8KDA3J - PCI a AGP sloty

Zvuk a LAN

Vývojáři Epoxu použili 8-kanálový zvukový čip Realtek ALC850 podporující standard AC'97. Na zadním panelu desky je umístěn digitální SPDIF výstup. Technologie Jack-Sensing pomáhá uživateli správně zapojit reproduktory. Pro připojení k síti můžete využít gigabitový ethernet, který nabízí čipset nForce3 250Gb. Zajímavý je integrovaný firewall, který umožňuje sledovat a ovlivňovat provoz na síti. Jednoduchý firewall lze pohodlně konfigurovat přes webové rozhraní.


obr. 09 - nastavení firewallu

Konektory a rozhraní

Mezi standardní vybavení patří osm USB 2.0 portů. Přímo na desce jsou čtyři, ostatní jsou umístěny ve speciálním “bracketu”. Integrovaný FireWire řadič je u desek popisované třídy již samozřejmostí. FireWire je rovněž vyveden na popisovaném bracketu. Motherboard dále disponuje klasickými PS/2 porty, 1x sériovým portem a 1x paralelním portem.


obr. 10 - EP-8KDA3J porty

RAID vs Serial-ATA

K motherboardu lze připojit až šest diskových zařízení. Na IDE kanály, které podporují Ultra ATA/133 rozhraní, připojíte čtyři zařízení. Další dva disky lze zapojit pomocí Serial ATA rozhraní, včetně RAID 0 a 1. Speciální SATA kabel je součástí dodávky. Vybavenější varianta desky Epox (EP-8KDA3+) nabízí připojení až šesti SATA zařízení.

Velkou předností desek Epox je tzv. funkce EZ Boot, která umožňuje stiskem klávesy Esc zvolit zařízení, z kterého bude systém bootovat. Jednoduchá funkce, která šetří čas a bloudění v položkách biosu.

Nastavení v BIOSu a overclocking

Nepatřím mezi zastánce přetaktování, přesto mohu desku díky jejím kvalitám doporučit i náročným overclockerům. Jednotlivá nastavení v Biosu jsou velmi přehledná a umožňují podrobnou konfiguraci parametrů desky. Uživatel může podle potřeby ladit systém a nastavovat frekvenci procesoru, napájení procesoru, napájení pamětí a AGP sběrnice a další pokročilé parametry. EP-8KDA3J podobně jako ostatní motherboardy s čipsetem nForce3 250Gb umožňuje uzamknout frekvenci AGP a PCI (tzv. AGP/PCI lock).
  • Sběrnice: 200 až 400 MHz (po 1MHz krocích)
  • CPU Voltage: 1,50-1,80V
  • DIMM Voltage 2,5-2,8V
  • Chipset Voltage 1,6-1,75
  • AGP Voltage 1,5-1,8V
  • AGP frekvence: 66 až 100MHz (po 1MHz krocích)


obr.11 – EP-8KDA3J a Bios

Za standard lze považovat monitoring napětí, teploty a otáček větráčků Při bootu je vypisována tabulka teplot atd. (tzv. funkce Magic Health). Procesor je před poškozením chráněn vhodným nastavením - Shutdown Temperature, atd. Výrobce dále dodává speciální diagnostické programy pro regulaci napětí, otáček větráku přímo z Windows. Zajímavá je technologie Magic Flash, která umožňuje update BIOSu z prostředí Windows. Velmi důležitá je rovněž podpora technologie Cool 'n' Quiet.


obr.12 - nastavení CPU Clock

Specialitou Epoxu je diagnostický display, který identifikuje chování desky při bootu (tzv. „Post Codes“). Jednotlivá chybová hlášení a odpovídající „kódy“ jsou podrobně popsány v manuálu. Při identifikaci hardwarových problémů se nemusíte spoléhat na pískání speakru.
reklama