reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Epson WorkForce WP-4515 DN: kancelářský rebel

25.1.2012, Milan Šurkala, recenze
Epson WorkForce WP-4515 DN: kancelářský rebel
Epson tvrdí, že do kanceláře nepatří jenom laser. Jeho nová řada kancelářských multifunkcí WorkForce řady 4500 totiž využívá inkoust a podle výrobce s ještě nižšími tiskovými náklady než u laseru. Jak moc nás přesvědčí nejlevnější kancelářský rebel této řady?
Aby nebylo nutno tisknout "milion" nejrůznějších fotografií, vytvořil jsem jakousi koláž 9 fotografií a testovacího terčíku, na němž můžeme posoudit maximální tiskové rozlišení. Tečkami nad středním vodorovným proužkem jsou označeny úseky s rozlišením 850, 430, 285, 215 a 170 ppi (points/pixels per inch). U této multifunkce budou tato rozlišení trochu nižší, neboť nepodporuje bezokrajový tisk (asi o 3 % nižší).




testovací obrazec (klikněte pro download -
196MB PNG)


Doba odeslání dokumentu pochopitelně záleží na velikosti fotografie. 12-24 MPx fotografii začne WP-4515 DN tisknout během 16-17 sekund, nicméně třeba 70MPx snímek, který vidíte výše, už může zabrat i více než tři čtvrtě minuty. Tisk fotografií není nějak závratně rychlý, rychlostí odpovídá nejvyšší kvalitě u běžných fototiskáren.

Tisková předloha Kvalita tisku Odeslání dokumentu na tiskárnu Rychlost tisku
fotografie A5
kvalita
16 s
57 s
fotografie A4
kvalita
17 s
2:42 min

Jak už je zvykem, můžete se podívat na celý výtisk naskenovaný v rozlišení 800 dpi. Celková velikost je tak 56 megapixelů.




výtisk testovacího obrazce, klikněte pro zvětšení



Vybral jsem několik výřezů, na které se můžete podívat v mnohem vyšším rozlišení. Uvidíte tam především skladbu tiskových bodů.



klikněte pro zvětšení



klikněte pro zvětšení



klikněte pro zvětšení



klikněte pro zvětšení



klikněte pro zvětšení



klikněte pro zvětšení



klikněte pro zvětšení



Tisk fotografií vykazuje docela výrazné tečky, fotografie vypadají poněkud zašuměně, ale vůbec jim to nepřekáží. Naopak, dává to fotografiím příjemný analogový charakter, nemůžete ale počítat s nadprůměrnými a ostrými detaily. Přišlo mi, že saturace modré barvy byla příliš silná, což jde vidět na autobusu.



klikněte pro zvětšení



klikněte pro zvětšení



klikněte pro zvětšení



klikněte pro zvětšení



klikněte pro zvětšení



klikněte pro zvětšení



klikněte pro zvětšení



klikněte pro zvětšení



Pixelové a dvoupixelové mezery nejsou dobře interpretovány, ale od trojpixelových mezer (tj. cca 300 ppi) se už linie začínají vykreslovat docela dobře, jen občas je některá z nich širší nebo užší. Šikmé linie tiskárna moc dobře nezvládá.


Odolnost tisku proti nepříznivým vlivům


Technologie Epson DuraBrite Ultra slibuje nejen hezký tisk, ale také nadprůměrnou výdrž výtisků. Nemělo by jim vadit UV záření, otěr ani voda. Vyzkoušeli jsme tu vodu.




test odolnosti vůči vodě


Jak sami vidíte, s výtiskem se nic neděje. Nevyplavil se ani kousek inkoustu, výdrž je opravdu skvělá.




test odolnosti vůči vodě, detail


Tady se můžete sami přesvědčit, že se s výtiskem nic nestalo. Barvy jsou přesně takové jako před útokem vody, nikde žádné vyplaveniny.




test odolnosti vůči vodě, detail běžného kancelářského papíru


Na rozdíl od technologie Epson Claria Photographic, která slibuje odolnost vůči vodě jen u fotografických papírů, nabízí Epson DureBrite Ultra odolnost na každém papíře. Věřte nevěřte, díváte se tady na papír politý vodou. Rozpití je nulové.
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama