reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Epson WorkForce WP-4515 DN: kancelářský rebel

25.1.2012, Milan Šurkala, recenze
Epson WorkForce WP-4515 DN: kancelářský rebel
Epson tvrdí, že do kanceláře nepatří jenom laser. Jeho nová řada kancelářských multifunkcí WorkForce řady 4500 totiž využívá inkoust a podle výrobce s ještě nižšími tiskovými náklady než u laseru. Jak moc nás přesvědčí nejlevnější kancelářský rebel této řady?
Pro test tisku dokumentů byly použity dvě předlohy. Pro test rychlosti to bylo 6stránkové černobílé PDF pouze s textem a pak 4stránkové barevné PDF včetně několika obrázků. U testu duplexního tisku se tisky 2× první čtyři strany u černobílého a 3× první dvě strany barevného dokumentu. Tento barevný dokument je využit i v kapitole pro srovnání papírů. Pro test kvality tisku jsem využil půlstránkové PDF s černým a barevným textem o velikostech 1 až 16 bodů.

Tisková předloha Kvalita tisku Odeslání dokumentu na tiskárnu Rychlost tisku
Černobílý text (6 stran A4)
úsporné
17 s
14,4 str./min
normální
15 s
14,4 str./min
jemné
14 s
2,1 str./min
kvalita
12 s
0,95 str./min
Černobílý text (8 stran A4) duplexně
normální
10 s
9,1 str./min
Text + obrázky barevně (4 strany A4)
úsporné
17 s
9,2 str./min
normální
7 s
8,6 str./min
jemné
14 s
2,1 str./min
kvalita
12 s
0,95 str./min
Text + obrázky barevně (6 stran A4) duplexně
normální
7 s
6 str./min

Rychlost tisku v praxi odpovídá spíše hodnotám naměřeným pomocí normy ISO než pomocí normy společnosti Epson. Ta hovoří o 26 stranách za minutu, což je hodně vzdálené skutečnosti. Norma ISO hovoří o 16 stranách, v testu jsem naměřil 14,4 strany za minutu, a to jak u konceptu (úsporné), tak u normální kvality tisku. Pokud tedy nepotřebujete šetřit inkoust, ale šetříte jen čas, určitě používejte normální kvalitu. Vypadá lépe a tiskne se stejně rychle. Jemná kvalita znamená propad na 2 strany za minutu a při nejlepší kvalitě (označené jako "kvalita") budete muset na jednu stranu A4 čekat dokonce minutu. Duplexní tisk sráží rychlost ze 14,4 na 9,1 strany za minutu, to jest o 58 %.

Co se týče barevného tisku, zde se oproti černobílému tisku připravte na snížení rychlosti ze 14,4 na 9,2 strany za minutu u konceptu a ze 14,4 na 8,6 strany za minutu u normálního tisku. Rychlosti pro jemnou a nejvyšší kvalitu zůstávají neměnné. I zde je duplexní tisk o něco pomalejší, rychlost padá z 8,6 na rovných 6 stran za minutu (zpomalení o 43 %).

Nyní si můžete stáhnout jednotlivé výtisky při čtyřech různých kvalitách naskenovaných při 800 dpi. Podíváme se i na podrobnější výřezy ve vyšším rozlišení.


normální papír, úsporná (kliknutím zvětšete)



normální papír, normální (kliknutím zvětšete)

normální papír, jemná (kliknutím zvětšete)

normální papír, kvalita (kliknutím zvětšete)

Tyto výřezy byly pořízeny fotoaparátem s vyváženou bílou na bílý papír, aby barvy byly co nejvěrnější. Jako první tu máme černý text.



úsporná (klikněte pro zvětšení)



normální (klikněte pro zvětšení)



jemná (klikněte pro zvětšení)



kvalita (klikněte pro zvětšení)



U konceptu (nastavení "úsporná") se dá číst text až tak od velikosti 4. U normální a jemné je bez potíží čitelná i velikost 3, pochopitelně míněno při tomto zvětšení. Jakž takže se dá přečíst i velikost 2. Paradoxně nejvyšší kvalita má velikost 2 hůře čitelnou. Můžete si všimnout zvláštních teček kolem písmen. Několikanásobné zarovnání hlavy, vyčištění trysek, nic nepomohlo a tiskárna prostě takto zvláštně tiskne. Nutno však říct, že při čtení lidským okem vypadají písmenka naprosto normálně a nijak to nesnižuje dojem z tisknutého textu.



úsporná (klikněte pro zvětšení)



normální (klikněte pro zvětšení)



jemná (klikněte pro zvětšení)



kvalita (klikněte pro zvětšení)



U barevného tisku jsem si takto výrazného vedlejšího tečkování nevšimnul. Červená vzniká mícháním purpurové a žluté, zde jakoby v náhodném přimíchávání žlutých teček do červeného textu. Některé jiné tiskárny to dělají tak, že tisknou na přeskáčku žluté a purpurové řádky (alespoň v konceptu).
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama